Η Ραχήλ Μακρή έχει δίκιο...Η Ιρλανδία έκοψε 51 δις ευρώ το 2011

Τον Φεβρουάριο του 2011 είχαμε δημοσιεύσει την είδηση ότι η Ιρλανδία τυπώνει τα δικά της ευρώ.
"Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας άρχισε να τυπώνει χρήμα κρυφά, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο αποτελεί εφιαλτικό σενάριο αν βρει μιμητές και αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην ΕΕ." Τον Ιανούαριο του 2011, ένα μήνα πριν τις εκλογές, κι ενώ η Ιρλανδία ήταν ήδη στο δικό της «μνημόνιο», η Εθνική Τράπεζα της Ιρλανδίας βοήθησε τις τράπεζες με 51 δις τυπώνοντας δικό της χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μάλιστα δηλώσει τότε πως η Εθνική Τράπεζα της Ιρλανδίας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της αποθέματα, εφόσον όμως ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δείτε επίσης:
H Ιρλανδία Τυπώνει Δικά της 51 Δις Ευρώ με Σύμφωνη την ΕΚΤ. Γιατί δεν το Μαθαίνουμε στην Ελλάδα;
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΕΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας άρχισε να τυπώνει χρήμα κρυφά, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο αποτελεί εφιαλτικό σενάριο αν βρει μιμητές και αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην ΕΕ."
Η Ιρλανδία κατάφερε και άλλαξε τους όρους του μνημονίου.

Όπως είχε γράψει τότε σε καυστικό τονο ένας δημοσιογράφος του Business Insider «Εφ’ όσον λοιπόν δεν σας νοιάζει και εφ' όσον την ΕΚΤ δεν την πειράζει , γιατί δε βάζουν κάθε χώρα να εκτυπώσει αρκετά ευρώ για να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της ; Έτσι κάθε χώρα μπορεί να ξεφορτωθεί το χρέος της σε δευτερόλεπτα».Κάτι τέτοιο φυσικά δε γίνεται- πιθανώς η κίνηση του Cowen να είχε γίνει και για προεκλογικούς σκοπούς έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι τράπεζες προβλήματα ρευστότητας πριν τις εκλογές. Ο Cowen αναγκάστηκε έτσι κι αλλιώς να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος του πριν τις εκλογές, και το κόμμα του Fianna Fáil κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 17.4% , ενώ πρωθυπουργός εκλέχτηκε ο Εnda Kenny του κόμματος Fine Gael.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η Ιρλανδική οικονομική κρίση ήταν τελείως διαφορετική από την ελληνική. Το πρόβλημα της Ιρλανδίας δεν ήταν δημοσιονομικό αλλά είχε σχέση με τις τράπεζες. Η Ιρλανδική οικονομική κρίση προκλήθηκε μετά από μια σειρά σοβαρών τραπεζικών σκανδάλων, οι τράπεζες είχαν εκτεθεί στη φούσκα των ακινήτων.H Iρλανδία επέστρεψε στις αγορές το 2013.

Aόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.huffingtonpost.gr/2015/01/17/diethnes--irlandia-51-dis-evro-typose-xrimata_n_6491896.html?utm_hp_ref=greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις