Ρω: Το ελληνικό φυλάκιο άνοιξε πυρ σε τουρκικό ελικόπτερο

Σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Ρω συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, περίπου στις 23:30, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση γύρω από το νησί, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής φρουράς.


Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ και αναμεταδίδει το skai.gr «επεισόδιο αργά χθες το βράδυ στη νησίδα Ρω, στα δυτικά του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση.

«Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του , την απολύτως ασυνήθιστη νυχτερινή πτήση έκανε ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής.

• Ανησυχεί ο Αμερικανός πρέσβης για επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά (BINTEO)

Οι ίδες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν την είσοδο του ελικοπτέρου. Το ελικόπτερο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά όταν έγινε αντιληπτό από τον αρχιφύλακα του φυλακίου, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε ιεραρχικά. Ο αρχιφύλακας έλαβε έγκριση για προειδοποιητικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Έτσι οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο έριξαν «τροχιοδεικτικά» πυρά από ελαφρύ οπλισμό, 7,62 χιλιοστών. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το ΓΕΣ για την ελληνική αντίδραση «πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια».

Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, κάτω από τα 300 μέτρα, και μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία και έφυγε.

• Προανάκριση για τον Τούρκο που εντοπίστηκε στη βραχονησίδα «Νίμος»


Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, το χθεσινό δεν ήταν το πρώτο επεισόδιο στη Ρω. Και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ελικόπτερο είχε κάνει διέλευση πάνω από το νησί, γεγονός που ίσως εξηγεί και την αντίδραση των ανδρών του φυλακίου το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, που επικαλείται το NewsBeast, αναφέρουν πως δεν υπήρξε υπερπτήση ή απόπειρα υπερπτήσης.

Ωστόσο, συνεχίζει το NewsBeast, επειδή το ελικόπτερο πετούσε για αρκετή ώρα στην περιοχή, η φρουρά της νησίδας, όταν διαπίστωσε ότι προσέγγισε σε αυτήν, μετά από σχετική συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων, προχώρησε στην ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα.

Ευθύς αμέσως το ελικόπτερο έσπευσε να απομακρυνθεί βόρεια. Είναι η πρώτη φορά, ανέφερε καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή, που υπάρχει τόσο «δυναμική» προειδοποίηση στην περιοχή αυτή.

Αποχωρώντας, το ελικόπτερο έγινε ορατό και από το Καστελόριζο.

• Το «Πίρι Ρέις» έκανε βόλτες νότια από το Καστελλόριζο

Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στην διαδικτυακή έκδοση της «Καθημερινής» χαρακτήρισαν το περιστατικό σύνηθες και αναφέρουν ότι εντάσσεται «στο πλαίσιο της ασφαλούς προκλητικότητας» από την Τουρκία, η οποία όμως θεωρούν ότι «έχει καταλάβει ότι απαντάμε».

Εξάλλου, επισημαίνεται από τις πηγές του υπουργείου, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας, μίλησε χθες το βράδυ και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα άμεσα αντακλαστικά του και την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις και επεισόδια από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία» και αναφέρουν πως «δεν προκαλούμε αλλά θα εφαρμόζουμε όλα όσα προβλέπονται».

Το επεισόδιο εκτιμάται ότι αποσκοπούσε εκτός από την πρόκληση και να «τεστάρει» την ετοιμότητα της ελληνικής φρουράς στο νησί.

Η «πύρινη» απάντηση της ελληνικής φρουράς επιβεβαιώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει άλλη τουρκική πρόκληση.

Κυβερνητικές Πηγές
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε με τα φώτα σβηστά. Νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.

Η ελληνική φρουρά λειτούργησε προειδοποιητικά και αποτρεπτικά, όπως τονίζεται.

Η Νήσος Ρω
Η Ρω ή Άγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη ή Ρόπη, είναι νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές.

Εκεί βρίσκεται το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, μοναδική κάτοικος του νησιού για πολλά χρόνια ύψωνε κάθε μέρα για δεκαετίες την Ελληνική σημαία, μέχρι το 1982 οπότε και απεβίωσε.

Σήμερα κατοικείται ουσιαστικά από μικρό απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού, το οποίο έχει ως κύριο μέλημα να υψώνει κάθε μέρα και να προστατεύει την Ελληνική σημαία, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της Κυράς της Ρω.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'