Εντοπίστηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ

Αιώνες μετά τα ταξίδια του εξερευνητή πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ, το πλοίο του, το «Εντέβορ», η τύχη του οποίου αγνοείτο, ενδέχεται να βρέθηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ.


Σύμφωνα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Αϊλαντ (RIMAP), το πλοίο του Κουκ βυθίσθηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ του Ρόουντ Αϊλαντ από το ίδιο το πλήρωμά του το 1778, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ώστε να μην πέσει στα χέρια των επαναστατών. Στολίσκος 13 αγγλικών πλοίων βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ κατόπιν εντολής του Αγγλου ναυάρχου.

Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ ταξίδεψε με το «Εντέβορ», πραγματοποιώντας τον διάπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, του νοτιότερου άκρου της αφρικανικής ηπείρου, προτού ταξιδέψει και «ανακαλύψει» την Ταϊτή, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, το 1769.

Περισσότερα
• Οι 10 Κορυφαίες Υποθαλάσσιες Ανακαλύψεις του 2014
• Τεράστια Υποβρύχια Αρχαία Ελληνική Πόλη 4.500 ετών Ανακαλύφθηκε στην Πελοπόννησο -Από τις Αρχαιότερες στον Πλανήτη

Η RIMAP ανέφερε ότι χαρτογράφησε εννέα υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ζώνες, στις οποίες εντοπίζονται τα ναυάγια. Ιστορικά αρχεία δείχνουν, στο μεταξύ, ότι σε μια ομάδα πέντε πλοίων ανήκε και το «Λόρδος Σάντουιτς», όπως είχε μετονομασθεί το 1777 το «Εντέβορ». «Αυτό σημαίνει ότι η RIMAP έχει 80% με 100% πιθανότητες να εντοπίσει το “Λόρδος Σάντουιτς - Εντέβορ” στον πυθμένα έξω από το λιμάνι του Νιούπορτ», ανέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων της αμερικανικής πολιτείας σε ανακοίνωσή της.

«Κάθε ένα από τα 13 σκάφη που εντοπίσθηκαν στο Νιούπορτ και βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης έχει ξεχωριστή ιστορική σημασία. Ο εντοπισμός του “Εντέβορ”, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Αυστραλία. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε την αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της επιχείρησης καταγραφής των ναυαγίων», αναφέρει η RIMAP. Αξίζει να αναφέρουμε ότι επίσης στην Αυστραλία κατασκευάστηκε πιστό αντίγραφο του πλοίου με το οποίο ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ περιέπλευσε τον πλανήτη και λειτουργεί σήμερα ως πλωτό μουσείο. Το πλοίο αυτό βλέπουμε στην φωτογραφία στην αρχή.

Παρότι ο πλοίαρχος Κουκ δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στις ακτές της Αυστραλίας, το πλήρωμά του, αποτελούμενο από βοτανολόγους και επιστήμονες του 18ου αιώνα, μελέτησε εκτενώς την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο Κουκ εξερεύνησε επίσης την Τόνγκα, τη Νήσο του Πάσχα, τη Νήσο Νόρφολκ, τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του. Ο πλοίαρχος Κουκ σκοτώθηκε, όμως, από ιθαγενείς το 1779, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Νήσους Σάντουιτς, γνωστές σήμερα ως Χαβάη. Το πλοίο του, το «Εντέβορ», πωλήθηκε στην κυβέρνηση του Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκε ως μεταγωγό σκάφος για στρατιώτες με προορισμό τις αμερικανικές αποικίες.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Αϊλαντ συνέπεσε με την επέτειο των 240 ετών από την ανακήρυξη της τοπικής Βουλής για ανυπακοή στον αγγλικό θρόνο.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις