Η Αρχή του Τέλους της Σαουδικής Αραβίας;

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα μείνει ιστορική για τη Μ. Ανατολή και το Ισλάμ γενικότερα. Σε μια πρώτη φάση, ο επίσημος διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γιος του νυν βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, αφαίρεσε το δικαίωμα της θρησκευτικής αστυνομίας να συλλαμβάνει πολίτες για θρησκευτικές «παρανομίες» και συνέλαβε αρκετές δεκάδες ιερωμένους οι οποίοι εξέφραζαν το ακραίο Ισλάμ, τον σαλαφισμό, και την επίσημη κρατική αίρεση της Σ. Αραβίας, τον ουαχαμπισμό.


Η πρώτη κίνηση της άρσης της επιρροής της ακραίας αυτής ερμηνείας του Ισλάμ συνοδεύτηκε από την άρση της απαγόρευσης να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα επετράπη να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις σε τρία στάδια.

Η κίνηση αυτή βάζει τη Σ. Αραβία σε μια πρώτη εσωτερική πολιτική δοκιμασία από την εποχή της ίδρυσής της ως κράτους. Το βασίλειο έχει καθήκον την προστασία και επέκταση του ουαχαμπισμού που δικαιολογεί και στηρίζει τη βασιλεία ως νομιμοποιημένη πολιτική έκφραση του Ισλάμ. Ο ισλαμικός κόσμος, πέραν της Ιορδανίας, του Μαρόκου και των λεγομένων «εμιράτων», δεν έχει βασιλείς.

Διαβάστε επίσης
• Όλα ξεκίνησαν όταν οι Άγγλοι μοίρασαν άδικα την Μέση Ανατολή
• Αξιωματικοί του ΝΑΤΟ συνελήφθησαν στο Χαλέπι; (ΒΙΝΤΕΟ)
• Χριστιανός Παλαιστίνιος σκότωσε την 17χρονη κόρη του γιατί είχε σχέση με μουσουλμάνο Παλαιστίνιο

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μιλά για «ένα ήπιο Ισλάμ, ανοιχτό στον κόσμο και σε όλες τις θρησκείες». Αν πράγματι το εννοεί, τότε ο πρίγκιπας είναι ο «Λούθηρος του Ισλάμ».

Η Σ. Αραβία είναι το Βατικανό του Ισλάμ. Είναι ο θεματοφύλακας των ιερών πόλεων, Μέκκας και Μεδίνας, ο τόπος προσκυνήματος για πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνους ετησίως, από όλο τον πλανήτη. Είναι φύλακας της ορθοδοξίας, του σαλαφισμού, επί αιώνες.

Μια νεωτερική ερμηνεία του Ισλάμ από το ίδιο το κέντρο του θα ήταν ένας σεισμός, θρησκευτικός, πολιτικός και πολιτιστικός, με παγκόσμιες επιπτώσεις. Θα έθετε εκποδών τις ακραίες ερμηνείες των Ταλιμπάν (μαθητές του Κορανίου), Αλ-Κάιντα, και του λεγόμενου «Χαλιφάτου», αλλά και την πολιτική της επιστροφής στο «Χαλιφάτο» των ένδοξων προγόνων των Αράβων.

Η Σ. Αραβία διοικούνταν με τρόπο συναινετικό και με διαβουλεύσεις μεταξύ των φυλών που τις απαρτίζουν οι επίγονοι-πρίγκιπες του ιδρυτή της, Αμπντελαζίζ, και του γιου του, Σαούντ. Η σύλληψη 11 πριγκίπων, δεκάδων υπουργών και ανώτατων γραφειοκρατών και συμβούλων για «διαφθορά» κατόπιν της δημιουργίας μιας επιτροπής με επικεφαλής τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατέστρεψε το προϋπάρχον μοντέλο και ανοίγει τη συζήτηση για μια εμφανή προσπάθεια αρπαγής των κέντρων ισχύος του βασιλείου. Βάζει τον διάδοχο απέναντι σε τρεις τουλάχιστον σειρές διαδοχής του θρόνου.

