Παράδειγμα Αγώνα οι Γάλλοι -Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Οι κινητοποιήσεις διεξάγονται εναντίον μιας από τις κορυφαίες διαλυτικές μεταρρυθμίσεις του Ολάντ που καταστρέφουν τα εργατικά δικαιώματα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές - αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Να θυμηθούμε ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις έγιναν και στην Ελλάδα στα μαύρα χρόνια του μνημονίου, αλλά οι Έλληνες τελικά δεν ξεβολεύονται με τίποτα και αδιαφορούν για οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Περισσότερα

Όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε στο Παρίσι από διαδηλωτές, την Τετάρτη, στην πλατεία Δημοκρατίας. Οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό έσπευσαν να βγουν και δεν υπέστησαν καμία σωματική βλάβη. Οι δυνάμεις της τάξης, νωρίτερα, είχαν απωθήσει από την πλατεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων περίπου 300 αντιδιαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία».

Στην πλατεία της Δημοκρατίας εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση συνδικάτων των αστυνομικών για να καταγγείλουν «το μίσος εναντίον των αστυνομικών».




Απεργιακός κλοιός

 Απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια της Γαλλίας περιόρισαν στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και προκάλεσαν τη ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να οπισθοχωρήσουν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην εργασιακή νομοθεσία.

Έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών, εκατοντάδες διαδηλωτές, αλλά και αστυνομικοί, έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις.

- Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους, οι οποίες θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

- Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

- Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει την Τρίτη, με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Η κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του Ολάντ, που καταστρέφουν τα εργατικά δικαιώματα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές - αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

«Στοίχημα» για τον Ολάντ

 Η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς υπό τον Βαλς υποστηρίζει ότι η αλλαγή θα ενθαρρύνει εταιρείες να προσλαμβάνουν ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που παραμένει πάνω από το 10%.

Ο προερχόμενος από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολάντ έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας εάν δεν σημειώσει επιτυχία στην καταπολέμηση της ανεργίας, όμως επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα υπονομεύσει πλήρως τις προδιαγραφές προστασίας που περιλαμβάνονταν εδώ και δεκαετίες στη γαλλική εργατική νομοθεσία.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'