Πρώτο χτύπημα Τραμπ εναντίον της Παγκοσμιοποίησης

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Εμπορική Συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (TPP) θα είναι μια από τις πρώτες διοικητικές πράξεις (που δεν απαιτούν έγκριση από το Κογκρέσο) που θα δρομολογήσει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη πρώτη ημέρα της θητείας του: Ο νέος πλανητάρχης του 'ανέβασε' βίντεο στο YouTube, όπου εξαγγέλλει τις έξι κινήσεις που θα κάνει αμέσως μετά την ορκωμοσία του (στις 20 Ιανουαρίου), στην πρώτη του προσπάθεια να επικοινωνήσει απευθείας με την κοινή γνώμη και να περιγράψει την ατζέντα του μετά τη νίκη του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου:


Οι υπόλοιπες πέντε διοικητικές πράξεις της πρώτης ημέρας είναι:
• Η κατάργηση των περιορισμών που αφορούν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ που 'θα δημιουργήσει εκατομμμύρια καλοπληρωμένων δουλειών στη χώρα' (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον).
• Ρύθμιση που θα υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταργεί δύο κανόνες για κάθε νέο που εισαγάγει, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας.
• Δημιουργία πλαισίου για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.
• Η έναρξη έρευνας για τυχόν καταχρήσεις στις χορηγήσεις βίζας σε αλλοδαπούς
• Η απαγόρευση σε πρώην κρατικούς αξιωματούχους να αναλαμβάνουν ρόλο λομπίστα πριν από την παρέλευση πενταετίας από την αποχώρησή τους από τη δημόσια θέση που
κατείχαν (αν και η μεταβατική ομάδα του Τραμπ βρίθει λομπιστών).

Δείτε επίσης
• Εκβιασμός Ομπάμα; «Σύμμαχος, όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις»
• Anonymous: Ξεκίνησε η πτώση του George Soros (Ζωντανό BINTEO)
• Οι «ελληνικές» αδελφότητες της Ελίτ πίσω από τους Κροίσους του διαδικτύου

Κινεζικές φιλοδοξίες 

Από τις έξι πράξεις, η προαναγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από την TPP (την οποία ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε 'δυνητική καταστροφή για τη χώρα') προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού όχι μόνο αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το διεθνές εμπόριο, αλλά και αλλάζει τις οικονομικο-γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, δίνοντας 'πάτημα' στην Κίνα να ενισχύσει τη θέση της προωθώντας τη δική της εμπορική συμφωνία, την Ολοκληρωμένη Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία (RCEP).

Υπενθυμίζεται ότι η TPP, προϊόν πενταετών διαπραγματεύσεων, υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, τη Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Χιλής, του Μεξικού, του Περού, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ και του Μπρουνέι. Παρότι θεωρητικά η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν συνεπάγεται την ακύρωση της TTP, πρακτικά την απενεργοποιεί, αφού προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ είναι η επικύρωσή της από έξι τουλάχιστον κράτη που να αναλογούν στο 85% του ΑΕΠ των χωρών-μελών της συμφωνίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ήδη δήλωσε ότι 'Η ΤPP δεν έχει νόημα χωρίς τις ΗΠΑ', το Βιετνάμ 'πάγωσε' τη διαδικασία επικύρωσής της και η Μαλαισία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στην ανταγωνιστική RCEP, όπου εκτός από το Πεκίνο, πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί και η Μόσχα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλαν μήνυμα από τη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) ότι εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή, με τον Σι να τονίζει ότι 'η Κίνα όχι μόνο δεν θα κλείσει την πόρτα της στο έξω κόσμο, αλλά θα τη ανοίξει κι άλλο..', στέλνοντας προσκλητήριο σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, παραδοσιακές συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ενδεικτικό των ζυμώσεων που διενεργούνται είναι ότι ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό εμπορικό εταίρο, προσθέτοντας όμως ότι 'εάν η νέα κυβέρνηση Τραμπ γυρίσει την πλάτη στο ελεύθερο εμπόριο, η Κίνα θα καλύψει το αμερικανικό κενό'.

Φάρατζ για... πρέσβης 

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στενή συνεργάτιδα του Τραμπ δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον (για τα e-mails της και τις χορηγίες στο Ιδρυμα Κλίντον) όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, ενώ θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το 'τιτίβισμα' του Τραμπ ότι 'Ο Νάιτζελ Φάρατζ θα ήταν εξαιρετικός πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ'. Το Λονδίνο απάντησε αιχμηρά ότι 'η θέση είναι ήδη καλυμμένη', ωστόσο η παρέμβαση Τραμπ όχι μόνο αγνοεί κάθε κανόνα διεθνούς διπλωματίας, αλλά και έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι που επιθυμεί διακαώς να καλλιεργήσει την 'ειδική σχέση' ΗΠΑ-Βρετανίας, ιδίως ενόψει Brexit...


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'