Προβλέψεις για το μέλλον, την Τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ από τον... επικεφαλή της Daimler Benz

Ο Γερμανός επικεφαλής της Daimler Benz, Dieter Zetsche σε πρόσφατη συνέντευξη του [1] είχε προβλέψει καινοτομίες και αλλαγές που ήδη έχουμε γράψει σε αυτό το ιστολόγιο. Την εποχή των ρομπότ και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).


Την μεταφράσαμε γιατί επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας αυτά που έχουμε δημοσιεύσει για την Τεχνητή Νοημοσύνη! Φέρεται να προβλέπει ενδιαφέρουσες αλλαγές που θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον, και αυτά που φέρεται να αναφέρει παραπέμπουν σε έναν άλλο κόσμο που ο άνθρωπος εργάζεται λιγότερο και ίσως η ανθρώπινη συνείδηση περάσει στην αθανασία.

Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε τα εξής, τα οποία είναι μεν συναρπαστικά, αλλά και ανησυχητικά.

O Dieter Zetsche

Στη συνέντευξη είπε ότι οι ανταγωνιστές της Daimler Benz δεν είναι πλέον άλλες εταιρείες αυτοκινήτων, αλλά η Tesla (προφανώς), η Google, η Apple, η Amazon και άλλες σαν αυτές...
Πάντα υπήρχαν 3 σταθερές... Ο θάνατος, οι φόροι και η αλλαγή.

Διαβάστε επίσης
• Εξέγερση των Μηχανών: Τα ρομπότ και όχι οι μετανάστες απειλούν την δουλειά σας

Το λογισμικό θα διακόψει τις περισσότερες παραδοσιακές βιομηχανίες κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Το Uber είναι απλώς ένα εργαλείο λογισμικού, δεν διαθέτει αυτοκίνητα και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο.
Η Airbnb είναι πλέον η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, αν και δεν διαθέτει ιδιοκτησίες.
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι υπολογιστές γίνονται εκθετικά καλύτεροι στην κατανόηση του κόσμου. Φέτος, ένας υπολογιστής χτύπησε τον καλύτερο παίκτη CS:GO [2] στον κόσμο, 10 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

• Νομικά: Στις ΗΠΑ, οι νέοι δικηγόροι δεν μπορούν ήδη να βρουν δουλειά. Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης της IBM Watson [2], μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές (μέχρι τώρα για περισσότερο ή λιγότερο βασικά πράγματα) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια σε σχέση με 70% ακρίβεια όταν γίνεται από ανθρώπους. Έτσι, αν σπουδάζετε νομικά, σταματήστε αμέσως. Στο μέλλον θα υπάρχουν 90% λιγότεροι δικηγόροι, μόνο ειδικοί θα παραμείνουν.
• Ιατρική Διάγνωση: Η τεχνητή νοημοσύνη AI Watson IBM [3] βοηθά ήδη τους νοσοκόμους να διαγνώσουν καρκίνο, με 4 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους νοσηλευτές.

Η τεχνητή νοημοσύνη AI Watson IBM

• Αναγνώριση Προσώπων: Το Facebook έχει τώρα ένα λογισμικό αναγνώρισης σχεδίων που μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα καλύτερα από τον άνθρωπο. Το 2030, οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης
• Η Airbus κατασκευάζει Ιπτάμενα Μονοθέσια Ταξί-drones

Αυτόνομα Αυτοκίνητα: Το 2018 θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά τα πρώτα αυτοκίνητα αυτο-οδήγησης (τεχνητής νοημοσύνης -ρομποτικά) [4]. Περί το 2020, το σύνολο της βιομηχανίας θα αρχίσει να διαταράσσεται. Δεν θα θέλετε πια να έχετε ένα αυτοκίνητο… Θα καλείτε ένα αυτοκίνητο με το τηλέφωνό σας, θα εμφανίζεται εκεί που είσαστε και θα σας οδηγεί στον προορισμό σας. Δεν θα χρειαστεί να το παρκάρετε, θα πληρώσετε μόνο για την απόσταση που το χρησιμοποιήσατε και θα μπορείτε να είστε παραγωγικοί κατά την οδήγηση. Τα παιδιά μας δεν θα λάβουν ποτέ άδεια οδήγησης και δεν θα χρειαστεί ποτέ να αποκτήσουν αυτοκίνητο.
Θα αλλάξουν οι πόλεις, γιατί θα χρειάζονται 90-95% λιγότερα αυτοκίνητα για αυτό.
Θα μπορούμε τότε να μετατρέψουμε τους προηγούμενους χώρους στάθμευσης σε πάρκα.

