Καταρρίπτοντας 9 μύθους για το γάλα

Αχ, αυτό το γάλα. Αν εξαιρέσουμε το νερό, το γάλα είναι το επόμενο πράγμα που μας συμβουλεύουν από μικρούς να πίνουμε για να είμαστε γεροί και δυνατοί. Σας είχαν πει ποτέ οι γονείς σας ότι δεν επιτρέπετε να σηκωθείτε από το τραπέζι αν δεν πιείτε όλο σας το γάλα; Την εποχή εκείνη μπορεί να σας φαινόταν σαν βασανιστήριο. Στην πραγματικότητα, οι γονείς σας το έλεγαν γιατί πίστευαν ότι σας κάνει καλό και σας πίεζαν να το πιείτε.


Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το γάλα ήταν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο. Επειδή περιέχει πολύ ασβέστιο, πρωτεΐνες και ευχάριστη γεύση, όλοι πίστευαν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι αυτή είναι η αλήθεια.

Διαβάστε επίσης
• Υπερτροφή το «γάλα» της Κατσαρίδας -Πως αρμέγεις μια κατσαρίδα
• Γιατί ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύουν να σταματήσουμε αμέσως τη δίαιτα;
• Γάλα από ωμά αμύγδαλα

Εάν σας έχουν πει ότι ο γάλα είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών, η μόνη πηγή ασβεστίου κι ότι οι άνθρωποι πρέπει να το πίνουν, δεν σας τα έχουν πει καλά. Οι μύθοι αυτοί, μεταξύ πολλών άλλων, εξακολουθούν να ακούγονται ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη όμως πλέον σήμερα μας αποδεικνύει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν.

Τα περισσότερα που λέγονται για το γάλα τόσα χρόνια, έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά, ότι δεν ισχύουν κι είμαστε πλέον έτοιμοι να το διώξουμε από το τραπέζι μας.

Συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε τους πιο κοινούς μύθους που αφορούν στο γάλα που τόσα χρόνια πιστεύατε πώς είναι αλήθεια.


Μύθος 1: Οι αγελάδες πρέπει να αρμέγονται

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι εάν δεν αρμέξουμε την αγελάδα τακτικά, εκείνη υποφέρει από το βάρος και τον πόνο. Είναι σαν να λέμε ότι της κάνουμε χάρη όταν την αρμέγουμε.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Οι αγελάδες δεν χρειάζονται άρμεγμα κι εάν δεν τις αρμέξουμε δεν υποφέρουν καθόλου.



Τι συμβαίνει όταν δεν αρμέγουμε την αγελάδα;

Οι αγελάδες παράγουν γάλα για να ταΐσουν τα μικρά τους. Όταν δεν έχουν γεννήσει, δεν παράγουν γάλα. Πολλοί κτηνοτρόφοι για να τις κάνουν να παράγουν γάλα (και να μπορούν να τις αρμέξουν), τις γονιμοποιούν με τεχνητή γονιμοποίηση. Με άλλα λόγια το γάλα που πίνουμε δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Εάν δεν αρμέξουμε την αγελάδα τακτικά δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μύθος 2: Το γάλα είναι για να το πίνουν οι άνθρωποι

Το αγελαδινό γάλα είναι μια εκπληκτική τροφή... για τα μοσχαράκια.

Σύμφωνα με την συγγραφέα ενός βιβλίου που έγινε best seller και ιδρύτρια του ιδρύματος «Τα κόκαλά μας», Vivian Goldschmidt, MD, το μοσχαράκι ζυγίζει 45 κιλά όταν γεννιέται και στη συνέχεια μέχρι να απογαλακτιστεί έχει πάρει οκτώ φορές το βάρος αυτό. Η αγελάδα είναι φτιαγμένη από τη φύση για να θρέφει τα μικρά της.

Με άλλα λόγια το αγελαδινό γάλα προορίζεται για τα μοσχάρια κι όχι για τον άνθρωπο. Όταν το μοσχαράκι μεγαλώσει παύει και να το πίνει. Αντίθετα από τους ανθρώπους, μόλις απογαλακτιστεί, δεν το ξαναγγίζει ποτέ.

Ο θηλασμός έχει τη λογική του 

Προφανώς το γνωρίζετε ήδη, αλλά οι άνθρωποι είμαστε οι μόνοι που πίνουμε γάλα από άλλα είδη από επιλογή.

Είναι πολύ απλό: το μοσχαράκι πίνει γάλα από την αγελάδα και το μωρό από τη μητέρα του.

Δείτε το κι αλλιώς: θα αφήνατε το μωρό σας να θηλάσει από την αγελάδα;


Μύθος 3: Το γάλα φτιάχνει γερά κόκαλα

Θυμάστε την εποχή που είσαστε μικροί και βιαζόσαστε να πάτε να παίξετε και θέλατε να σηκωθείτε από το τραπέζι πριν πιείτε το γάλα σας; Το πιο πιθανό είναι ότι δεν σας άφηναν.

Σύμφωνα με την Huffington Post, ο μέσος Αμερικανός ήπιε 77 λίτρα γάλα το 2010.

Γιατί; Οι γονείς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν στα παιδιά τους καλή υγεία κι ως εκ τούτου τα προτρέπουν να πιουν όσο πιο πολύ μπορούν.

Η επιστήμη όμως λέει το αντίθετο

Εάν θεωρείτε ότι έχετε γερά κόκαλα θα πρέπει να σας πούμε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γάλα. Σύμφωνα με τον Goldschmidt, στην πραγματικότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο Goldschmidt λέει ότι το γάλα (όπως και όλες οι ζωικές πρωτεΐνες) καθιστά όξινα τα επίπεδα του pH στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί βιολογική διόρθωση. Το ασβέστιο είναι γνωστό ότι ουδετεροποιεί το όξινο και οι μεγαλύτερες αποθήκες ασβεστίου του σώματός μας είναι τα οστά. Το ασβέστιο λοιπόν που τα κόκαλά μας χρειάζονται για να παραμένουν γερά χρησιμοποιείται για να ουδετεροποιήσει το όξινο περιβάλλον που προκαλεί το γάλα.

Το αποτέλεσμα; Να παίρνει το ασβέστιο από τα κόκαλά μας.

Μύθος 4: Το γάλα δεν είναι επεξεργασμένο

Το σκεπτικό έχει ως εξής: Το γάλα βγαίνει από την αγελάδα. Η αγελάδα είναι ζώο, άρα ό,τι παράγεται από ζώο είναι φυσικό.

Συμπέρασμα: το αγελαδινό γάλα είναι φυσικό επειδή δεν φτιάχνεται από τον άνθρωπο.

Σωστά;





Η αλήθεια είναι ότι το γάλα είναι επεξεργασμένο

Σήμερα δίνονται στις αγελάδες αντιβιοτικά ή ενέσεις με ορμόνες. Σύμφωνα με τον Dr. Samuel Epstein, MD, καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Πρόληψης Καρκίνου, η συγκεκριμένη ορμόνη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως rBGH δεν είναι κάτι που μπορούμε απλά να αγνοήσουμε.

Ο Epstein συμπεραίνει ότι «πίνοντας γάλα με rBGH αυξάνουμε σημαντικά τα επίπεδα IGF-1 στο αίμα μας και αυξάνουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού επιθετικής μάλιστα μορφής».

Μύθος 5: Δεν είναι εύκολο να βρούμε υποκατάστατα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του γάλακτος αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να το πίνουν επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με τίποτα άλλο.

Κι εάν βρούνε, φοβούνται ότι δεν θα έχει ωραία γεύση όπως το πραγματικό γάλα.





Υπάρχει το γάλα από καρύδα, αμύγδαλα και βιολογική σόγια

Εάν είστε ανοικτοί στο να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν λακτόζη υπάρχουν πολλές επιλογές.

Το γάλα σόγιας, π.χ. χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο για το γάλα στον καφέ ή τα δημητριακά προσοχή η σόγια να είναι βιολογική όπως και τα δημητριακά ώστε να αποφύγετε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Το γάλα αμυγδάλου και καρύδας είναι επίσης γευστικό κι εάν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε με γεύση σοκολάτας, βανίλιας κ.α.

Μύθος 6: Το γάλα είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Σαν Φρανσίσκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει 300 γρ. ασβέστιο.

Εάν δεν είχε μείνει τίποτα άλλο πάνω στη γη που να περιέχει ασβέστιο, τότε σίγουρα, το γάλα είναι ο ιδανικός τρόπος.

Όπως καταλάβατε βέβαια, δεν είναι.




Το ασβέστιο βρίσκεται σε φρούτα

Ένα και μόνο φλιτζάνι ωμών σύκων περιέχει 300 mg ασβεστίου. Τα σύκα είναι μόνο ένα από τα φρούτα που περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα φλιτζάνι γάλα, αλλά ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Μανταρίνια, ακτινίδια και το ροζ γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.




Μύθος 7: Το γάλα είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης

Καταρρίπτοντας το μύθο αυτό προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Το περιοδικό Healthy Eating αναφέρει ότι ένα φλιτζάνι γάλα με ένα τοις εκατό λιπαρά περιέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης.







Η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ που βρίσκει πρωτεΐνη ένας χορτοφάγος ή ένας vegan η απάντηση είναι απλή: στα φρούτα και στα λαχανικά.

Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν πολύ πρωτεΐνη. Κάθε φλιτζάνι φασολιών σόγιας περιέχει 29 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, τα λευκά φασόλια και οι φακές περιέχουν περίπου 19 γρ. πρωτεΐνης σε κάθε φλιτζάνι.

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι εάν αποφασίσετε να κόψετε να γαλακτοκομικά δεν πρόκειται να σας λείψουν οι πρωτεΐνες.

Μύθος 8: Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι πιο υγιεινό από το πλήρες

Το έχουμε ξαναπεί αλλά θα το επαναλάβουμε: Κοροϊδεύετε τον εαυτό σας εάν πιστεύετε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα είναι πραγματικά υγιεινό.
Πολλοί άνθρωποι βασίζουν τη διατροφή τους στον υπολογισμό των θερμίδων και σε αυτή την περίπτωση το αποβουτυρωμένο γάλα έχει κάποιο νόημα επειδή περιέχει λιγότερες θερμίδες από το πλήρες.

Όσον αφορά όμως σε οτιδήποτε άλλο που αφορά στην υγεία, το αποβουτυρωμένο γάλα δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Εάν πρόκειται να πιείτε γάλα πιείτε τουλάχιστον Πλήρες

Πολλοί φθάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το πλήρες γάλα είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο. «Το λίπος στο γάλα θα καθυστερήσει τη διαδικασία της πέψης και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει η Deborah Enos, πιστοποιημένη διατροφολόγος και μέλος του συμβουλίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Τα λιπαρά στο γάλα επιβραδύνουν την πιθανή αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Μύθος 9: Καλό είναι να πίνετε γάλα για όλη σας τη ζωή

Όταν κάποιος τους προτείνει να πίνουν λιγότερο γάλα, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν θα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, ασβεστίου κι άλλων θρεπτικών συστατικών.

Αυτή η ανησυχία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους άντρες οι οποίοι ανησυχούν ότι θα χάσουν μυικό όγκο.





Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα

Αναφορές:

  1. Lindsey Gaterman, http://www.thedailymeal.com/drink/myths-about-milk-you-probably-thought-were-true

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'