Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε δολοφονία στην Αρχαία Αίγυπτο

H αξονική τομογραφία στη μούμια του Φαραώ Ραμσή Γ' αποκάλυψε ένα έγκλημα 3172 ετών αφού έδειξε κόψιμο βάθους επτά εκατοστών στον λαιμό.

Ο τελευταίος Φαραώ του Νέου Βασιλείου με πραγματική εξουσία επί της Αιγύπτου δολοφονήθηκε από συνωμότες, σύμφωνα με νέα ιατροδικαστική ανάλυση  που έγινε στην μούμια του: ο Ραμσής Γ' έφερε ένα κόψιμο στον λαιμό αρκετά βαθύ για να είναι θανάσιμο.

Το μυστικό παρέμεινε κρυμμένο επί αιώνες, καθώς οι γάζες που κάλυπταν τον λαιμό της μούμιας δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν για λόγους συντήρησής της. Το πρόσφατο έργο των επιστημόνων όμως ενδέχεται να ρίξει φως στην αιτία θανάτου του Φαραώ - ζήτημα για το οποίο ιστορικοί διαφιλονικούν επί δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα
• Αποκάλυψη Ισραηλινού Αρχαιολόγου: Η φυλή του Δαν ήταν Έλληνες μισθοφόροι
• Άργος: Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης
• Νέα ανακάλυψη στην Μεγάλη Πυραμίδα διχάζει τους αρχαιολόγους (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχαία έγγραφα αναφέρουν ότι το 1.155 π.Χ. μέλη του χαρεμιού του Ραμσή Γ' αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν στο πλαισίου ενός βασιλικού πραξικοπήματος - απόφαση που συνιστούσε μεγάλο ταμπού καθώς ο Φαρώ θεωρούνταν Θεός επί γης. Αυτό που δεν είναι όμως ξεκάθαρο είναι αν η απόπειρα δολοφονίας πέτυχε, άλλοι υποστηρίζουν πώς ναι, άλλοι όμως ότι ο δεύτερος Φαραώ της 20ης δυναστείας επέζησε της επίθεσης έστω και βραχυπρόθεσμα.

Σε πάπυρο που έχει βρεθεί αναφέρεται ότι έγιναν τέσσερις ξεχωριστές δίκες και ότι αποδόθηκαν τιμωρίες στους ενόχους της συνομωσίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν η μία από τις δύο γνωστές συζύγους του Φαραώ, η Τίι και ο γιος της πρίγκιπας Πενταβέρε, πιθανός διάδοχος του θρόνου.

Σύμφωνα με τον πάπυρο, ο Πενταβέρε, ο μόνος από τους από τους πολλούς γιους του Ραμσή που επαναστάτησαν εναντίον του, ήταν αναμεμειγμένος στην συνομωσία, βρέθηκε ένοχος στη δίκη και έπειτα αυτοκτόνησε.  Για να ανακαλύψει περισσότερα ο παλαιοπαθολόγος δόκτωρ Άλμπερτ Ζινκ  και οι συνάδελφοί του  ξεκίνησαν να εξετάσουν την μούμια του Ραμσή και την μη αναγνωρισμένη σορό ενός άλλου ατόμου που είχε θαφτεί  σε βασιλικό τάφο κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων και πιστεύεται ότι ανήκει στον Πενταβέρε.

Και οι δύο μούμιες φυλάσσονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, όπου διενεργήθηκαν και αξονικές τομογραφίες και τεστ DNA. Η εξέταση της μούμιας του Ραμσή έδειξε ότι ο Φαράω έφερε κόψιμο βάθους επτά ολόκληρων εκατοστών στον λαιμό, λίγο πάνω από τον λάρυγγα, που πιθανότατα έγινε με κοφτερή λεπίδα και προκάλεσε άμεσο θάνατο.

«Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο ακτινογραφίες της μούμιας και αυτές δεν αποκάλυπταν το παλιό τραύμα. Παλιότερα δεν υπήρχε πρόσβαση σε αξονικό τομογράφο. Είμαστε έκπληκτοι από το εύρημά μας. Ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η τομή τον σκότωσε, αλλά πιστεύουμε ότι έτσι έγινε.  Θεωρητικά θα μπορούσαν να την έχουμε κάνει οι ταριχευτές, όμως δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο παράδειγμα για κάτι τέτοιο», λέει ο δόκτωρ Ζινκ.
Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα φυλακτό του θεού Ώρου χωμένο μέσα στην πληγή - ένα φυλαχτό που πιθανότατα τοποθέτησαν εκεί οι ταριχευτές για να βοηθήσει στην επούλωση μετά θάνατον.
Το γενετικά τεστ αποκάλυψαν ότι η αγνώστων στοιχείων σορός ανήκει σε έναν νεαρό άντρα οποίος ήταν 18 ετών όταν πέθανε και ο οποίος ήταν εξ αίματος συγγενής του Ραμσή Γ' και πιθανότατα ο γιος του Πενταβέρε.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις