IKEA ή Πώς ο ναζισμός γεννάει τον καπιταλισμό (BINTEO)

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η «ουδέτερη» Σουηδία άνοιξε τα πόδια στους ναζί και τους προμήθευε με χάλυβα. Με αυτή την επιλογή φαίνεται να συμφωνούσε και ο κύριος Invgar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ΙΚΕΑ καθώς αποτελούσε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας.


Όπως και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η Σουηδία παρέμεινε επίσημα ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αν και έχει αμφισβητηθεί η ουδετερότητα της. Η Σουηδία ήταν υπό γερμανική επιρροή για ένα μεγάλο μέρος του πολέμου καθώς οι δεσμοί της με τον υπόλοιπο κόσμο κόπηκαν εξαιτίας των αποκλεισμών. Η σουηδική κυβέρνηση θεωρούσε ότι δεν ήταν σε θέση να αμφισβητήσει ανοιχτά τη Γερμανία, και ως εκ τούτου, έκανε κάποιες παραχωρήσεις. Η Σουηδία παρείχε επίσης χάλυβα και μηχανικά μέρη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, η Σουηδία υποστήριξε τη νορβηγική αντίσταση, και το 1943 βοήθησε τη διάσωση των Εβραίων της Δανίας από την απέλαση τους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σουηδική κυβέρνηση, επίσης, ανεπίσημα υποστήριξε τη Φινλανδία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στο Χειμερινό Πόλεμο και στον Συνεχιζόμενο Πόλεμο, επιτρέποντας εθελοντές και υλικό να αποσταλούν στη Φινλανδία. Εν συντομία η Σουηδία άνοιξε τα πόδια στους ναζί να προελάσουν ανενόχλητα μέσα από την χώρα και επιπλέον τους προμήθευε με χάλυβα όπως η Τουρκία τους προμήθευε με χρώμιο.

Με αυτή την επιλογή φαίνεται να συμφωνούσε και ο κύριος Invgar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ΙΚΕΑ καθώς αποτελούσε ενεργό μέλος από το 1943 του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας. Ωστόσο κάπου στο 1950 παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος προφανώς επειδή η ιδιότητά του αυτή θα έβλαπτε την εικόνα και την κερδοφορία τις επιχείρησής του. Ο ρόλος του από κει και πέρα περιορίστηκε σε αυτόν του χρηματοδότη του Peer Engdahl προσωπικού του φίλου και ηγέτη του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας.

Περισσότερα
• Ναζιστής ο ιδρυτής των IKEA;

Ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης προσφέρει ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης πολυεθνικής:

Το ΙΚΕΑ για να τροφοδοτήσει 150 καταστήματα του σε 22 χώρες και να καταφέρει να έχει κέρδη μέχρι και 10,4 δις ευρώ το 2001 εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία παιδιών στην Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.

Πιο συγκεκριμένα το ΙΚΕΑ συνεργάζεται με προμηθευτές σε όλο το κόσμο που διαθέτουν στις προαναφερθείσες χώρες μικρά εργοστάσια στα οποία δουλεύουν ακόμα και 14 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα παιδιά ηλικίας 6,7,8 χρονών.

Τα παιδιά αυτα που κατασκευάζουν τα πάμφθηνα χαλιά του ΙΚΕΑ αποτελουν ουσιαστικά σκλάβους των προμηθευτών καθώς έχουν δοθεί σε αυτούς ως ενέχυρο για δάνεια που ζητούν οι οικογένειες τους. Τα παιδιά δεν επιστρέφονται αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά ύψους 35 δολαρίων (με τους τόκους).

Επιπλέον πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτές το ΙΚΕΑ χρησιμοποιεί φτηνή καταναγκαστική εργασία πολιτικών κρατουμένων. Στη Μπούρμα της Ινδίας χρησιμοποιούνται από προμηθευτές του ΙΚΕΑ οι πολιτικοί κρατούμενοι της επαρχίας αυτής, όσοι δηλαδή αντιστέκονται στην ανελέητη εκμετάλλευση, στα σχέδια ντόπιων αφεντικών, καθώς και στα προγράμματα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ίδιο έκανε και με τους πολιτικούς κρατούμενους της πρώην Ανατολική Γερμανίας. Δωρεάν εργασία είπατε τίποτα;

Δείτε επίσης
• Δωρεάν εργασία από σκλάβους; Δείτε πως...συμβαίνει ακόμα
• Σκλαβιά -Ο "τυχαίος" θάνατος της Ράντκα Νικόλοβα
• Νέα στοιχεία για το θάνατο της μαθητευόμενης σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου λόγω εξάντλησης

Πέρα όμως από τους φυλακισμένους εργάτες το ΙΚΕΑ διατηρεί εργοστάσια στη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Ταϊλάνδη και άλλες φτωχές χώρες ώστε με τα ψίχουλα που δίνει στους εργάτες του να εκτοξεύει τα κέρδη του πουλώντας βέβαια φτηνά για τους βολεμένους καταναλωτές του δυτικού κόσμου αλλά με τεράστιο περιθώριο κέρδους για το ίδιο..

Μια άλλη ειδικότητα του IKEA είναι να κατασκευάζει την εικόνα μιας ευαίσθητης κοινωνικά και οικολογικά επιχείρησης. Έτσι ενώ μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω και πολλα περισσότερα που μας είναι απλώς άγνωστα και δυσεύρετα, χρηματοδοτεί μαζί με την Unicef προγράμματα ενάντια στην παιδική εργασία. Η υποκρισία και το ψέμα στο μεγαλείο της.. με διαμεσολαβητή τη Unicef, σπόνσορα το ΙΚΕΑ και στόχο την εξιλέωση των συνειδήσεών μας.

Όσα αναφέρθηκαν, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ισως, χαρακτηρίζουν τη δράση κάθε πολυεθνικής και απλά επαναλαμβάνουν κάποιες από τις συνήθεις τακτικές τους.

Το παράδειγμα του ΙΚΕΑ είναι μόνο ενδεικτικό και το όνομα της εταιρίας θα μπορούσε να υποκατασταθεί από αμέτρητα άλλα γνώριμα ονόματα, κρίκους στην αλυσίδα του συστήματος εκμετάλλευσης. Ενός συστήματος που υπάρχει όσο το συντηρεί η παθητική συνενοχή και για το οποίο η μόνη λύση είναι η ανατροπή.Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις