Γιατί ο Πούτιν «αγάπησε» τον Ερντογάν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για όλα, για την εκλογή Τραμπ και τα πυρηνικά, για τη δολοφονία Καρλόφ, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, αλλά και για το ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών στην ετήσια συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς. Ενώ δήλωσε επίσης ότι «η δολοφονία Καρλόφ με έκανε να πιστέψω πως δεν έριξε το SU24 η τουρκική ηγεσία» και άφησε να εννοηθεί ότι υποκινητής είναι ο Γκιουλέν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες το μεσημέρι την ετήσια καθιερωμένη και πολύωρη συνέντευξη Τύπου του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με την οποία προβαίνει σε απολογισμό της χρονιάς για τον ίδιο και τη χώρα του.

Διαβάστε επίσης
• Ο Πουτίν πιέζει τον Ερντογάν όχι μόνο στη Συρία-Ρωσία, Τουρκία, Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους
• Ο Πούτιν θέλει τα ρωσικά Όπλα να σπάνε οποιαδήποτε Αντιπυραπυλική Ασπίδα
• Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη φέρνει πιο κοντά Ρωσία-Τουρκία

Σχολιάζοντας τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, ο Βλαδίμηρος Πούτιν "φωτογράφισε" ως υποκινητή τον Γκιουλέν, βασικό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε πως μετά το γεγονός του φόνου του Καρλόφ, άλλαξε γνώμη σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβρη.

«Η δολοφονία του πρέσβη Καρλόφ ήταν μια προσπάθεια να χαλάσουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί; Όχι. Το τραγικό γεγονός δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία καθώς καταλαβαίνουμε πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί της σχέσης μας. Κάνουμε πολλά για να τις βελτιώσουμε. Μετά από μια αναταραχή καταφέραμε να βρούμε τα κοινά μας σημεία και να βελτιωθούμε ως προς την επικοινωνία μας. Η κατάρριψη του αεροσκάφους μας τον περασμένο Νοέμβριο έγινε πιθανότατα από εκείνους που ήθελαν να δυναμιτίσουν τις σχέσεις μας με τον Ερντογάν, από το μέρος του Τουρκικού στρατού που ήθελε να μας βλάψει».


Για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν: 

Απαντώντας σε ερώτηση του Kurdistan 24 TV για ένα ενδεχόμενο ανεξάρτητο κράτος των Κούρδων, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε: «Η Ρωσία πάντοτε είχε μια στενή σχέση με τους Κούρδους. Κατανοούμε όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή. Οι Κούρδοι Πεσμεργκά έχουν δώσει έναν σπουδαίο αγώνα κόντρα στην τρομοκρατία. Όσο για την ανεξαρτησία των Κούρδων, θα πρέπει να δράσουμε με σεβασμό ως προς το Διεθνές Δίκαιο. Η ανεξαρτησία θα εξαρτηθεί από το Ιράκ και τους Κούρδους. Θα είμαστε σε επικοινωνία με το Ιράκ, αλλά δεν θα αναμειχθούμε στις εσωτερικές του υποθέσεις".

«Συνεργασία με τις ΗΠΑ του Τραμπ»

Σχολιάζοντας τη δήλωση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την «ανάγκη οι ΗΠΑ να ενισχύσουν την πυρηνική τους ικανότητα», ανέφερε πως «η δήλωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη και είναι φυσιολογική». Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι επιθυμεί εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη της ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο εδώ. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο έκπληκτος από τα λόγια κάποιων άλλων εκπροσώπων της σημερινής κυβέρνησης που προσπαθούν για κάποιον λόγο να αποδείξουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι ισχυρότερες στον κόσμο. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Εάν κάποιος εξαπολύει κούρσα των εξοπλισμών, αυτός δεν είμαστε εμείς. Δεν θα δαπανήσουμε ποτέ πόρους για μία κούρσα εξοπλισμών που δεν μπορούμε να αντέξουμε».
Είπε πως το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ έκανε λάθος προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη για την εκλογική ήττα του σε εξωτερικούς παράγοντες, Είπε πως το κόμμα πρέπει να μάθει να χάνει. Πρόσθεσε πως «μόνο οι Ρώσοι περιμέναμε ότι τελικά θα κέρδιζε ο Τραμπ».


Μιλώντας για την οικονομία της χώρας του είπε πως αναμένει μείωση του ρωσικού ΑΕΠ για το 2016 κατά 0,5 - 0,6%, ενώ αναμένει ο πληθωρισμός για όλο το 2016 να κυμανθεί στο 5,5%. Η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας επιβραδύνεται, η φυγή κεφαλαίων υποχωρεί και οι πραγματικοί μισθοί αρχίζουν να βελτιώνονται, τόνισε.

Όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2016, ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 3,7%, τονίζοντας ότι το έλλειμμα είναι αποδεκτό. Επίσης είπε ότι η καθαρή ροή κεφαλαίων για το 2016 θα ανέλθει στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συγκομιδή σιτηρών το 2016 αναμένεται να είναι 119 εκατομμύρια τόνους, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Όλα τα αναγκαία χρήματα υπάρχουν για το επόμενο έτος ώστε να είμαστε σε θέση από την 1η Φεβρουαρίου να αυξήσουμε τις συντάξεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2016» σημείωσε για τις συντάξεις.

«Η ηλεκτρονική πειρατεία στο Δημοκρατικό Κόμμα αποκάλυψε την αλήθεια»

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι η ηλεκτρονική πειρατεία στους λογαριασμούς του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ αποκάλυψε την αλήθεια, δηλαδή "τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης" εκ μέρους των υποστηρικτών της Χίλαρι Κλίντον. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στην ταυτότητα των «πειρατών».

«Είναι εύκολο να ορίσει κανείς μια χώρα ως υπεύθυνη για τις υποκλοπές», είπε, καυτηριάζοντας τις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών που κατηγορούν τη Ρωσία για τη διαρροή των εγγράφων που αποκάλυπταν έναν κομματικό μηχανισμό που ευνοούσε την υποψήφια για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον, έναντι του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς.

«Ποιος ξέρει ποιοι είναι οι πειρατές; Μήπως βρίσκονταν σε άλλη χώρα και όχι στη Ρωσία; Μήπως το έκαναν αυτό από τον καναπέ τους;», αναρωτήθηκε ο Βλ. Πούτιν.

«Το σημαντικότερο είναι η ουσία των πληροφοριών. Και την καλύτερη απόδειξη ότι οι χάκερς αποκάλυψαν αληθινές πληροφορίες, το γεγονός ότι, αφού οι πειρατές απέδειξαν ότι υπήρξε χειραγώγηση της κοινής γνώμης από ένα υποψήφιο απέναντι σε άλλον, η επικεφαλής της επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκε», πρόσθεσε.

«Αυτό σημαίνει ότι παραδέχθηκε ότι οι χάκερς έδειξαν την αλήθεια. Και αντί να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ψηφοφόρων, άρχισαν να φωνάζουν για τους αυτουργούς αυτών των επιθέσεων. Αλλά, αυτό είναι το σημαντικό; Το στρατόπεδο των ηττημένων ψάχνει πάντα εξωτερικούς υπεύθυνους, θα έκαναν καλύτερα να ψάχνουν στη δική τους πλευρά», είπε.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εκστρατεία ηλεκτρονικής πειρατείας που επηρέασε την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, η οποία ανέδειξε νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πούτιν απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των ιδιωτικών του συνομιλιών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Για τον ΟΠΕΚ και τις τιμές του πετρελαίου

«Πιστεύουμε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, το πλεόνασμα του πετρελαίου στη αγορά θα εξαφανισθεί και οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν. Υπολογίζουμε στη σταθεροποίηση των τιμών στο σημερινό τους επίπεδο».
«Οι μειώσεις της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής που συμφωνήθηκαν με τον ΟΠΕΚ θα είναι μικρές και δύσκολα θα επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό για εμάς, και υπολογίζουμε σε μία αύξηση των τιμών, η οποία έχει ήδη γίνει. Μία διαφορά στην τιμή του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα σημαίνει επιπλέον εισόδημα για τον προϋπολογισμό του 1,75 τρισεκατομμυρίου ρουβλίων (28,65 δισ. δολάρια) και επιπλέον 750 δισεκατομμύρια ρούβλια σε εισόδημα για τις πετρελαϊκές εταιρείες, παρά τη μείωση της παραγωγής. Άρα εν τέλει όλοι καταλήγουν με κέρδος».

Για Ουκρανία, εκλογές και ντόπινγκ

Ο Πούτιν εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητά του πως οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουκρανία θα εξομαλυνθούν "αργά ή γρήγορα". Είπε ότι μια υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014, θα βοηθήσει να αναπτυχθούν οι εμπορικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών όταν οι σχέσεις τους βελτιωθούν. Όσο για τις κυρώσεις που έχει δεχθεί η χώρα του από την Ε.Ε. για το θέμα της Κριμαίας, σχολίασε λιτά πως «οι κυρώσεις αυτές δεν ευνοούν τη συνεργασία μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία.



«Ας το πω ευθέως: είναι δυνατό, αλλά όχι αναγκαίο», απάντησε ο Πούτιν σε μια ερώτηση αν θεωρεί πως η Ρωσία χρειάζεται πρόωρες εκλογές. Ο Πούτιν αναμένεται άλλωστε να διεκδικήσει μια νέα προεδρική θητεία στις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2018.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα με το ντόπινγκ στον αθλητισμό στη Ρωσία», αλλά «δεν υπάρχει χρηματοδοτούμενο από το κράτος σύστημα ντόπινγκ όπως ισχυρίζονται οι επικριτές της Ρωσίας». Τόνισε τέλος πως «ο αθλητισμός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'