Πως προέκυψε η απόπειρα Πραξικοπήματος στην Τουρκία

Αν υποθέσουμε ότι αυτό ήταν ένα κανονικό Πραξικόπημα και δεν το οργάνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν για να ανεβάσει την δύναμη του και την απήχηση του στο λαό τότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι.
Oι πολιτικές και κοινωνικές διαφορές στην Τουρκία εντείνονται από το 2013, όταν η χώρα ταρακουνήθηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία κόστισαν τις θέσεις τους σε τρεις υπουργούς.


Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσαν τόσο τις διαδηλώσεις όσο και τις δωροδοκίες.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία «διαχεόταν» στην Τουρκία η χώρα έγινε στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην τελευταία από αυτές, τρεις τζιχαντιστές σκότωσαν 45 άτομα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα η μακροχρόνια σύγκρουση με Κούρδους παραστρατιωτικούς αναθερμάνθηκε.

Περισσότερα
• Η Νύχτα του «Πραξικοπήματος» -Ο «θρίαμβος» του Ερντογάν όλο το χρονικό
• Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ως υποκινητής του πραξικοπήματος
• 17 νεκροί αστυνομικοί στην Άγκυρα
• Πρώην συνταγματάρχης του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας είναι ο εγκέφαλος
• Τανκς άνοιξαν πυρ στην εθνοσυνέλευση -Ελικόπτερο έριξε πυρά στην Άγκυρα
• Reuters: Ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας
• Ανέκτησε την εξουσία ο Ερντογάν;
• Ερντογάν: Δίνουμε μάχη για τη Δημοκρατία -NBC: Ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία
• Πραξικόπημα στην Τουρκία -Ουρές σε ΑΤΜ και βενζινάδικα
• Πραξικόπημα στη Τουρκία -Οι πραξικοπηματίες συναντούν αντίσταση
• Πραξικόπημα στην Τουρκία -Περιορισμοί Πληροφορίας και Πυροβολισμοί στην Κωσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)
• O Φετουλάχ Γκιουλέν Καλεί στα Όπλα τους Ισλαμιστές στην Τουρκία
• Κίνδυνος πραξικοπήματος στη Τουρκία – Πιθανή σύρραξη Ελλάδας/Τουρκίας – Εξέγερση Κούρδων – Αλλαγή καθεστώτων στη Μέση Ανατολή…
 Τούρκοι αξιωματικοί στη φυλακή για την υπόθεση "Βαριοπούλα"

Ακόμα και εν μέσω τέτοιων εντάσεων, λίγοι Τούρκοι μπορούσαν να φανταστούν ότι ήταν πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα πραξικόπημα, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στη χώρα τη δεκαετία του '60.

Το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, ελέγχει περίπου το μισό κοινοβούλιο.

Στις αρχές του 2000 ο στρατός είχε ταλανιστεί από συλλήψεις και δίκες υψηλόβαθμων στρατιωτικών με κατηγορίες συνωμοσίες που θεωρήθηκε ότι είχαν ενορχηστρωθεί από τους Γκιουλενιστές με τη βοήθεια του Ερντογάν.

Τελευταία καθώς ο Ερντογάν έβαλε πλώρη για υιοθέτηση πιο κοσμικής γραμμής, προχώρησε στην απελευθέρωση στρατηγών, ενώ ανοικοδόμησε τις σχέσεις του με το στράτευμα.

Ενδεχομένως οι νέες εχθροπραξίες στις κουρδικές περιοχές έδωσαν την εντύπωση στους στρατιωτικούς ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν την επιρροή τους στον τρόπο διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την δημοκρατία στην Τουρκία. Εάν η πλευρά Ερντογάν τα καταφέρει (σ.σ. όπως φαίνεται να συμβαίνει τελικά), ο ίδιος θα αναδυθεί ισχυρότερος και πιο αποφασισμένος από ποτέ να πλήξει τους εγχώριους αντιπάλους του. Η χρόνια επιδίωξή του να δώσει στον εαυτό του περισσότερες πολιτικές εξουσίες αλλάζοντας το Σύνταγμα ώστε να δημιουργήσει προεδρία με εκτελεστικές αρμοδιότητες θα ενισχυθεί.

Εάν ανατρεπόταν τελικά, οι πραξικοπηματίες θα συναντούσαν την έντονη αντίσταση όχι μόνο από τους υποστηρικτές του Ερντογάν αλλά και από τους Τούρκους που είναι πεπεισμένοι ότι το μόνο χειρότερο από την ολοένα και πιο απολυταρχική διακυβέρνηση είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης από το στρατό.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'