Διαβάστε επίσης
• Το μέλλον είναι εδώ! Μαζική παραγωγή οχημάτων που δεν χρειάζονται οδηγό εντός 5ετίας!

• Τροχαία Ατυχήματα: 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Έχουμε τώρα ένα ατύχημα κάθε 100.000 χλμ. Με την αυτόνομη οδήγηση θα πέσει αυτός ο δείκτης σε ένα ατύχημα κάθε 10 εκατομμύρια χλμ. Αυτό θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.
Πολλοί μηχανικοί της Volkswagen και της Audi είναι εντελώς τρομαγμένοι από την Tesla.
• Οι εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων θα έχουν τεράστια προβλήματα επειδή χωρίς ατυχήματα, η ασφάλιση των αυτοκινήτων θα γίνει πολύ φθηνότερη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ασφάλισης αυτοκινήτων θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά.
• Η ακίνητη περιουσία θα αλλάξει. Επειδή αν μπορείτε να εργαστείτε ενώ ταξιδεύετε, οι άνθρωποι θα πάνε πιο μακριά για να ζήσουν σε μια πιο όμορφη γειτονιά.
• Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν συνηθισμένα για το 2020. Οι πόλεις θα είναι λιγότερο θορυβώδεις γιατί όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει απίστευτα φθηνή και καθαρή. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι σε εκθετική καμπύλη για 30 χρόνια και τώρα μπορείτε να δείτε τις εκρηκτικές επιπτώσεις.
• Ηλιακή Ενέργεια: Πέρυσι, περισσότερη ηλιακή ενέργεια εγκαταστάθηκε παγκοσμίως από ό, τι από τα ορυκτά.
Οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν την πρόσβαση στο δίκτυο για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από τις οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Την στρατηγική αυτή θα την αναλάβει η τεχνολογία.
• Πόσιμο Νερό: Με φτηνή ηλεκτρική ενέργεια έρχεται φθηνό και άφθονο νερό. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού χρειάζεται τώρα μόνο 2kwh ανά κυβικό μέτρο (@ 0,25 σεντ). Δεν έχουμε σπάνη νερού στα περισσότερα μέρη, έχουμε μόνο λίγη ποσότητα πόσιμου νερού. Φανταστείτε οτι θα είναι εφικτό κάποιος να έχει τόσο καθαρό νερό όσο του χρειάζεται, σχεδόν χωρίς κόστος.

Καινοτομίες για την υγεία: Η τιμή του Tricorder X [5] θα ανακοινωθεί φέτος. Υπάρχουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν μια ιατρική συσκευή (που ονομάζεται “Tricorder” από το Star Trek) που λειτουργεί με το τηλέφωνό σας, η οποία λαμβάνει τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς σας, το δείγμα του αίματός σας και μπορείτε να αναπνεύσετε σε αυτό. Στη συνέχεια θα αναλύει 54 βιοδείκτες που θα εντοπίσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Θα είναι πολύ φτηνή εξέταση, οπότε σε λίγα χρόνια όλοι σε αυτόν τον πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική ανάλυση παγκόσμιας κλάσης, σχεδόν δωρεάν. Αντίο, ιατρικά ιδρύματα.

Το Tricorder X

Διαβάστε επίσης
• Τεράστια Ανακάλυψη: Ευκολότερος τρόπος εισαγωγής chip στον εγκέφαλο -Έρχονται οι Cyborg

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές: Η τιμή του φθηνότερου εκτυπωτή 3D μειώθηκε από $ 18.000 σε $ 400 μέσα σε 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγινε 100 φορές πιο γρήγορος. Όλες οι μεγάλες εταιρείες υποδημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγουν 3D παπούτσια εκτύπωσης. Ορισμένα κοινά ανταλλακτικά τμήματα του αεροπλάνου είναι ήδη εκτυπωμένα σε 3D σε απομακρυσμένα αεροδρόμια. Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει τώρα έναν εκτυπωτή που εξαλείφει την ανάγκη για το μεγάλο μέρος των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Στο τέλος του τρέχοντος έτους, τα νέα έξυπνα τηλέφωνα θα έχουν δυνατότητες 3D σάρωσης. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να σαρώσετε 3D τα πόδια σας και να εκτυπώσετε τα τέλεια παπούτσια σας στο σπίτι. Στην Κίνα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει 3D εκτυπωτή και έχτισαν ένα πλήρες κτίριο γραφείων 6 ορόφων. Μέχρι το 2027, το 10% όλων των προϊόντων που παράγονται θα έχουν εκτυπωθεί σε 3D.

Εργασία: Το 70-80% των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν τα επόμενα 20 χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Γεωργία: Στο μέλλον θα υπάρξει ένα γεωργικό ρομπότ αξίας $ 100. Οι αγρότες στις χώρες του 3ου κόσμου μπορούν στη συνέχεια να γίνουν διευθυντές του τομέα τους αντί να εργάζονται όλη μέρα στους αγρούς τους.

• Οι αεροπονικές καλλιέργειες θα χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό. Το πρώτο μοσχαρίσιο κρέας από τριβλίο Petri [6] είναι πλέον διαθέσιμο και θα είναι φθηνότερο από το μοσχάρι που παράγεται αγελάδα το 2018.
Αυτή τη στιγμή, το 30% όλων των γεωργικών επιφανειών χρησιμοποιείται για τις αγελάδες. Φανταστείτε αν δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο πια.
• Υπάρχουν αρκετές νεοσύστατες εταιρείες που θα φέρουν σύντομα πρωτεΐνες εντόμων στην αγορά. Περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κρέας. Θα χαρακτηριστεί ως “εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών” (επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να απορρίπτουν την ιδέα της κατανάλωσης εντόμων).

Το πρώτο μοσχαρίσιο κρέας εργαστηρίου που κατασκευάστηκε σε τριβλίο Petri

Ψυχολογική Διάθεση : Υπάρχει μια εφαρμογή που ονομάζεται “moodies” η οποία μπορεί ήδη να πει σε τι διάθεση είστε. Μέχρι το 2020 θα υπάρχουν apps που μπορούν να πουν από τις εκφράσεις του προσώπου σας, αν λέτε ψέματα. Φανταστείτε μια πολιτική συζήτηση όπου θα μπορεί να αναγνωρίζεται εάν λένε αλήθεια ή ψέματα οι ομιλητές.

Το Bitcoin μπορεί να γίνει ακόμη και το προεπιλεγμένο αποθεματικό νόμισμα … από όλο τον κόσμο!

Διάρκεια ζωής : Αυτή τη στιγμή, η μέση διάρκεια ζωής αυξάνεται κατά 3 μήνες το χρόνο. Πριν από τέσσερα χρόνια, η διάρκεια ζωής ήταν 79 ετών, τώρα είναι 80 χρόνια. Ο ίδιος ο ρυθμός αύξησης αυξάνεται και το 2036 η διάρκεια ζωής θα αυξανεται περισσότερο από ένα έτος ετησίως . Έτσι, όλοι θα μπορούσαμε να ζήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανώς περισσότερο από 100 χρόνια.

Εκπαίδευση : Τα φθηνότερα έξυπνα τηλέφωνα βρίσκονται ήδη στα $ 10στην Αφρική και την Ασία. Μέχρι το 2020, το 70% όλων των ανθρώπων θα έχει ένα έξυπνο τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια πρόσβαση στην παγκόσμια εκπαίδευση.
Κάθε παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την ακαδημία Khan για όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί για να μάθει στο σχολείο στις χώρες του πρώτου κόσμου. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει λογισμικά στην Ινδονησία και σύντομα θα κυκλοφορήσουν αραβικά, σουαχίλι και κινέζικα αυτό το καλοκαίρι. Μπορώ να δω τεράστιες δυνατότητες εάν δώσουμε δωρεάν την αγγλική εφαρμογή, έτσι ώστε τα παιδιά στην Αφρική και παντού να μπορούν να μιλούν άπταιστα αγγλικά. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μισό χρόνο.

Είναι αυτός είναι ο νέος κόσμος που έρχεται; Ήδη όμως εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Σημειώνουμε ότι δεν επιβεβαιώσαμε ακόμα από την πλευρά της εταιρείας ότι τα παραπάνω προέρχονται από την ομιλία του επικεφαλής της.

Μετάφραση-Επιμέλεια Νικ Κόσμος για τα Αόρατα Γεγονότα

Αναφορές:

  1. https://www.linkedin.com/pulse/interesting-talk-md-daimler-benz-jonathan-brathwaite
  2. https://unboxholics.com/news/tech/22876-i-texniti-noimosyni-tis-google-kerdizei-ton-kalytero-paikti-go
  3. https://www.ibm.com/watson/
  4. http://aorata-gegonota.blogspot.com/2016/07/5.html
  5. https://tricorder.xprize.org/
  6. https://www.cnbc.com/2017/09/04/tour-the-lab-that-spawned-the-lab-grown-meat-start-up-funded-by-bill-gates-and-richard-branson.html


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις