Κρίσιμες ώρες για τον Μαρινόπουλο, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Τι αναφέρει η διοίκηση της Μαρινόπουλος για τις τελευταίες εξελίξεις. Πως παρουσιάζουν την εικόνα οι εργαζόμενοι.


Όταν τον Νοέμβριο γράφαμε Φόβος για μεγάλο «κανόνι» στην αγορά -Ανησυχία για Ντόμινο τον Μαρινόπουλο εννοούσαμε. Ήταν κοινό μυστικό ότι πάει για κανόνι. Αλλά ας δούμε το χρονικό των τελευταίων ημερών.

Την σιωπή της αναγκάστηκε να σπάσει η διοίκηση της Μαρινόπουλος μετά από τον πανικό που έχει προκληθεί στην αγορά το ενδεχόμενο να πτωχεύσει η αλυσίδα συμπαρασύροντας μαζί της χιλιάδες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης προχώρησε σε μια συνοπτική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

Περισσότερα
• «Νεκρώνει» η αγορά προτού καλά-καλά εφαρμοστούν τα μέτρα
• Τίναξε τα πέταλα η Ηλεκτρονική -Την έφαγε το MediaMarkt
• Η Ανάπτυξη Συνεχίζεται: Λουκέτο-Βόμβα στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών
• Μεγάλη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των ομίλων Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου
• Φόβος για μεγάλο «κανόνι» στην αγορά -Ανησυχία για Ντόμινο

«Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.

Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54  ετών.

Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σε έκδοση ανακοίνωσης προχώρησε σχεδόν την ίδια ώρα και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση από την εργοδοσία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι βομβαρδίζονται από πληροφορίες για πιθανή ένταξη της εταιρείας σε κάποιο άρθρο "εξυγίανσης" ή πτώχευσης, όπως το άρθρο 99 ή το 106β, ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές.

Πρόσθετη ανησυχία μας δημιουργεί η συνεχής έλλειψη βασικών εμπορευμάτων σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, τα άδεια ράφια -η κεντρική αποθήκη είναι άδεια- η έλλειψη αντικειμένου εργασίας, σύνηθες φαινόμενο η καθαριότητα και οι επιδιορθώσεις - αναστηλώσεις των άδειων καταστημάτων, από εμάς τους ίδιους.

Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον όμιλο “Μαρινόπουλο”, πληρώσαμε με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας του και την εποχή της κρίσης με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων, μαζικές απολύσεις και το τελευταίο διάστημα με καθυστέρηση της καταβολής του μισθού μας που γίνεται τμηματικά σε 3 δόσεις».

Ο ρόλος των άλλων αλυσίδων

Εν τω μεταξύ εμπλοκή υπάρχει και σε ότι αφορά στην συμφωνία με την Σκλαβενίτης καθώς αυτή έχει κολλήσει στις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα οι υπόλοιπες αλυσίδες φέρεται να πιέζουν ώστε να μην αποδεχθούν οι προμηθευτές "κούρεμα" των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος απέναντι τους στο σκεπτικό ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του λιανεμπορίου υπήρξαν κύριοι στις συμφωνίες μαζί τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βερόπουλος η οποία αν και είχε και αυτή σημαντικό άνοιγμα στους προμηθευτές ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη προχώρησε σε τραπεζικό δανεισμό ώστε να αποπληρωθούν οι προμηθευτές στο ακέραιο τους.

Δεν αποκλείεται λοιπόν από εδώ και πέρα αν δεν δρομολογηθούν οι εξελίξεις να χρειαστεί να υπάρξει - ή να επιχειρηθεί -πολιτική παρέμβαση, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. απασχολεί πάνω από 12.500 εργαζόμενους σε 823 καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2016), αλλά και μία αλυσίδα η οποία αν προχωρήσει σε πτώχευση επηρεάζει  το μέλλον 2.000 και πλέον παραγωγών (σ.σ. το άνοιγμα της Μαρινόπουλος στην αγορά εκτιμάται περίπου στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ).

Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'