Μαρινόπουλος: Προχωράει η διάσωση με καθυστερήσεις

 Με την εκταμίευση του πρώτου μέρους της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ήτοι 65 εκατ. ευρώ, να παραμένει έως και χθες τουλάχιστον σε εκκρεμότητα, «τρέχουν» οι διαδικασίες του πολυδιάστατου σχεδιασμού διάσωσης της Μαρινόπουλος, μέσω της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας που θα ελέγχει ο όμιλος Σκλαβενίτης.


 Όσον αφορά την ολιγοήμερη καθυστέρηση στην εκταμίευση του πρώτου και μεγαλύτερου «πακέτου» χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ -από το σύνολο των 80 εκατ. ευρώ- που σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο Συνεννόησης Συνεργασίας σε Συμφωνία Εξυγίανσης (MoU) που υπεγράφη μεταξύ τραπεζών - Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλου θα έπρεπε να είχε καταβληθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, πηγές προσκείμενες στις εμπλεκόμενες αλυσίδες αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει ανησυχία», αποδίδοντας την καθυστέρηση σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «είναι ζήτημα ωρών να δοθούν τα νέα κεφάλαια». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο απόσπασμα του MoU που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορά κυρίως την ενδιάμεση περίοδο, ήτοι το χρονικό διάστημα από την 30.06.2016 μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, προβλέπεται συνολική ενδιάμεση χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ. Η πρώτη εκταμίευση αφορά 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι τράπεζες θα χορηγήσουν τα 40 εκατ., η Σκλαβενίτης 15 εκατ. και 10 εκατ. ευρώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Περισσότερα
• Κρίσιμες ώρες για τον Μαρινόπουλο, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ 
• Τίναξε τα πέταλα η Ηλεκτρονική -Την έφαγε το MediaMarkt
• Ίδρυση επιχείρησης στη Βουλγαρία -Τα υπέρ και τα κατά

 Η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα διατεθεί για την τροφοδοσία των καταστημάτων, την πληρωμή μισθοδοσίας, τη μερική εξόφληση ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων καταστημάτων. Επίσης, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του MoU, έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ακόμη 7,5 εκατ. ευρώ και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ έως τις 31 Οκτωβρίου.

 Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά του ομίλου Σκλαβενίτη έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος, ενώ εκτιμούν ότι ο στόχος για συναίνεση στη συμφωνία εξυγίανσης των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων είναι επιτεύξιμος. «Τα πρώτα δείγματα από τις επαφές της Σκλαβενίτης με τους πιστωτές είναι θετικά και δεν αναμένονται εκπλήξεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Ταυτόχρονα με την προσπάθεια εξασφάλισης της συναίνεσης της αγοράς, το τρέχον διάστημα αναζητούνται και νομικές οδοί που θα στηρίξουν την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου.

 «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα βαριά και πολύπλοκη συμφωνία. Μετά την καταρχήν συμφωνία των όρων στις βασικές κατευθυντήριες του σχεδιασμού εξυγίανσης, πρέπει να κλειδώσει το πλάνο υλοποίησης». Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμα και εάν δεν καταφέρει να κουμπώσει το τελικό σχέδιο εξυγίανσης μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2016, ώστε να κατατεθεί στο δικαστήριο και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, τότε είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί αναβολή λίγων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατέθεσε η Μαρινόπουλος στα τέλη Ιουνίου.

 Στο ίδιο διάστημα, επίσης, «τρέχουν» και όλες οι διαδικασίες που αφορούν την κατάθεση του σχετικού φακέλου προκειμένου το ηχηρό επιχειρηματικό deal να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'