Brexit: Άγονες οι διαπραγματεύσεις, στενεύουν τα περιθώρια

Άγονος αποδείχθηκε και ο έκτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα ο χρόνος πλέον να στενεύει και ο προβληματισμός να αυξάνεται, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής σε όλα τα βασικά ζητήματα υπάρχει αδιέξοδο.


Το Λονδίνο πιέζει να ξεκινήσουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι συζητήσεις για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, ωστόσο ζητούν να επιτευχθεί προηγουμένως επαρκής πρόοδος στα ζητήματα του Brexit. Πρόκειται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπηκόων άλλων κρατών μελών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το ύψος του ποσού που θα πρέπει να πληρώσουν οι Βρετανοί για την έξοδο, αλλά και το ιρλανδικό ζήτημα, δηλαδή να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Διαβάστε επίσης
• Σχέδιο για Νέο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
• Όλα ξεκίνησαν όταν οι Άγγλοι μοίρασαν άδικα την Μέση Ανατολή
• Η Μέι υποσχέθηκε να απαγορεύσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ

Ιρλανδία: Δεν θα απειλήσει με βέτο τις συνομιλίες για το Brexit «σ' αυτό το στάδιο»
Η Ιρλανδία δεν θα απειλήσει να ασκήσει βέτο στις συνομιλίες για το Brexit "σ' αυτό το στάδιο" λόγω της έλλειψης προόδου στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, καθώς το Δουβλίνο βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να το στηρίζουν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

"Το θέμα είναι πολύ υποθετικό, δεν ξέρουμε αν η Ιρλανδία θα είναι το μοναδικό θέμα που θα εκκρεμεί τον Δεκέμβριο. Αυτό που δεν θα κάνω σ' αυτό το στάδιο είναι ότι δεν θα διατυπώσω τελεσίγραφα ούτε θα απειλήσω να ασκήσω βέτο", δήλωσε ο Βαράντκαρ μιλώντας στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Σημαντικότερο πρόβλημα το αντίτιμο του Brexit
Σε κανένα από αυτά τα τρία ζητήματα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η κατάληξη στο ακριβές ποσό της εξόδου, όπου οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι Βρετανοί δίνουν πολύ λιγότερα. Το ποσό αυτό αφορά την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος.

Τα πράγματα δυσκολεύουν χρονικά γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να αποφασίσουν την έναρξη των παράλληλων διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση που ζητούν οι Βρετανοί εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σημαντική προσέγγιση στα τρία προαναφερόμενα ανοικτά ζητήματα. Χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε για αυτό τον κίνδυνο, καλώντας το Λονδίνο να δώσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες σαφείς απαντήσεις σε σχέση με τα ανοικτά ζητήματα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στο τέλος Μαρτίου 2019, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα μέσα στο φθινόπωρο του 2018, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι επικυρώσεις της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια και την Ευρωβουλή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει ποσό για το Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει έναν αριθμό ούτε κάποια φόρμουλα για τον υπολογισμό του ποσού που πιστεύει πως χρωστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Bρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, αφού η ΕΕ ζήτησε από το Λονδίνο να γνωστοποιήσει πώς θα ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Καθώς δεν κινείται τίποτε στις διαπραγματεύσεις για τη λύση μιας ένωσης που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια, η Βρετανία μπορεί να χάσει την προθεσμία του Δεκεμβρίου για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, τις οποίες οι επιχειρήσεις θεωρούν κρίσιμης σημασίας για να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Οι δύο πλευρές εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη προόδου και την περασμένη εβδομάδα ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Βρετανία έχει στη διάθεσή της δύο εβδομάδες για να γνωστοποιήσει σε ποιό βαθμό "θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της" ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Όμως ο Ντέιβις δήλωσε στο Sky News πως, όταν το Λονδίνο αποδέχθηκε το πρόγραμμα της ΕΕ για τις συνομιλίες -πρώτα συζήτηση για το διαζύγιο και μετά για τις μελλοντικές σχέσεις-, η ΕΕ συμφώνησε ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να προτείνει "έναν αριθμό ή μια φόρμουλα" για την οικονομική συμφωνία.

"Σε κάθε διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά προσπαθεί να ελέγξει το χρονοδιάγραμμα. Η πραγματική προθεσμία σ' αυτό είναι φυσικά ο Δεκέμβριος", δήλωσε ο Ντέιβις αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν η Βρετανία ελπίζει πως η Ένωση θα ξεκινήσει την επόμενη φάση των συνομιλιών.

"Οι βρετανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν από εμένα να πάω και να χαρίσω δισεκατομμύρια λίρες. Έτσι είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και χρειάζεται χρόνος και θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να φθάσουμε στη σωστή απάντηση".

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι λέει πως δεν μπορεί να προσφέρει έναν αριθμό για την οικονομική διευθέτηση, αν η κυβέρνησή της δεν γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική σχέση. Όμως δεν θέλει επίσης να εξοργίσει τους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι έχουν προτείνει την αποχώρηση της Βρετανίας από τις συνομιλίες.

Ο δισεκατομμυριούχος εφευρέτης Τζέιμς Ντάισον, υποστηρικτής του Brexit, δήλωσε πως δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για την έλλειψη προόδου, όμως αμφιβάλλει ότι η Βρετανία θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει μια καλή συμφωνία.

"Το πρόβλημα είναι με τους ανθρώπους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε. Πιστεύω ότι το να ζητούν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια για να φύγουμε είναι πολύ εξοργιστικό και το να τα ζητούν πριν διαπραγματευθούμε οτιδήποτε είναι εξοργιστικό", δήλωσε ο Ντάισον στο BBC. "Έτσι εγώ θα αποχωρούσα".

Αμφότερες οι πλευρές λένε πως είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία, ένα μήνυμα που επαναλαμβάνεται σήμερα από τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche, από την οποία καλεί επίσης τη Βρετανία να γνωστοποιήσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις της θα τιμήσει.

"Η Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να πληρώσει τις εισφορές του 2019 και του 2020, καθώς και άλλες δεσμεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει ποιές", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στη Journal du Dimanche.

Ευρωπαίος φορολογούμενος δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για μια απόφαση που ελήφθη... από το Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις