Προς νέο Σχίσμα; H Βουλγαρική εκκλησία θα απέχει από την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη

Να απέχουν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη,  μετά από περίπου χίλια χρόνια, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της Βουλγαρικής εκκλησίας.

Οι Βούλγαροι ορθόδοξοι θέτουν το τελευταίο διάστημα ζήτημα θεματολογίας, ανησυχώντας για την απουσία επίκαιρων ζητημάτων με σύγχρονο ενδιαφέρον, που απαιτούν έγκαιρη απόφαση σε οικουμενικό επίπεδο, ενώ καταγράφεται η διαφωνία αυτοκέφαλων εκκλησιών σε ορισμένα κείμενα που είχαν εγκριθεί από τη Σύνοδο, καθώς και διαδικαστικά και οικονομικά ζητήματα. Πρώτιστα, όμως, «η προτεινόμενη θέση των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών, όπως έχει σχεδιαστεί στο χώρο που θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Συνόδου, παραβιάζει», κατά την Εκκλησία της Βουλγαρίας, «την αρχή της ισότητας των προκαθημένων».

Δείτε επίσης
• Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και της προσευχή ανάμεσα στις προτάσεις συμβουλευτικής επιτροπής

Μάλιστα, είχαν εξαπολύσει και απειλές ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο για τους παραπάνω λόγους, κάτι που τελικά επιβεβαιώνεται με την τελευταία τους ανακοίνωση. Σημαντική μάλιστα, είναι και η λεπτομέρεια κοινώς γνωστή στους εκκλησιαστικούς κόλπους, ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό σύμμαχο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Με την ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζουν με κάθετο τρόπο ότι δεν θα βρίσκονται τελικά στο Κολυμπάρι για την Μεγάλη Σύνοδο, αναφέροντας τα εξής:

(σε ελεύθερη μετάφραση)

«Σε σχέση με την εσφαλμένη εξάπλωση στο Διαδίκτυο και τις παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Αγία και Μεγάλη Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το γραφείο στην Αγία Σύνοδο επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Με ομόφωνη ψηφοφορία, αποφασίστηκε και υπεγράφη επίσημα από το Βουλγαρικό Πατριαρχείο και τους Αιδεσιμότατους Επισκόπους - μέλη της Αγίας Συνόδου BOC-BP, κατηγορηματικά δεν θα υπάρξει συμμετοχή από την Βουλγάρικη Εκκλησία στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, με τους λόγους να έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

Καλούνται τα μέλη της BOC-BP που παρουσιάζουν υψηλή εκκλησιαστική συνείδηση μαζί με τον Βουλγαρικό λαό να μην υποκύψουν σε περιττές ενέργειες και την ενδεχόμενη χειραγώγηση.»

Η θέση του ελληνικού κράτους

Για τα σενάρια περί αναβολής της Πανορθόδοξης Συνόδου, μίλησε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" και τον Μάνο Δασκαλάκη ο Γενικός Γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτρης Πλευράκης.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις