Νέα Μανωλάδα στη Θήβα; -5 ευρώ για 12 ώρες στη Θήβα -Βγήκαν στους δρόμους οι Πακιστανοί (BINTEO)

Εργάτες γης πληρώνονται 5 ευρώ για 12 ώρες στη συλλογή κρεμμυδιών στη Θήβα.
Οι Τσιφλικάδες απασχολούν αλλοδαπούς εργάτες γης που δεν έχουν χαρτιά και τους δίνουν ψίχουλα.
Ο Μαρίνος Αντύπας πέθανε για το τίποτα; Οι κολίγοι του Κιλελέρ πέθαναν για το τίποτα;


Μια διαφορετική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο κέντρο της Θήβας, με αφετηρία την πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Μερικές εκατοντάδες Πακιστανοί εργάτες στα χωράφια της περιοχής διαδήλωσαν, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε λόγω του σοβαρού ατυχήματος, την προηγούμενη Παρασκευή, όταν καρότσα που μετέφερε εργάτες γης ανατράπηκε, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρεθούν μέσα σε χαντάκι. Δεκαπέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και παρέμειναν με κατάγματα και άλλους τραυματισμούς. Δύο από τους τραυματίες έχουν πιο σοβαρά κατάγματα (ο ένας στη γνάθο). Το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες εργάζονται στη συλλογή του κρεμμυδιού οι εργάτες γης, κυρίως Πακιστανοί. «Για κάθε στρέμμα με κρεμμύδια, που μπορεί να βγάλει 4-5 τόνους, ο κάθε εργαζόμενος παίρνει γύρω στα πέντε ευρώ. Μιλάμε για δουλειά 12 ωρών μέσα στον ήλιο. Οι εργαζόμενοι κάθονται σε σειρές και μαζεύουν με τα χέρια τα κρεμμύδια. Δεν μπορούν ούτε να σηκωθούν. Σε κάθε ομάδα 50-100 ατόμων υπάρχουν πέντε-έξι που προσφέρουν νερό σε όποιον το χρειάζεται. Το βράδυ κοιμούνται σε στάβλους, παραπήγματα, οπουδήποτε», λέει στην «Καθημερινή» ο Κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, που βρέθηκε την Κυριακή στη Θήβα.

Περισσότερα
• Νέες μειώσεις των βασικών μισθών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην ατζέντα των θεσμών από το φθινόπωρο
• Ακραία φτώχεια στην Ελλάδα: 1.647.703 πολίτες, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
• Σοκ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -Επιτρέπει τις Ομαδικές Απολύσεις
• Νέο ΣΟΚ: Πιθανότατα χάνεται ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα από Νοέμβρη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αλλοδαποί εργάτες γης που απασχολούνται αυτή την περίοδο στα χωράφια της Θήβας είναι περίπου 2.000, κυρίως χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Πρόκειται συνήθως για νέους άνδρες, τους οποίους συγκεντρώνουν και «μισθώνουν» ομοεθνείς τους εργολάβοι με διασυνδέσεις, που αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της υπερεκμετάλλευσης. «Η κατάσταση έχει τα χαρακτηριστικά της Νέας Μανωλάδας. Προξενεί εντύπωση το γεγονός πως δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση της κυβέρνησης», συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντίνου.



Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

1 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νέα Μανωλάδα στη Θήβα; Όχι.
    Μια Μανωλάδα ολόκληρη η Ελλάδα. Μα για αυτό δεν τους φέρνουν εδώ τους λαθρομετανάστες ή κάνω λάθος? Μήπως αν είχαν χαρτία θα τους έδιναν παραπάνω? Δηλαδή Έλληνες κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι δεν υπάρχουν?

    Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και θέλει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων-προιόντων-ανθρώπων... Αλλωστε ποιός ο λόγος για να πάρει κάποιος έναν Πακιστανό π.χ. στο βενζινάδικο του? μήπως ότι έχει καλύτερο βιογραφικό (και σε μία Ελλάδα με 1,5 κατομμύρια άνεργοι...).

    Για αυτό κόπτονται για τα "αδέρφια" μας τους λαθρομετανάστες το σύστημα και τα τσιράκια του. Μήπως είδατε τον Πέτρο Κωνσταντίνου, της ΚΕΕΡΦΑ - ΑΝΤΑΡCIA να διαμαρτύρεται σε κάποιον εργοδότη (εργοστάσιο, κ.λ.π.) σε κάποιον που νοικιάζει ένα δωματιο σε 50 άτομα? μόνο εκεί που τον παίρνει και για τα μάτια του κόσμου γιατί έτσι του είπανε από το στέκι των βιομηχάνων και την πρεσβεία...

    και τέλος,

    όπως λέει και ο πετράν της ΚΕΕΡΦΑ - ΑΝΤΑΡCIA, στα πλαίσια της καμπάνιας αλληλεγγύης πρός τουςλαθρομετανάστες: " ΈΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"
    και όχι έξω το νάτο από την Συρία.... σαν γνήσιος "αριστερός" που είναι....

    Υ.Γ.
    Ισχύει ακόμα αυτή η ανάρτηση:
    "ΠΟΣΕΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ?..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ"
    που υπάρχει στην μπλογκόσφαιρα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'