Ληστρικοί, εξοντωτικοί και άδικοι οι φόροι στην Ελλάδα

Το «αστρονομικό» ποσό των περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ εισόδημα δεν δηλώνουν τα νοικοκυριά. Κι αυτή η απόκρυψη εισοδήματος δεν αφορά μισθωτούς οι οποίοι εξοντώνονται από τη φορολογία. Αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μάλιστα έχουν λόγους για να αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα αφού οι φορολογικοί συντελεστές είναι ληστρικοί και εξοντωτικοί. Ήδη μεταξύ σοβαρού κι αστείου κυκλοφορεί η άποψη ότι «η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε σαφέστατα λιγότερους φόρους, οπότε μήπως τελικά ο Ερντογάν σώσει τους ραγιάδες»;


Την ίδια ώρα εξοντωτικοί είναι οι φορολογικοί συντελεστές και για τις ειλικρινείς επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της υπερφορολόγησης ωθούνται στην μαύρη οικονομία.

Αυτά είναι, σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την φορολογία στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Διαβάστε επίσης
• Εργασία στη Σουηδία: «Οι ρυθμοί είναι... ρομποτικοί, αλλά δεν μας λείπει η Ελλάδα»
• Μισθοί σοκ στην Ελλάδα -Πλέον υπάρχει η γενιά των 100 ευρώ
• Έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό 500.000 επιστήμονες

Πέρα από τη γνωστή και σχεδόν πανθομολογούμενη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση, ο ΣΕΒ προχωρά και σε παράθεση στοιχείων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο της φορολόγησης στην Ελλάδα και ποιες παρενέργειες δημιουργεί.

Για τις συνεπείς όσον αφορά στα φορολογικά τους επιχειρήσεις το σημερινό επίπεδο φορολόγησης είναι από τα πιο επαχθή στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα μια νέα επιχείρηση (ηλικίας 2 ετών) καλείται να πληρώσει σε φόρους και εισφορές για τους εργαζόμενους κατά μέσο όρο το 50,7% των προ φόρων κερδών της. Πρόκειται για το έκτο υψηλότερο ποσοστό πραγματικής φορολόγησης στην Ευρώπη όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40,3%.

«Η υπερφορολόγηση μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη «μαύρη» οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

«Χαρακτηριστικά της υπερφορολόγησης είναι όχι μόνο οι de facto υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές που πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι αλλά και η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων κ.ο.κ. Οργανωμένες επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις της φορολογικής τους συνέπειας καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται με άλλες επιχειρήσεις που καταφεύγουν στην φοροδιαφυγή και την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία για να επιβιώσουν».

Εξοντώνονται οι μεσαίοι μισθωτοί

Στα νοικοκυριά όσοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί, οδηγούνται σε φορολογική εξόντωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο του ΣΕΒ, το 92,5% των συνολικών εσόδων του δημοσίου από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πληρώνονται από το 33% των φορολογούμενων οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο 67% των φυσικών προσώπων δηλώνει κατά μέσο όριο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, δηλαδή 255 ευρώ το μήνα και πληρώνουν μέσο ετήσιο φόρο 114 ευρώ ή 9,5 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για δηλούμενα εισοδήματα που, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, «προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας». Και αυτό όταν το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία τα φυσικά πρόσωπα είναι 74 δισ. ευρώ όταν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ και όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 175 δισ. ευρώ.

Επιπλέον με το ύψος των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, καυσίμων κ.ά.), το κράτος, όπως τονίζει ο ΣΕΒ, απομυζά σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων, χωρίς να απολαμβάνουν αξιόλογες δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.ά.) για τα οποία δαπανούν από το υστέρημα των εισοδημάτων.

Με σχεδόν 1,5 εκατ. ανέργους, σε σύνολο 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, το ελληνικό κράτος Φορολογεί ληστρικά τους 2.650.000 συνταξιούχους και τα 3.500.000 άτομα που εργάζονται.

Όπως μάλιστα λέει ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης:

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου».

Ερντογάν Θεέ, Πάρε την ΠΑΕ

Νικ Κόσμος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις