«Ισχυρό Σήμα» προκαλεί το ενδιαφέρον στο κυνήγι εξωγήινων πολιτισμών

Ένα «ισχυρό σήμα», που ανιχνεύθηκε από ραδιοτηλεσκόπιο στη Ρωσία, το οποίο σαρώνει τους ουρανούς ψάχνοντας για σήματα εξωγήινης ζωής, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα.


«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτό είναι έργο κάποιου εξωγήινου πολιτισμού, αλλά σίγουρα αξίζει περαιτέρω μελέτη», δήλωσε ο Paul Gilster, συντάκτης της ιστοσελίδας Centauri Dreams που καλύπτει την αξιολόγηση ερευνών για την εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος.

Δείτε επίσης
• Ο γρίφος του σήματος «Wow»
• Οι 16 ενδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής

Το σήμα προέρχεται από την κατεύθυνση του HD164595, ένα αστέρι περίπου 95 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

«Το αστέρι είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη και πιθανόν να έχει περισσότερους.
Η παρατήρηση του σήματος δημοσιεύτηκε στο κοινό τώρα, αλλά στην πραγματικότητα εντοπίστηκε πέρυσι από το ραδιοτηλεσκόπιο Ratan-600 στην Zelenchukskaya, της Ρωσίας», είπε ο Paul Gilster.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι σημαίνει το σήμα ή όταν, ακριβώς, προήλθε.

«Αλλά το σήμα αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί και οι ερευνητές στο ραδιοτηλεσκόπιο Ratan-600 κάνουν έκκληση για τη μόνιμη παρακολούθηση του στόχου αυτού», γράφει ο Gilster.

Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να γίνει θέμα σε συζητήσεις στο 67ο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Δουλεύοντας πάνω στην ισχύ του σήματος, οι ερευνητές λένε ότι εάν όντως προήλθε από έναν ισοτροπικό φάρο, θα ήταν μια δυνατό με την ενέργεια μόνο ενός πολιτισμού Kardashev τύπου ΙΙ», γράφει ο Gilster, αναφερόμενος στο σύστημα της κλίμακας Kardashev που δείχνει έναν πολιτισμό πολύ πιο προηγμένo από τo δικό μας.

«Αν πρόκειται για μια στενή δέσμη σήματος που επικεντρώθηκε στο ηλιακό μας σύστημα, θα ήταν δυνατό με βάση την ενέργεια που διαθέτει ένας πολιτισμός Kardashev τύπου Ι», λέει ο Gilster υπονοώντας έναν πολιτισμό όμοιο σχετικά με τον πολιτισμό της Γης.

Ο Gilster, που δημοσίευσε αυτή την ιστορία στις 27 Αυγούστου, είπε ότι είδε μια παρουσίαση σχετικά με το θέμα από τον Ιταλό αστρονόμο Claudio Maccone.

«Χρειάζεται Μόνιμη παρακολούθηση αυτού του στόχου», δήλωσε στην παρουσίαση.

Ο Nick Suntzeff, αστρονόμος A&M από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε στο online περιοδικό Ars Technica ότι το σήμα των 11 gigahertz παρατηρήθηκε σε τμήμα του ραδιοφάσματος που χρησιμοποιείται από τον στρατό.

«Αν πρόκειται για πραγματική αστρονομική πηγή φυσικής προελεύσεως, τότε θα είναι μάλλον παράξενο», ανέφερε ο Suntzeff.

«Ένας θεός ξέρει ποιος ή τι μεταδίδει στα 11Ghz, και δεν είναι εκτός θέματος ότι κάποια εκρηκτική επικοινωνία γίνεται μεταξύ σταθμών εδάφους και δορυφόρων», δήλωσε ο Suntzeff.

«Θα το παρακολουθούσα αν ήμουν αστρονόμος, αλλά θα ήθελα επίσης να μην βγει στη δημοσιότητα το γεγονός ότι μπορεί να είναι εξωγήινο σήμα SETI καθώς είναι δεδομένη η σημαντική πιθανότητα ότι θα μπορούσε να είναι κάτι που προέρχεται από τον στρατό».

Στην φωτογραφία στην αρχή βλέπουμε την περιοχή «Νότιο Πυλώνα», μια περιοχή σχηματισμού άστρων που ονομάζεται Νεφέλωμα Carina. Όπως όταν σπάμε ένα καρπούζι βρίσκουμε τους σπόρους του, έτσι και το τηλεσκόπιο υπερύθρων «σπάει και ανοίγει» αυτό το σκοτεινό νεφέλωμα για να αποκαλύψει τα έμβρυα αστέρια, ψάχνοντας ουσιαστικά «ξεσκονίζοντας τη παχιά σκόνη».

Δείτε επίσης
• Ο γρίφος του σήματος «Wow»
• Οι 16 ενδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'