Κι άλλες δίκες ακολουθούν τον «δρόμο» της Siemens

Η τουλάχιστον πεντάμηνη καθυστέρηση στην υπόθεση Siemens και η επανάληψη της δίκης Μαντέλη στο ίδιο σύμπλεγμα πράξεων («μαύρα ταμεία» της Siemens) δεν είναι τα μόνα προβλήματα που προκύπτουν από τις δικαστικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Για το φθινόπωρο έχει προγραμματισθεί σειρά δικών ή ανακριτικών διαδικασιών που αφορούν και αλλοδαπούς κατηγορουμένους. Σε αυτές θα δημιουργηθεί με την απόφαση της έδρας στη δίκη Siemens, αλλά κυρίως με την ποινική δικονομία της χώρας –που από το 2014 διασφαλίζει ότι οι κατηγορούμενοι θα παίρνουν σημαντικά έγγραφα της δικογραφίας στη γλώσσα τους– σοβαρό πρόβλημα ακυρότητας, αν δεν ληφθούν τα ανάλογα οργανωτικά μέτρα. Τέτοιες υποθέσεις είναι:

Περισσότερα
• Επανάληψη της δίκης Μαντέλη -Μετά την αναβολή επ' αόριστον για τη Siemens
• Χαμένη στη Μετάφραση η Δίκη της Siemens αλλά σε μια μέρα μεταφράστηκαν οι χιλιάδες σελίδες των Μνημονίων
•  Το Μισθοδικείο αποφάσισε: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των δικαστών -Είναι νόμιμες όταν πρόκειται για συντάξεις ή μισθούς του υπόλοιπου λαού;

1. Η δίκη για τα συστήματα Asrad, σύμβαση 188 εκατ. ευρώ όπου έχουν κληθεί και έχουν απολογηθεί στελέχη της γερμανικής Rheinmetall και οι περισσότεροι από αυτούς θα παραπεμφθούν. Να σημειωθεί ότι και σε αυτή την υπόθεση, όπως και στη Siemens, μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων προέρχεται από τις ίδιες τις γερμανικές αρχές και κυρίως από τον συμβιβασμό της εταιρείας με την Εισαγγελία της Βρέμης. Νομικοί κύκλοι παρατηρούν πάντως ότι, αν δοθούν αυτούσια μεταφρασμένα στο κατηγορητήριο κείμενα από τη γερμανική δικογραφία, θα ενισχυθεί η επιχειρηματολογία τους ότι κάποιοι από τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους θα δικαστούν δεύτερη φορά στην Ελλάδα για πράξη που έχει ήδη κριθεί στη Γερμανία. Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμπε την κρίση του θέματος αυτού στο ακροατήριο, απορρίπτοντας παρόμοιες ενστάσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων.

2. Η ανάκριση για τα ιπτάμενα ραντάρ της Ericsson Erieye ΑΣΕΠΕ στο πλαίσιο της οποίας καλούνται 7 Σουηδοί να εξηγήσουν αν και πότε δόθηκαν μίζες σε στελέχη του ΥΕΘΑ για την αγορά του συστήματος των 400 εκατ. ευρώ. 
Και στην υπόθεση αυτή ένα μέρος –σαφώς μικρότερο– της δικογραφίας προέρχεται από σουηδικές έρευνες. Όμως ένας σημαντικός ύποπτος που κατέθεσε ως μάρτυρας είναι ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ και όσα έχει πει πρέπει να μεταφραστούν, για όσους δεν ξέρουν αγγλικά, στα σουηδικά, ενώ πολλά έγγραφα και η μαρτυρία του Α. Κάντα, που «πυροδότησε» τις έρευνες που έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Κόλεριτζ, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα του εφόσον παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

3. Τα ορθοπεδικά της DePuy.
Η δίκη ως προς τους γιατρούς έχει διαχωρισθεί από εκείνη των αντιπροσώπων της εταιρείας. Στον ανακριτή κ. Γεωργουλέα έχουν εμφανισθεί και καταθέσει και Βρετανοί υπήκοοι ως ύποπτοι που χρησιμοποίησαν είτε διερμηνείς πληρωμένους από την εταιρεία τους είτε μεταφράσεις που τους εξασφάλισαν με δικά τους έξοδα οι συνήγοροί τους. Όσο πλησιάζουμε στη δίκη, αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη και έξοδα του ελληνικού Δημοσίου, αν και στη σχετική διάταξη προβλέπεται ότι αυτό μπορεί να γίνει και με έξοδα του κατηγορουμένου εφόσον αυτός έχει τα οικονομικά μέσα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η DePuy, θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON, φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ώς το 2006, προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά το κατηγορητήριο, η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα ορθοπεδικά κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε γιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα».


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις