Τι συμβολίζει η σημαία και το κάψιμο της; (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέμα δημιουργήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με την τοποθέτηση του δημοσιογράφου της «Αυγής», Αντρέα Πετρόπουλου, σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ότι «Η Σημαία είναι ένα πανί. Δεν σημαίνει τίποτα το κάψιμο της». Μια τοποθέτηση ιδιαίτερα απλουστευτική και αφελής.



 Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις μονοσήμαντα τον συμβολισμό ενός λαβάρου, όπως της ελληνικής σημαίας, χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψιν χρόνο και τόπο. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε στα κτίρια της δοσιλογικής κυβέρνησης στην κατοχή, αλλά ελληνική σημαία έφεραν και τα τμήματα του ΕΛΑΣ στις μάχες με τις δυνάμεις του άξονα. Δίπλα στην ελληνική σημαία μιλούσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, αλλά ελληνική σημαία κυμάτιζε και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου -ναι αυτήν που περιφέρουν οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ σε κάθε επέτειο. Τα εθνικά σύμβολα -καλώς ή κακώς, συνδέθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες των λαών. Ζωντανό παράδειγμά μας είναι η ηρωική Παλαιστίνη και η παλαιστινιακή σημαία. Παράδειγμα είναι επίσης η Κουρδική σημαία.

Δείτε επίσης
• Τιμή στην Αντάρτισσα που έπεσε πολεμώντας εναντίον Τούρκων και Τζιχαντιστών
• Το Ζωντανό μήνυμα των Anonymous (LIVE BINTEO)
• Οι Έλληνες δωσίλογοι, συνεργάτες και πράκτορες των Ναζί

 Όλοι έχουν τις δικές τους σημαίες. Την κόκκινη με το σφυροδρέπανο οι κομμουνιστές, την κοκκινόμαυρη με το Α οι αναρχικοί. Αυτές κυματίζουν περήφανα απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής και μαζί τους ονειρεύονται, παλεύουν, συγκρούονται για να δώσουν κάτω από αυτές τις σημαίες της απελευθέρωσης, μαζί με τις καταπιεσμένες μάζες, τον αγώνα με κάθε μέσο ως την τελική νίκη.

 Και στην τελική, άλλο πράγμα μια ελληνική σημαία που κυμάτιζε σε έναν αντάρτικο λόχο του ΕΛΑΣ, και άλλη σημαία ήταν αυτή που υπήρχε σε ένα στρατόπεδο ταγματασφαλιστών, άσχετα αν είναι ολόιδιες οι δυο τους. Εντελώς διαφορετικά πράγματα συμβόλιζε η κάθε μια.

 Τι συμβολίζει σήμερα στα μάτια μιας μερίδας νεολαίας η ελληνική σημαία; Ας θυμηθούμε τι είχε πει ο μεγάλος θεατράνθρωπος και κομμουνιστής Βασίλης Διαμαντόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή τον Νοέμβρη του 1995:

  «(Η σημαία) είναι ένα πανί που το δώσαν σε έναν ράφτη και που το 'ραψε καταλλήλως και δεν έχει καμία παραπέρα σημασία. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι αυτό που υπάρχει πίσω από αυτό το σύμβολο. Συμβολίζει μία κοινωνία πολιτισμένη που ξέρει τους στόχους της, μια κοινωνία αποφασισμένη να ορμήσει, να αγωνιστεί. Αυτό, ναι. Το σέβομαι και το προσκυνώ. Αλλά αυτό το πανί που κάψανε, καλά κάνανε και το κάψανε. Γιατί αυτό το πανί αντιπροσωπεύει μια σαπίλα σήμερα. Να διώξουμε τη σαπίλα πρώτα».



Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'