Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης υποψήφιος για εξωγήινους

Το όνομα του Ross 128 b. Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε πρόσφατα και συγκεντρώνει τις περισσότερες ελπίδες να φιλοξενεί ζωή κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.


Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο κοντινός στο ηλιακό μας σύστημα, μόλις 11 έτη φωτός μακριά. Και μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής. Η εν λόγω ανακάλυψη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.

Διαβάστε επίσης
• Εντοπίστηκαν άλλοι δύο πιθανοί κατοικήσιμοι εξωπλανήτες
• Πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη των 7 εξωπλανητών στο άστρο Trapist-1
• Ανακαλύφθηκε «η δεύτερη Γη» -Κατοικήσιμος πλανήτης στο πλησιέστερο άστρο

Οι αστρονόμοι συχνά κάνουν ανακοινώσεις για πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ωστόσο ο συγκεκριμένος φαίνεται να είναι ιδιαίτερος και γι' αυτό φέρει και ανθρώπινο όνομα.

Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και ίσως η επιφάνειά του να έχει παρόμοιες θερμοκρασίες με τις δικές μας, καθιστώντας τον έτσι ένα "βολικό" μέρος για να υπάρξει ζωή. Κάθε 9,9 ημέρες ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από έναν ερυθρό νάνο, το οποίο είναι από τα πιο ψυχρά, πιο αχνά και πιο κοινά αστέρια που βρίσκονται στο σύμπαν.

Λόγω της πληθώρας και του γεγονότος ότι έχουν βρεθεί και άλλοι εξωπλανήτες γύρω από τους ερυθρούς νάνους, οι τελευταίοι έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν την μεγαλύτερη ελπίδα για υποστήριξη ζωής σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Και αυτό διότι οι εν λόγω εξωπλανήτες βρίσκονται μέσα στην "κατοικήσιμη ζώνη" των αστεριών τους, νερό σε υγρή μορφή μπορεί να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια τους και πιθανώς να υποστηρίξουν ζωή, όπως εμείς την γνωρίζουμε.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο Ross 128 b βρίσκεται στην "κατοικήσιμη ζώνη" του αστέρα του αλλά είναι πιθανό, βάσει όσων γνωρίζουν για τους ερυθρούς νάνους και τους πλανήτες τους.

Ο Ross 128 b είναι 20 φορές πιο κοντά στο αστέρι του απ' ό,τι η Γη στον Ήλιο αλλά επειδή το αστέρι είναι μικρό, ψυχρό και αχνό, ο πλανήτης βρίσκεται σε "βολική" θερμοκρασία. Ο λόγος, ωστόσο, για τον οποίο οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι είναι επειδή το αστέρι είναι "ήρεμο". Άλλοι ερυθροί νάνοι έχουν την τάση να "επιτίθενται" στους πλανήτες τους με εκρήξεις υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτίνων Χ.

Προς το παρόν ο Proxima b είναι ο κοντινότερος στο ηλιακό μας σύστημα εξωπλανήτης, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, σε απόσταση 4,2 ετών φωτός. Ο Ross 128 b, ωστόσο, μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς αυτός και το αστέρι του κινούνται προς το μέρος μας. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι σε 79.000 χρόνια ο Ross 128 b θα είναι ο πιο κοντινός μας εξωπλανήτης.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις