ΝΑΤΟ και ΗΠΑ περικυκλώνουν τη Ρωσία -Προεόρτια Παγκόσμιας Σύρραξης;

Για μια νέα... παρατεταμένη και ενδεχομένως «εκρηκτική» περίοδο έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία δείχνει να προετοιμάζεται πλέον το ΝΑΤΟ, με τα στρατιωτικά δεδομένα στο έδαφος να συνηγορούν μάλιστα προς την κατεύθυνση μιας κλιμάκωσης με πραγματικά (κι όχι φιλολογικά) ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.



Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Δύση προχωράει ακάθεκτη στη μεγαλύτερη (μετά τον Ψυχρό Πόλεμο) ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες, με στόχο να προωθήσουν τα σχέδια για ενδυνάμωση της συμμαχικής στρατιωτικής παρουσίας σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότερα
• Ρωσοτουρκική Συμμαχία ή συγκυριακή συνεργασία;
•  Η Τουρκία προειδοποιεί ότι η Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας
• Νέα Διακρατική συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας -Υπεγράφη η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream
• Τα 20 Σημάδια που δείχνουν ότι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει
• Το τέλος του κόσμου είναι κοντά; Το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως μπορεί να χτυπήσει μεσάνυχτα και Σήμερα -Δείτε το γιατί

Στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βέλγιο, ήταν μάλιστα αναμενόμενο να ασκηθούν πιέσεις προς τα μέλη της Συμμαχίας ώστε αυτά να συνεισφέρουν όσο το δυνατό περισσότερα στο πλάνο της ΝΑΤΟϊκής επέκτασης προς τα ανατολικά. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στην Πολωνία.

Οι «28» της Συμμαχίας είχαν αποφασίσει τότε να προχωρήσουν, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2017, στην ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων σε Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία. Ο λόγος για μια σειρά από τάγματα που θα αριθμούν συνολικά περί τους 4.000 άνδρες και θα συνοδεύονται από τεθωρακισμένα και drones. ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς και Γερμανία πρόκειται να αναλάβουν τη διοίκηση των συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων στις οποίες αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν και δυνάμεις από Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Λουξεμβούργο κ.α.



Η Ρωσία παραμένει στο στόχαστρο

Πίσω στο παρόν, ο στόχος φυσικά παραμένει, με τα δεδομένα ωστόσο στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα να έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

Η επαναπροσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία έχει δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό στα κεντρικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προβληματισμό ευρύτερο αλλά και ειδικότερα εστιασμένο στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα την οποία ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα (την περίοδο που ήταν ακόμη «εχθρός» του Πούτιν) «ρωσική λίμνη».

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ειδικά μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στις 3 Οκτωβρίου και τις καταγγελίες περί «εγκλημάτων πολέμου» στο Χαλέπι, έχουν επίσης οδηγήσει στο «κόκκινο» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα, ήρθαν να προστεθούν και οι κατηγορίες των Αμερικανών ότι Ρώσοι επιχειρούν με κυβερνοεπιθέσεις να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών της 8ης Νοεμβρίου. Ως κίνηση ενίσχυσης της πίεσης απέναντι στη Ρωσία, ερμηνεύεται και η επιλογή των Αμερικανών και των Βρετανών να σπεύσουν να ζητήσουν «εξηγήσεις» από την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να επιτρέψει τον ανεφοδιασμό ρωσικής αρμάδας στο λιμάνι της Θέουτα (πρόκειται για ισπανικό θύλακο στη βόρεια Αφρική).

«Θα ανησυχούσαμε πάρα πολύ εάν οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ σκεφτόταν να παράσχει βοήθεια σε μια ρωσικά ομάδα πλοίων που ενδεχομένως να καταλήξουν να βομβαρδίζουν πολίτες στη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον... για να έρθει λίγο αργότερα η Μόσχα και να αποσύρει επισήμως το αίτημα που είχε καταθέσει στις ισπανικές Αρχές για ανεφοδιασμό των πλοίων της.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Θέουτα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες, από τους Ρώσους ως ενδιάμεσος σταθμός ανεφοδιασμού. Στις προηγούμενες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν έγινε «θέμα», είτε επειδή κάποιοι δεν είχαν δώσει τότε σημασία είτε επειδή είχαν κρίνει ότι δεν... υπάρχει πρόβλημα. Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν αντιδράσεις έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάθεση του ΝΑΤΟ να τρίξει τα δόντια στη Μόσχα. Μένει να φανεί βέβαια ποια θα είναι η ρωσική αντίδραση απέναντι στις διαθέσεις των Δυτικών.

Δημοσιεύματα στα δυτικά ΜΜΕ, ανεβάζουν τους τόνους

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Το ΝΑΤΟ δείχνει να ανεβάζει τους τόνους έναντι της Ρωσίας. Ενδεικτικά δεν είναι μόνο όσα λέγονται επισήμως, από τα στόματα πολιτικών και στρατιωτικών, αλλά και τα δημοσιεύματα στο αγγλοσαξονικό Τύπο. Δεν είναι λίγα τα μίντια κυρίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία που έχουν σπεύσει τις τελευταίες εβδομάδες να κηρύξουν την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των «Times» του Λονδίνου που έφτασαν στο σημείο να αναλύουν τα χαρακτηριστικά των νέων ρωσικών βαλλιστικών θερμοπυρηνικών πυραύλων (Sarmat RS-28).

Συναγερμός στη Δύση μετά την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ

Η πρόσφατη κίνηση της Μόσχας να αναπτύξει πυραύλους, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ που συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει συναγερμό στη Δύση. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα βλέποντας το ΝΑΤΟ να τους περικυκλώνει. Υπενθυμίζεται δε, ότι σύμφωνα με τη συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας του 1997, οι Δυτικοί δεν μπορούν να εγκαταστήσουν «μόνιμα» μάχιμες δυνάμεις στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Εν έτη 2016 ωστόσο, το NATO εμφανίζεται αποφασισμένο να μονιμοποιήσει την παρουσία του κοντά στα ρωσικά σύνορα... προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'