Ανέκτησε την εξουσία ο Ερντογάν;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς o τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργά σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. «Η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα», τονίζεται σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λίγο μετά τις 00:30 στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην Αλικαρνασσό.. Έκανε λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους. «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια... δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν το στόχο τους», προσέθεσε. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Περισσότερα
• Κίνδυνος εμφυλίου στην Τουρκία;
• Πραξικόπημα στην Τουρκία -Ουρές σε ΑΤΜ και βενζινάδικα
• Πραξικόπημα στη Τουρκία -Οι πραξικοπηματίες συναντούν αντίσταση
• Πραξικόπημα στην Τουρκία -Περιορισμοί Πληροφορίας και Πυροβολισμοί στην Κωσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)
• O Φετουλάχ Γκιουλέν Καλεί στα Όπλα τους Ισλαμιστές στην Τουρκία

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναγνώρισε σε δηλώσεις του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων αλλά ότι «αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο».

Η Τουρκία βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την εξουσία. Τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα της γείτονος καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης λαμβάνουν αποστάσεις από τους πραξικοπηματίες ενώ η πλευρά Ερντογάν δείχνει ως αυτουργό του πραξικοπήματος τον Γκιουλέν. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο Ερντογάν έχουν βγει στους δρόμους ενώ και οι ιμάμηδες καλούν τους πιστούς να αψηφίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η ίδια η παρουσία του Ερντογάν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε άσυλο στη Γερμανία κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν να ζητά άλλοτε άσυλο στο Λονδίνο και άλλοτε να βρίσκεται σε πτήση για τη Ρώμη.

Λίγο μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος, τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, αλλά και ένας συνδυασμός πληροφοριών για συλλήψεις πραξικοπηματιών και αποχώρηση των στρατευμάτων από του δρόμους, έδειξαν ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος έστειλε μήνυμα στήριξης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ενώ το Βερολίνο υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής τάξης.

Ο Ερντογάν αναμένετο να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη, την ίδια ώρα που στο αεροδρόμιο είχαν συρρεύσει χιλιάδες υποστηρικτές του.

Κινητοποίηση στην Αθήνα

Η κατάσταση στην Τουρκία παρακολουθείται από απόσταση και με ψυχραιμία στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για τα τεκταινόμενα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Οι επιτελείς του Πενταγώνου έχουν επιστρέψει από τις 10.30 το βράδυ στη θέση τους και εξετάζουν τις πληροφορίες που καταφθάνουν από την Τουρκία.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΥΠ και σχετικής οδηγίας του Πρωθυπουργού.  Ακολούθησε και απευθείας επικοινωνία του Τσίπρα με τους Κ. Μητσοτάκη και Δημ. Κουτσούμπα. Στην Αθήνα επιστρέφει, εσπευσμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο. Ο Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς προς αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'