Η διαφθορά στο βασίλειο είναι ενδημική, όπως σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, κοσμικά ή θεοκρατικά. Είναι οξύμωρο να εφευρίσκεται μια τέτοια δικαιολογία μέσα σε 24 ώρες για να αρχίσουν εκκαθαρίσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι ένα προληπτικό κίνημα του διαδόχου κατά των επικριτών του και θιγμένων από την πολιτική του - τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική.

Την ίδια στιγμή έχει παυθεί και έχει συλληφθεί ο αρχηγός του Στρατού των Φυλών, ο οποίος είναι μεγαλύτερος του κανονικού στρατού κληρωτών και μισθοφόρων. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα προληπτικό χτύπημα κατά των αντιπάλων του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ηλικίας μόλις 32 ετών, ο οποίος ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη πολιτική επέμβασης στην Υεμένη, καθώς και την οικονομική πολιτική μείωσης των τιμών πετρελαίου για να ανταγωνιστεί πετρέλαια από σχιστόλιθο των ΗΠΑ.

Στο «εξωτικό» απομονωμένο βασίλειο, ο διάδοχος έκλεισε τρία ΜΜΕ, όπως κάθε συνεπής καταληψίας των κέντρων εξουσίας, και βέβαια τα δυτικά μέσα δεν διαθέτουν καμία πρόσβαση στα τεκταινόμενα. Διπλωματικές πηγές και οικονομικοί παράγοντες του βασιλείου των... σκιών μιλούν ελάχιστα και πάντα ανωνύμως, περιοριζόμενοι να τονίσουν πως οι νέοι συμφωνούν με το πρόγραμμά του και πως ο φόβος μιας σύλληψης ή κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων αντιφρονούντων τούς κρατάει μακριά από κάθε αντίδραση.

Το κίνημα του πρίγκιπα κατέλαβε όλα τα κέντρα εξουσίας του βασιλείου και εξουδετέρωσε προσωρινά τους αντιπάλους του. Αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, την οποία εξέφρασε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ. Συνεπώς, διατηρείται η πολιτική της επέμβασης στην Υεμένη, δηλαδή ενός πολέμου ο οποίος σύμφωνα με όλους τους αναλυτές δεν μπορεί να κερδηθεί.

Παραμένει η πολιτική του αποκλεισμού του Κατάρ. Παραμένει μια αδιαμόρφωτη συμμαχία με τη Ρωσία στους τομείς του πετρελαίου και κάποιου modus vivendi για τη Συρία. Παραμένει μια κρυφή αλληλοκατανόηση με το Ισραήλ σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι δύο με την κυρίαρχη θέση που αποκτά το Ιράν στην περιοχή από τον Κόλπο έως τη Συρία και τον Λίβανο.

Κυρίως, παραμένει στη θέση της η ακραία αντι-ιρανική πολιτική, η οποία προφανώς θέλει να παρασύρει τις ΗΠΑ στο να αναιρέσουν τη συμφωνία τους με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δηλαδή σε έναν ανοιχτό πόλεμο.

Οι εξελίξεις στη Σ. Αραβία είναι άκρως ανησυχητικές και επικίνδυνες για την περιοχή μας. Μια ανατροπή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν και ένας ανοιχτός νέος πόλεμος στην περιοχή θα σημάνει μεγάλες καταστροφές και εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, οικονομική εξέλιξη η οποία θα πλήξει την Ε.Ε. και την Κίνα.

Η περιοχή μας παραμένει ένα ενεργό ηφαίστειο με απρόβλεπτες συγκρουσιακές επιπτώσεις. Αυτό θα επιφέρει νέες μετακινήσεις πληθυσμών και νέες οικονομικές και κοινωνικο-πολιτικές ανακατατάξεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'