Σύροι πρόσφυγες την «έκαναν» από Ειδομένη και συνελήφθησαν στην Κορυτσά

Τους ισχυρισμούς ΜΜΕ της FYROM, σύμφωνα με τους οποίους, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να φεύγουν από τον καταυλισμό της Ειδομένης, με τη βοήθεια κυκλωμάτων, και να κατευθύνονται προς τη Γερμανία, ήρθε να επιβεβαιώσει η σύλληψη στην περιοχή της Κορυτσάς από την Αλβανική Αστυνομία 16 Σύρων.


Οι συλληφθέντες, τέσσερις άντρες, τρεις γυναίκες και εννιά ανήλικοι, κατέθεσαν στις αλβανικές αρχές ότι βρέθηκαν στην Αλβανία από την Ειδομένη, όπου έμειναν εγκλωβισμένοι κάποιους μήνες. Όπως είπαν, έφτασαν από την Ειδομένη, σε απόσταση δεκαεννιά χιλιομέτρων, στην ελληνοαλβανική μεθόριο με ταξί και διήνυσαν πεζή το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τα σύνορα, στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής.

Από εκεί, διασχίζοντας δασική περιοχή, πέρασαν στην Αλβανία, αλλά κοντά στο χωριό Ντεβόλι της Κορυτσάς συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Ανακρινόμενοι, είπαν ότι στόχος τους ήταν να προωθηθούν στο Μαυροβούνιο και από εκεί να συνεχίσουν για τη Γερμανία, όπου τους ανέμεναν συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι αλβανικές αρχές θεωρούν βέβαιον ότι στην υπόθεση εμπλέκονται κυκλώματα διακινητών και από τις δύο πλευρές των συνόρων, και έχουν εντείνει τα μέτρα φρούρησης στη μεθόριο, ενώ αναμένεται να επαναπροωθήσουν τους συλληφθέντες πρόσφυγες, εφόσον αυτοί δεν καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Περισσότερα
•  Μετατροπή των ελληνικών νησιών σε hotspots το plan B στην ευρωτουρκική συμφωνία σύμφωνα με την Bild την γερμανική Espresso

Ωστόσο είναι παράλογο να επαναπροωθούνται πρόσφυγες καθώς δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Κατά συνέπεια είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καθώς οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης, η καθημερινότητα κυλάει με ορίζοντα τη μακρά παραμονή στις σκηνές και στα παραπήγματα προσφύγων και μεταναστών, και με τα δικά της απρόοπτα, δυσάρεστα ή ευχάριστα.

Έτσι την Παρασκευή, ένας Κούρδος του Ιράκ και μια ομοεθνής του από τη Συρία ένωσαν τις τύχες τους σε παραδοσιακή τελετή ανάμεσα στις σκηνές, και μια εβδομηντάχρονη από τη Συρία πέθανε και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ενταφιάστηκε, ενώ ένας νεαρός Κούρδος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στον αύλειο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων, όπου λειτουργεί παράνομος καταυλισμός.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία για διανομή φυλλαδίων, με τα οποία καλούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, συνεχίζεται, με ελάχιστη έως μηδαμινή ανταπόκριση, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει αποκλεισμένη, δίχως να διαφαίνεται προοπτική απελευθέρωσής της, μολονότι το πλήγμα στην οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό και το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ρήτρες.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'