Οι δουλέμποροι θησαυρίζουν στην Ειδομένη

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες -κυρίως από τον καταυλισμό της Ειδομένης- επιχειρούν καθημερινά να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και να διασχίσουν τη γειτονική χώρα, προκειμένου να φτάσουν στη Σερβία, στον δρόμο τους για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, είτε με τη βοήθεια κυκλωμάτων, τα οποία πληρώνουν αδρά, είτε με παρακινδυνευμένες ενέργειες, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.


Μόνο το τελευταίο διήμερο οι Αρχές της ΠΓΔΜ εντόπισαν τρία φορτηγά στα οποία επέβαιναν κατά περίπτωση 57, 29 και 3 πρόσφυγες-μετανάστες. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα επρόκειτο για τρεις ανηλίκους ηλικίας οι δύο 15 χρόνων και ο τρίτος 17 χρόνων, που είχαν καταφέρει να κρυφτούν σε σφραγισμένο από τις τελωνειακές Αρχές ρυμουλκούμενο όχημα, με σερβικές πινακίδες που είχε εισέλθει από την Ελλάδα και είχε οδηγηθεί σε ελεγχόμενο πάρκινγκ στην περιοχή της Ντρμα.

Όταν πήγε να το παραλάβει ένας οδηγός από το Νις της Σερβίας, άκουσε φωνές να ζητούν απελπισμένα βοήθεια. Ειδοποίησε την Αστυνομία και παρουσία ανδρών των τελωνειακών Αρχών ανοίχτηκε το σφραγισμένο ρυμουλκούμενο όχημα και μέσα σε αυτό βρέθηκαν οι τρεις ανήλικοι πρόσφυγες.

Τους στοιβάζουν σε φορτηγά

Σε μια άλλη περίπτωση, ύστερα από έλεγχο αστυνομικών σε φορτηγό στο Στογιάκοβο της Γευγελής εντοπίστηκαν μέσα σε αυτό συνολικά 57 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο φορτηγό με πινακίδες του
Βέλες της ΠΓΔΜ βρέθηκαν 28 άτομα από το Αφγανιστάν, οι 22 από το Ιρακ, 3 από το Πακιστάν, ένας από τη Συρία, δύο από το Ιράν και ένας από την Ινδία.

Σε ένα τρίτο φορτηγό με πινακίδες Σερβίας και με οδηγό έναν 23χρονο Σέρβο, σε επαρχιακό δρόμο βόρεια της Γευγελής οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένους 29 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 25 από το Αφγανιστάν και τέσσερις από το Πακιστάν.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι πρόσφυγες - μετανάστες προέρχονταν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και πέρασαν τα σύνορα -εκτός των τριών ανηλίκων- από περάσματα με τη βοήθεια κυκλωμάτων διακινητών. Πηγές από την ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι ο καθένας είχε καταβάλει περί τα 800 ευρώ προκειμένου οι διακινητές να τους μεταφέρουν σε περιοχή των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και να τους περάσουν στο έδαφος της τελευταίας, προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους για χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι συλληφθέντες πρόσφυγες-μετανάστες οδηγήθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο «κέντρο υποδοχής» του Βίνογιουγκ στη Γευγελή. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις Αρχές της ΠΓΔΜ, το τελευταίο διάστημα συλλαμβάνονται σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο περί τους 70 μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη γειτονική χώρα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στο Βίνογιουγκ θα έπρεπε να υπάρχουν σήμερα μερικές χιλιάδες άτομα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν μόλις 2-3 εκατοντάδες άτομα. Κι αυτό γιατί οι Αρχές της ΠΓΔΜ χωρίς να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, τους οδηγούν στη συνοριακή γραμμή της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τους υποχρεώνουν με τη βία από αφύλακτα σημεία να μπουν στο ελληνικό έδαφος, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών.

Όμως ένας αριθμός προσφύγων μεταναστών επιχειρεί συχνά με τη βοήθεια κυκλωμάτων να κινηθεί και μέσω Αλβανίας. Δεκαέξι Σύροι πρόσφυγες -τέσσερις άνδρες, τρεις γυναίκες και εννέα ανήλικοι- πέρασαν από την περιοχή της Κρυσταλλοπηγής παράνομα στην Αλβανία και συνελήφθησαν στην περιοχή της Κορυτσάς. Όλοι τους προέρχονταν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και έφτασαν μέχρι τα σύνορα επιβαίνοντας σε ταξί και στη συνέχεια πέρασαν πεζή τα σύνορα. Έγιναν όμως αντιληπτοί κοντά στο χωριό Ντεβόλι της Κορυτσάς, συνελήφθησαν από την Αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε προσωρινό κέντρο φιλοξενίας έξω από τα Τίρανα.

Καταδίκη Ιρακινού στη Σάμο

Στη Σάμο, ένας 32χρονος Ιρακινός που είχε απειλήσει με μαχαίρι έναν αστυνομικό, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να αποτρέψει αυτοτραυματισμό του καταδικάστηκε σε έντεκα μήνες φυλάκιση με τριετή από το μονομελές πλημμελειοδικείο αναστολή. Το περιστατικό έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Μαΐου και ο αστυνομικός μαζί με συνάδελφό του κατάφεραν τελικά να συλλάβουν τον Ιρακινό που παραπέμφθηκε να δικαστεί με τις κατηγορίες της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'