Ερημοποίηση της Κρήτης -Απειλείται το Λασίθι

Λιγότερες σε ποσοστό 70%, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία, είναι οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη, από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ανατολή», είναι η επιβεβαίωση της δραματικής διαπίστωσης που κάνουν εμπειρικά αγρότες - παραγωγοί σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα στο νησί.
Ακόμη πιο οξύ εκδηλώνεται το πρόβλημα στο Νομό Λασιθίου, που είναι εξάλλου και ο πιο ξηροθερμικός νομός της Κρήτης. Η απουσία βροχοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη, οι επικρατούσες, σταθερά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, έχουν μετατρέψει την ύπαιθρο σε πραγματική... έρημο.

Διαβάστε επίσης
Έρημος η Νότια Ελλάδα σε μόλις 23 χρόνια
• Αργολίδα, Λέσβος, Νάξος, Κιλκίς, Κρήτη μελλοντικές έρημοι
• Φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική (ΦΩΤΟ)

Το επιβεβαιώνουν με μαρτυρίες τους οι αγρότες, που παρατηρούν προσεκτικά τα «σημάδια» της φύσης, τα οποία αποτελούν και τους ασφαλέστερους εμπειρικούς δείκτες για τις μεταβολές στο κλίμα και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Και δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους...

Η εξελισσόμενη μεγάλη ανομβρία έχει προκαλέσει σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες μεγάλο πρόβλημα, πάλι, φέτος, στην καλλιέργεια της ελιάς, που απ’ ό,τι φαίνεται, θα καταβυθίσει και πάλι την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου, με ό,τι επιφέρει αυτό στο αγροτικό εισόδημα και κατ’ επέκταση συνολικά στην τοπική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο, που οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου θέλουν την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2016-2017 μειωμένη κατά 40- 50% σε σύγκριση με εκείνη της προηγούμενης χρονιάς.

Δηλαδή από τους 17.000 της περασμένης περιόδου, η παραγωγή αναμένεται ότι θα μειωθεί στους 9 - 12.000 τόνους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κρήτη τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της ερημοποίησης, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της σοβαρής καθυστέρησης που παρατηρείται στην λήψη των αναγκαίων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς.

Αν και οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, πέρα από τις διαπιστώσεις δεν έχει γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γιάννης Λεονταράκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηρακλείου.

Στο κείμενο που κατατέθηκε αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

“Κύριε Περιφερειάρχη,

Τα τελευταία χρόνια λόγω της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, που έχει ως αποτέλεσμα, την δραματική μείωση των βροχοπτώσεων αλλά και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Το νησί της Κρήτης σε πάρα πολλά σημεία, αντιμετωπίζει το Φαινόμενο της Ερημοποίησης!

Με λίγα λόγια Ερημοποίηση σημαίνει η καταστροφή του βιολογικού δυναμικού της γης, που οδηγεί σε συνθήκες όμοιες εκείνων της ερήμου!

Με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των Κατοίκων του νησιού.

Βασικοί παράγοντες που ευνοούν το φαινόμενο αυτό είναι οι εξής:

-Η μείωση των Βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα.
-Η υπερβόσκηση, παρόλο που το νησί έχει πλήρως ανεπτυγμένη την Κτηνοτροφία. Η ανεξέλεγκτη βοσκή έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό φυτών, που με τη σειρά τους βοηθούν στο φαινόμενο.
-Οι πυρκαγιές σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
-Η μη σωστή χρησιμοποίηση καλλιεργητικών μεθόδων.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από την μία μέρα στην άλλη, άμεσα όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη η κατοίκηση στο νησί τις επόμενες δεκαετίες.

Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα που να εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο Εθνικού σχεδιασμού αλλά και στο Περιφερειακό μας σχεδιασμό, όπως:

1. Οριοθέτηση απειλούμενων περιοχών, θέτοντας αυστηρότατα κριτήρια στην χρήση τους!

2. Εξασφάλιση επάρκειας υδάτινων πόρων και μείωση της άσκοπης χρήσης τους.

3. Να υπάρξουν αναδασώσεις και Φύτευση φυτικών ειδών που έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν στο νησί της Κρήτης.

4. Να υπάρξει στόχευση της Περιφέρειας Κρήτης έτσι ώστε να μπορέσει να υιοθετήσει καλές πρακτικές, μέσω συνεργασιών με επιστημονικά ιδρύματα είτε μέσω συνεργασίας με άλλες Περιφέρειες που τυχών αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

5. Εκμετάλλευση τυχών χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω Εθνικών πόρων είτε άλλων μορφών χρηματοδότησης από οπουδήποτε.

6.  Ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση των πολιτών και ειδικότερα των μικρών παιδιών για να μπορέσει να μας γίνει συνείδηση η προστασία του περιβάλλοντος.

7. Συν διαμόρφωση και στοχεύσει των δράσεων με τις υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει ένας κοινός άξονας.

Κύριε Περιφερειάρχη ,όπως σας προανέφερα το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από την μία στιγμή στην άλλη, όμως μπορούμε να θέσουμε τις Βάσεις ως Περιφέρεια έτσι ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι στο μέλλον με τον χειρότερο εφιάλτη, αυτό της ανάγκης εγκατάλειψης περιοχών του νησιού από τη μη βιωσιμότητα μέσω της Ερημοποίησης.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι μία πρόκληση η αντιμετώπιση του φαινόμενου, που είναι πιο επιτακτική από την δημιουργία οποιουδήποτε αναπτυξιακού έργου.

Με την έννοια ότι το νησί πέραν δε του Τουρισμού που και αυτός πλήγεται σε τέτοια περίπτωση, ο Πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί αλλά και ολόκληρες περιοχές θα εγκαταλειφθούν .

Είναι χρέος μας να προωθήσουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και πρακτικών, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του Φαινομένου της Ερημοποίησης, της Ξηρασίας και των βλαβερών συνεπειών της”.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις