Ο Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης ξανά στο "στόχαστρο" του Τούρκου προέδρου, που έκανε ευθέως λόγο για επαναδιαπραγμάτευση. «Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την χώρα πιο πέρα» τόνισε.


Στην επίθεση βγήκε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς την Τρίτη 22 Νοεμβρίου έκανε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αμφισβητώντας την εκ νέου και κάνοντας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.

Δείτε επίσης
• Τουρκικά τελεσίγραφα προς όλες τις κατευθύνσεις
• Τούρκος δημοσιογράφος: «Άρα η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική;» -Απάντηση στον Ερντογάν για την αμφισβήτηση των συνόρων
• Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη της Λωζάνης»

Σε ομιλία του σε συνέδριο για το "Νέο Δόγμα Ασφάλειας", ο Ερντογάν μετά από εκτενείς αναφορές στο κουρδικό, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, γενικότερα την Μέση Ανατολή και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην Συρία, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για τα σχόλια που έχει κάνει για την συνθήκη της Λωζάνης.

«Πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας είχαμε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτά μειώθηκαν σε 780. 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Όταν αναφέρθηκα στην Λοζάνη κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; με την Λωζάνη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοριστήκαμε σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν εδάφη που ήταν δίπλα μας και κάποιοι καυχιόταν με αυτό. Χάνεις και λες ότι είσαι "επιτυχημένος"» , είπε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Αν η Τουρκία μείνει μακριά από την Συρία ή αλλού τι θα συμβεί; Αυτές οι περιοχές θα χαίρουν ηρεμίας ασφάλειας και ευημερίας; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του μετά από αναφορά στην συνθήκη των Σεβρών επανήλθε στην συνθήκη της Λωζάνης: «Η Λωζάνη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να επικρίνεται. Επ ουδενί δεν είναι ιερό κείμενο. Και βέβαια μπορούμε να συζητάμε γι αυτήν. Θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ψυχρός πόλεμος είναι παρελθόν. Γκρεμίζονται μια -μια οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες .

Χωρίς παρεξήγηση, εμείς δώσαμε στον λαό τον λόγο μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε την Τουρκία στους στόχους του 2023, για να την καταστήσουμε σε όλους τους τομείς μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου».

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Θράκη οπότε θα έχει ενδιαφέρον τι μηνύματα θα στείλει από εκεί στην Άγκυρα.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης 

«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Το Βερολίνο πάντως διαμηνύει ότι ουδείς αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε ότι δεν υπάρχει δήλωση Ερντογάν επιβεβαιωμένη αλλά ένα δημοσίευμα και πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, αλλά η θέση της και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας είναι γνωστή.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις