Ισχυρό χτύπημα έναντι του δολαρίου από το Ιράν -Θα χρησιμοποιεί ευρώ για τις πωλήσεις πετρελαίου

Μπορεί η νέα κυβέρνηση του Ιράν και οι ΗΠΑ να τα έχουν βρει, μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκέφτηκε το Ιράν πριν λίγες μέρες μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του με τη δύση, αλλά το Ιράν λαμβάνει μέτρα έναντι των ΗΠΑ. Τέλος το δολάριο, έρχεται το ευρώ. Πλέον σε ευρώ θα πληρώνεται για τις πωλήσεις πετρελαίου. Αποτελεί Casus belli για τις ΗΠΑ;


Παρότι μια σειρά από κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν πλησιάζουν στο τέλος τους, η ιρανική κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα μια πολύ σημαντική απόφαση σε σχέση με το σύστημα πληρωμών του πετρελαίου της που μπορεί να σημαίνει άσχημα νέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ιράν προφανώς αποφάσισε να μην δέχεται πλέον το δολάριο των ΗΠΑ για την πληρωμή τόσο των νέων όσο και των πωλήσεων πετρελαίου που εκκρεμούν. Αντ 'αυτού, θα λαμβάνει την πληρωμή σε ευρώ.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε επίσημη δήλωση από την Εθνική Εταιρεία ιρανικού πετρελαίου (NIOC) ότι το νέο σχέδιο θα ισχύει για τις «πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες» με την γαλλική Total, την ρωσική Lukoil και την ισπανική Cepsa.

Το Reuters παρέθεσε την επίσημη δήλωση γράφοντας ότι «στα τιμολόγια μας παραθέτουμε μια ρήτρα ότι οι αγοραστές του πετρελαίου μας θα πρέπει να πληρώσουν σε ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου κατά το χρόνο της παράδοσης».

Μεντβέντεφ: «Ξεκίνησε νέος ψυχρός πόλεμος»
Μεντβέντεφ: «Ή βρίσκουμε κοινή λύση στη Συρία ή πάμε σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο!»

Επιπλέον, το Ιράν επίσης ενημέρωσε τους εμπορικούς του εταίρους, ανάμεσα τους και η Ινδία, που χρωστούν δισεκατομμύρια δολάρια ότι προτιμά τώρα να αποπληρώνονται σε ευρώ και όχι σε δολάρια.

«Το Ιράν μετατοπίζεται προς το ευρώ και ακύρωσε το εμπόριο σε δολάρια για πολιτικούς λόγους», δήλωσε επίσημη πηγή, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή επινοήθηκε κατά τη διάρκεια των κυρώσεων.

Ο Hossein Yaqoubi-Miab, διευθυντής στο τμήμα διεθνών υποθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (CBI), δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει σχέδια έχουν για να λάβει η χώρα τις πληρωμές σε ευρώ από την Ινδία, η οποία συνολικά περίπου 6.5 δισεκατομμύρια $.

Το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Ινδία αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει την United Commercial Bank (UCO) και την τράπεζα IDBI που χειρίζεται τις πληρωμές προς το Ιράν.

Η νέα ιρανική πολιτική, δηλαδή να λαμβάνει πληρωμές σε ευρώ αντί για δολάριο, είναι πολύ πιθανό να αναστατώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που διατηρούν σχέση κυριαρχία με το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για δεκαετίες, μια θέση που έχει αρχίσει σταδιακά να διαβρώνεται καθώς το ελεύθερο εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση έχουν καταφέρει να συμβαδίζουν με την εξάντληση της υπερδύναμης.

Κατά συνέπεια, η ιρανική νομισματική πολιτική αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τη θέση του δολαρίου ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω ανταγωνισμό από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ιράν.

Και να σας θυμίσω ότι το γειτονικό Ιράκ είχε εγκαταλείψει το δολάριο και είχε στραφεί στο ευρώ μερικούς μήνες πριν την τελική επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τ' αποτελέσματα γνωστά. Ο άνθρωπος που οι ΗΠΑ υποστήριζαν πριν, ο Σαντάμ Χουσεΐν τους είχε προδώσει και νομισματικά. Το τέλος του είναι γνωστό.

Μήπως ξέρετε επίσης τη σχέση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της τότε Γιουγκοσλαβίας με το δολάριο; Δείτε επίσης το τραγικό του τέλος και ψάξτε τη νομισματική πολιτική του.

Τελικά η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή και οι πάντες κάνουν τα πάντα για να πάνε σε πόλεμο. Όταν λέω οι πάντες εννοώ οι κυβερνήσεις, γιατί όλοι οι λαοί υποφέρουν από τις κυβερνήσεις τους.

Είναι τραγικό αλλά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος φαίνεται να είναι αναπόφευκτος.
Κρίμα τους λαούς.

Αόρατα Γεγονότα

Σύνταξη-Επιμέλεια Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

1 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'