Κυριαρχία των μηχανών: Τα ρομπότ θα υποκαταστήσουν τους οικονομικούς συμβούλους;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι τόσο ραγδαία που μας προϊδεάζει πως σύντομα τα ρομπότ θα αναπτύξουν αρκετά υψηλή νοημοσύνη που θα μπορούσαν μελλοντικά να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο, και μάλιστα σε καίριες θέσεις εργασίας. Τα ρομπότ μελλοντικά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα οι οικονομικοί σύμβουλοι.


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γίνονται ολοένα εξυπνότεροι, το βασικότερο όμως όλων είναι ότι πλέον έχουν αναπτύξει την ικανότητα να μαθαίνουν και να επεξεργάζονται μόνοι τους νέες πληροφορίες. Ο καιρός κατά τον οποίο τα ρομπότ μπορούσαν μόνο να εκτελούν προγραμματισμένες εντολές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα, χάρη σε νέα αλγοριθμικά μοντέλα, μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες σύνθετων δεδομένων. Εκπρόσωποι των σημαντικότερων εταιρειών πληροφορικής, όπως Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft, θεωρούν ότι είναι δυνατή η «εκπαίδευση» των ρομπότ με στόχο να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την τεχνητή τους νοημοσύνη.

Περισσότερα:
• Ανθρωποειδές Ρομπότ με καθήκοντα οδηγού/ ξεναγού αναπτύσσει η Hitachi
• Απολύθηκαν ρομπότ-σερβιτόροι στην Κίνα -Η πρώτη νίκη για το ανθρώπινο γένος
• Χώκινγκ: Δεν θα μας καταστρέψουν τα «ρομπότ» αλλά ο καπιταλισμός και τα αφεντικά τους
• Στίβεν Χόκινγκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να Αποτελέσει το Τέλος της Ανθρωπότητας (ΒΙΝΤΕΟ)
• Εξέγερση των Μηχανών: Τα ρομπότ και όχι οι μετανάστες απειλούν την δουλειά σας

Τα μέχρι τώρα πορίσματα σχετικών ερευνών αποκαλύπτουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές των δυνατοτήτων τους, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν και για τις αρνητικές επιπτώσεις της «επέλασης» ρομποτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων στην καθημερινότητά μας.  Τα ρομπότ μελλοντικά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα οι οικονομικοί σύμβουλοι.

Οι ρομποτικοί σύμβουλοι έχουν κάνει επιθετικές κινήσεις στην αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα, μειώνοντας το ελάχιστο υπόλοιπο που απαιτείται για ένα λογαριασμό, ενώ άλλοι έχουν εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου. Εν τω μεταξύ, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις επενδύσεων έχουν αρχίσει να προσφέρουν υβριδικές υπηρεσίες ή πειραματίζονται με πλήρως αυτοματοποιημένη προσφορές.

Μερικοί δε, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται καν την ανθρώπινη παρουσία, καθώς το νοητικό επίπεδο της μηχανής που λειτουργεί σαν σύμβουλος είναι κάτι παραπάνω από επαρκές και μπορεί να χειριστεί τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου τους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερη απόδοση από ανθρώπους-συμβούλους, οι οποίοι μπορεί να είναι αδίστακτοι ή απλά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την αγορά.

Φυσικά οι πλειοψηφία των εργοδοτών υποστηρίζει ακράδαντα ότι οι μηχανές δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως «υποκατάστατο» για τον άνθρωπο παρά μόνο ως «συμπλήρωμα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι δυστυχώς αναπόφευκτα κάνουν λάθη, και μάλιστα αρκετά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητές τους ή να βρουν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η εργασία τους επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική τους διάθεση.

Παράλληλα, και όσον αφορά στους οικονομικούς συμβούλους, συχνά αφήνουν τους πελάτες τους με μερική ενημέρωση και δεν εξηγούν τα πάντα σωστά ή όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να γίνονται σοβαρά επενδυτικά λάθη.

Δημιουργείται επομένως το ερώτημα, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε μία μηχανή που είναι προγραμματισμένη να δίνει συγκεκριμένες συμβουλές και να ρισκάρουμε να χρησιμοποιήσουμε τον άνθρωπο που κάνει λάθη;

Ακόμη κι αν ο σύμβουλος αισθάνεται αυτοπεποίθηση και πιστεύει ότι έχει και τις κατάλληλες γνώσεις, και το ταλέντο να συμβουλεύσει με τον καλύτερο τρόπο τον πελάτη του, εμφανίζεται και ο παράγοντας της προσωπικότητας του συμβούλου. Διότι δεν είναι οι λίγες οι περιπτώσεις συμβούλων οι οποίοι έχουν επιτούτου συμβουλεύσει λανθασμένα τον πελάτη τους προς δικό τους όφελος. Κάτι που ενδεχομένως να μην συμβεί στην περίπτωση μιας μηχανής.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην τελική εκείνο που έχει σημασία είναι φυσικά η ανθρώπινη επαφή. Η πλειοψηφία των πιο δημοφιλών πλατφόρμων που προσφέρουν ψηφιακούς συμβούλους προσφέρουν στον κάθε πελάτη την δυνατότητα να επικοινωνήσει με έναν άνθρωπο, προκειμένου να συνεννοηθεί καλύτερα.

Μπορεί ο παράγοντας «άνθρωπος» να κάνει λάθη και να επηρεάζεται από συναισθηματικά ή προσωπικά κίνητρα, ωστόσο η επαφή με τον πελάτη δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από μία απρόσωπη μηχανή η οποία το μόνο που μπορεί να παρέχει είναι αυτοματοποιημένες συμβουλές .

Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για την υποκατάσταση των ανθρώπων από τις μηχανές. Τουλάχιστον προς το παρόν.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'