Η Ρωσία μπήκε στο πλευρό του τουρκικού στρατού στη Συρία -Σφυριλατείται η νέα συμμαχία

Σημαντική εξέλιξη στη διαρκώς βελτιούμενη σχέση Ρωσίας - Τουρκίας αποτελούν οι τελευταίοι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του ISIS στη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, καθώς αποτελούν την πρώτη εκδήλωση στρατιωτικής βοήθειας του Κρεμλίνου προς την Τουρκία, στη μάχη που δίνει η τελευταία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.


Η στρατιωτική αυτή στήριξη αντικατοπτρίζει δύο παράλληλες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν καθοριστικά την τελική έκβαση του πολέμου. Συγκεκριμένα, η εμβάθυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία είναι πλέον γεγονός, την ίδια στιγμή που ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία μοιάζει για αυτόν τον λόγο να υποβαθμίζεται, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας βρίσκονται σε έντονη κρίση, λόγω της συνεργασίας των αμερικανικών δυνάμεων με τους Κούρδους του YPG στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία.

Δείτε επίσης
• Συρία: Οι Ρώσοι δοκίμασαν 162 νέα Όπλα
• Γιατί ο Πούτιν «αγάπησε» τον Ερντογάν
• Ο Πουτίν πιέζει τον Ερντογάν όχι μόνο στη Συρία -Ρωσία, Τουρκία, Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους

Επιπλέον, σε αντίστοιχη κρίση βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ και με τη Ρωσία, καθότι οι προσπάθειες της διοίκησης Ομπάμα να «χτίσει» κοινή πολιτική και στρατιωτική στρατηγική με το Κρεμλίνο κατέρρευσαν όταν η Ρωσία αποφάσισε να συμμετάσχει στην αιματηρή ανακατάληψη του Χαλεπίου. Στον αντίποδα, κυρίως για λόγους τακτικής, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν έρθει σε σύγκλιση, με την πρώτη να ανέχεται τη δημιουργία τουρκικής ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, η οποία θα αποτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης περιοχής από τους Κούρδους της Συρίας, και την τελευταία να υπαναχωρεί από τις προσπάθειες της να εκδιώξει τον πρόεδρο Άσαντ από την εξουσία.

Επιπροσθέτως, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για την απουσία αμερικανικής αεροπορικής στήριξης στη μάχη κατά του ISIS στην Αλ Μπαμπ, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο τους τη σημασία που έχει για τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών η απόφαση του Κρεμλίνου να στηρίξει στρατιωτικά την Τουρκία. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, η εκκολαπτόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, η σημασία της οποίας δείχνει ακόμη μεγαλύτερη αν λάβουμε υπόψη τις σχέσεις των δύο χωρών όταν η Ρωσία ενεπλάκη στον συριακό εμφύλιο, τον Σεπτέμβριο του 2015.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'