Οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν τα αποτεφρωτήρια τους

Το πρώτο αποτεφρωτήριο ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο δήμος Αθηναίων. Το οικόπεδο έκτασης άνω των δέκα στρεμμάτων εντοπίστηκε, κρίθηκε κατάλληλο και βρίσκεται στον Ελαιώνα.


Το οικόπεδο ανήκει στον δήμο Αθηναίων, ο οποίος μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναζήτησης κατάλληλου χώρου – απηύθυνε και ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος – κατέληξε στο να αξιοποιήσει την δική του περιουσία. Για το εγχείρημα ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη προκειμένου το αποτεφρωτήριο να μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο δήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ιδιώτη προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα το αργότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης
• Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;
• Ξανά άρνηση της Καύσης των Νεκρών από την Ιερά Σύνοδο -Είμαστε το Ιράν της Ευρώπης;
• Τι γίνεται με τα οστά των νεκρών;

Το πόσο γρήγορα θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την καύση νεκρών και όχι ως κλίβανος θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Νέλλη Παπαχελά τόνισε ότι, ο δήμος ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα προτείνει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς χρειάζεται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του Ελαιώνα για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου. Σε ό,τι αφορά όλες τις υπόλοιπες προδιαγραφές, που ορίζει η νομοθεσία για τα αποτεφρωτήρια, καλύπτονται από το συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Για τον δήμο το συγκεκριμένο έργο είναι επιβεβλημένο για τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ήταν θετική προς την καύση των νεκρών και τώρα πλέον μπορεί να υλοποιήσει το έργο.»

Σύμφωνα με την μελέτη, το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει ως κάθετη μονάδα, όπου θα υπάρχει χώρος για τις τεφροδόχους και γενικά θα διαθέτει τους βοηθητικούς χώρους που υπάρχουν σε όλα τα κοιμητήρια.

Να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 500 Έλληνες κάθε χρόνο αποτεφρώνονται αφού η τελευταία επιθυμία τους είναι η καύση της σωρού τους σε κλίβανους που λειτουργούν γι’ αυτό τον σκοπό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Οι τιμές της αποτέφρωσης ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ περίπου και φτάνουν τα 6.500 ευρώ. Οι πιο φτηνές χώρες είναι η Πολωνία στην Βαρσοβία, στην Ιταλία στην Τεργέστη και στην Σόφια στην Bουλγαρία. Βέβαια, μπορούν κάποιοι να αποτεφρωθούν στην Αγγλία, αλλά και σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. O νεκρός, που προορίζεται προς αποτέφρωση μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς ακόμα και με τρένο στη χώρα που επιθυμούν οι συγγενείς του. Στις Bαλκανικές χώρες, η μεταφορά γίνεται ακόμα και οδικός και η συμφωνία κλείνεται με γραφεία τελετών.

Σε ό,τι αφορά την καύση: Πριν από περίπου 30 χρόνια που εφαρμόσθηκε η προαιρετική καύση των νεκρών στην Ισπανία, στη Βαρκελώνη, τον πρώτο χρόνο είχε απήχηση της τάξης του 4%, τον δεύτερο χρόνο όμως το ποσοστό ανέβηκε στο 17% ,αφού η κοινωνία ξεκίνησε να το αποδέχεται φυσιολογικά.

Σήμερα, 22 θρησκείες αποδέχονται την αποτέφρωση. Οι θρησκείες που δεν δέχονται την καύση είναι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Ζωροάστρες.

Σε πολλές πόλεις της Αγγλίας και της Γαλλίας η αποτέφρωση γίνεται δωρεάν για καθαρά λόγους υγιεινής και αποσυμφόρησης των Κοιμητηρίων. Στην Αγγλία το ποσοστό καύσης των νεκρών έχει φτάσει το 75%, στην Αυστραλία 52%, ενώ στην Ελβετία το 67%, στο Bέλγιο 30%, Δανία 71%, Nέα Zηλανδία 60%, Ολλανδία 50%, Φιλανδία 22%, και Kαναδά 38%.

Αντ. Αλακιώτης: Εκτός Αθηνών η δημιουργία αποτεφρωτηρίου
Επιφυλάξεις, ωστόσο εξέφρασε ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, σχετικά με την επιλογή του οικοπέδου 17, στον Ελαιώνα από τον Δήμο Αθηναίων.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 υποστήριξε ότι, «το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο» και αυτό δεν αλλάζει, ούτε με την αλλαγή της νομοθεσίας, που προωθείται με σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης, το οποίο  ετέθη σε δημόσια διαβούλευση».

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση, που ετοιμάζει ο Δήμος και την οποία θα προτείνει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο οικόπεδο ο κ.Αλακιώτης έκανε λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας». Επεσήμανε ωστόσο ότι, «ο Δήμος Αθηναίων ενδιαφέρεται πραγματικά, αλλά κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Όπως είπε, «οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλες και το πιθανότερο είναι η νομοθετική ρύθμιση να προσβληθεί στα δικαστήρια, καθώς η λειτουργία αποτεφρωτηρίου μπορεί να θεωρείται μηχανολογική δραστηριότητα ελαφριάς μορφής, ωστόσο χαρακτηρίζεται οχλούσα δραστηριότητα και δεν επιτρέπεται σε χώρους χαρακτηρισμένους ως κοινόχρηστο πράσινο». Ακόμη είπε ότι, «η πιθανότητα να βρεθούν αρχαία στην περιοχή κατά την διάρκεια της θεμελίωσης είναι 80%».

Ο κ. Αλακιώτης προτείνει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου σε βιομηχανική περιοχή εκτός Αθηνών, και ενδεικτικά ανέφερε περιοχές όπως η Κερατέα και οι Αφίδνες, στο Σχηματάρι.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης είναι  Εταιρεία Αστική Μη κερδοσκοπική και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης (I.C.F.)

Θεσσαλονίκη: Στο νεκροταφείο Θέρμης θα χτιστεί το αποτεφρωτήριο
Στο Νεκροταφείο Θέρμης θα χτιστεί τελικά το αποτεφρωτήριο, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αδιαφορώντας μάλιστα για τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο.

«Δεν τον ρώτησα και δεν πρόκειται να τον ρωτήσω, αφού αντιδράει σε όλα» είπε χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία» ο κ. Μπουτάρης. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ο δήμος είχε τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του, προκειμένου 400.000 ευρώ να διατεθούν για την αγορά οικοπέδου.

Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν βάλει ήδη μπροστά την προετοιμασία των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έκδοση των σχετικών αδειών, τη διενέργεια μελετών και την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, όπου, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει να κατασκευάζεται περί τα τέλη του έτους.

Το αποτεφρωτήριο θα κατασκευαστεί με κεφάλαια του δήμου που προέρχονται από τα έσοδα του νεκροταφείου και τα οποία ανέρχονται περίπου στο 1.500.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκρίνει τη διάθεση αυτών των χρημάτων για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσισε ότι τα χρήματα που προέρχονται από τα τέλη των νεκροταφείων είναι πλήρως ανταποδοτικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται για έργα που αφορούν το νεκροταφείο. Μάλιστα, πρέπει να είμαστε ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Ωστόσο, εμείς έχουμε προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προσβάλλουμε την απόφαση, γιατί θέλουμε τα έσοδα αυτά να μπορούν να διατεθούν και σε άλλα έργα» είπε στη «δημοκρατία» η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλα.
Ο δήμος έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν περίπου 2.500.000 ευρώ για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου και την αγορά του σχετικού εξοπλισμού, ενώ η χρέωση της αποτέφρωσης θα κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'