Σαν σήμερα το 1980: Η δολοφονία του 26χρονου φοιτητή Ιάκωβου Κουμή και της 20χρονης εργάτριας Ματούλας Κανελλοπούλου

Σαν σήμερα, το 1980, δολοφονούνται από την αστυνομία ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής, Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, κατά τη διάρκεια της 7ης επετείου του Πολυτεχνείου. Οι κατηγορούμενοι για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980, αστυνομικοί αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα.


Για τους θανάτους διατάχτηκε ΕΔΕ που δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι οικογένειες των νεκρών κατέθεσαν μηνύσεις αλλά κανένας από τους δολοφόνους τους δεν βρέθηκε ποτέ. Όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980 αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα.

Δείτε επίσης
• Νέο σκάνδαλο με Παπάδες στα Φάρσαλα -Επιχειρηματίες, ιδιώτες φέρονται να έκαναν εικονικές δωρεές σε εκκλησίες και μονές της περιοχής για φοροαπαλλαγές
• Ένοχοι για βασανιστήρια με βαριά σωματική βλάβη οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για τον Ιλία Καρέλι
• Έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο αρχιφύλακα του Κορυδαλλού

Την εντολή για την διάλυση της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία την είχε δώσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, Γ. Κουβέλης. Η αστυνομία, σε μία πρωτοφανή έκταση αγριότητας μετά την πτώση της δικτατορίας, έκανε χρήση μέχρι και τις "αύρες", τα ειδικά τεθωρακισμένα οχήματά της.

Για τον Ι. Κουμή ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε περιέγραψε ως αιτία θανάτου ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου. Για την Μ. Κανελλοπούλου το πόρισμα του ιατροδικαστή ανέφερε 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουμής καθόταν σε παρακείμενο καφενείο στην Πλατεία Συντάγματος την ώρα που έγινε η άγρια επίθεση των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση της δεξιάς καλύφθηκε δια στόματός Ράλλη: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'