Στη φόρα όλα τα ονόματα των Panama Papers

214.000 λογαριασμοί offshore και στοιχεία των κατόχων τους αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το βράδυ της Δευτέρας.


Δείτε όλη τη λίστα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναλυτικά εδώ

Μεταξύ των εγγράφων-καταχωρήσεων, υπάρχουν και αρκετά ονόματα ελληνικών επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα έγγραφα βρίσκονται τα ονόματα 2076 offshore εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο και συνολικά 846 διευθύνσεις.

Συνολικά πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Mossack Fonseca που βοηθά στην απόκρυψη περιουσιών μέσω off shore εταιρειών στον Παναμά, διέρρευσαν μέσω της γερμανικής Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα μαζί με μέλη της Συνομοσπονδίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (107 δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε 78 χώρες) επεξεργάστηκαν τα στοιχεία και έδωσαν ένα πρώτο μέρος στη δημοσιότητα, τον περασμένο μήνα.

Περισσότερα
• Νέα Βόμβα -Αναρτήθηκε μέρος των Panama Papers στο διαδίκτυο
• Μίλησε για πρώτη φορά ο άνθρωπος πίσω από τις Αποκαλύψεις των Panama Papers

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας δεν θα διεκδικήσει έκτη θητεία

Υπενθυμίζεται πως ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ισλανδίας δεν θα θέσει υποψηφιότητα για έκτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του προέδρου, ανακαλώντας προηγούμενη απόφασή του έπειτα από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Panama Papers.

Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον είναι πρόεδρος από το 1996. Έχει δεχθεί επικρίσεις μετά την αποκάλυψη ότι η οικογένεια της συζύγου του συνδεόταν με κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί σε φορολογικούς παραδείσους και αποκαλύφθηκαν από τα Panama Papers. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Γκρίμσον έχει ασκήσει το δικαίωμά του να ζητεί τη λαϊκή ψήφο σε κρίσιμα θέματα, δίνοντας πολιτική εξουσία σ’ ένα αξίωμα το οποίο παραδοσιακά θεωρείτο κυρίως τελετουργικό.

Τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον αποφάσισε να παραιτηθεί όταν τα έγγραφα που διέρρευσαν από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, έδειξαν ότι η σύζυγός του είχε μια εξωχώρια εταιρία που κατείχε χρέος των χρεωκοπημένων ισλανδικών τραπεζών.

Ως πρόεδρος ο Γκρίμσον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση για την καταβολή χρημάτων στη Βρετανία και στην Ολλανδία ώστε να αποζημιωθούν οι πελάτες των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών που είχαν καταρρεύσει. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες.

Ο Γκρίμσον είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν θα επιδίωκε την επανεκλογή του, αλλά τον Απρίλιο εξέπληξε τους πολιτικούς σχολιαστές με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα έπειτα από την παραίτηση του Γκουνλάουγκσον, λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'