Προσπαθούν να επιστρέψουν κολυμπώντας στην Τουρκία!

Απελπισμένοι μετανάστες επιχειρούν να επιστρέψουν... κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.


Σε δύο περιπτώσεις στη Χίο τη Δευτέρα και την Τρίτη, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό συνολικά έξι άτομα, που σε μια κίνηση απελπισίας είχαν πέσει στη θάλασσα και είχαν ξεκινήσει να κολυμπούν με κατεύθυνση τις απέναντι ακτές του Τσεσμέ, που απέχουν 9 ναυτικά μίλια (14,5 χιλιόμετρα) από την πόλη της Χίου.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμεναρχείου Χίου, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν καταθέσει αιτήματα για χορήγηση ασύλου -αφού δεν έχουν καμία τύχη- και κάποια απ΄ αυτά έχουν ζητήσει να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία, αλλά προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, κάνοντας δεύτερες σκέψεις. «Αν ενταχτούν στο πρόγραμμα επανεισδοχής και μεταφερθούν στην Τουρκία με κάποιο δρομολόγιο στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ξέρουν ότι εκεί θα κρατηθούν σε κλειστές δομές και μετά θα απελαθούν στις χώρες τους», εξήγησε στο «Έθνος» αρμόδια πηγή. Οι μετανάστες αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς παραμένουν για 40 και πλέον μέρες σε καθεστώς περιορισμού στη Χίο (σ.σ. ακόμα κι όσοι βγαίνουν εκτός της κλειστής δομής της ΒΙΑΛ λόγω συμπλήρωσης 25 ημερών κράτησης δεν επιτρέπεται να φύγουν από το νησί), ενώ γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία τύχη αν καταθέσουν αίτημα ασύλου, αφού δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και αυτό θα απορριφθεί. Φτάνοντας -όπως ήλπιζαν- κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές, θα είχαν μια ελπίδα να αναζητήσουν την τύχη τους με άλλον τρόπο.

Περισσότερα
•  Οι δουλέμποροι θησαυρίζουν στην Ειδομένη
•  Σύροι πρόσφυγες την «έκαναν» από Ειδομένη και συνελήφθησαν στην Κορυτσά

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μετανάστες εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανοιχτά της Σούδας Χίου, όπου λειτουργεί ανοιχτή δομή φιλοξενίας. Στην πρώτη περίπτωση το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τέσσερις Μαροκινοί που περισυνελέγησαν από συνεργαζόμενα με το λιμεναρχείο σκάφη, είχαν μαζί τους για υποστήριξη ένα σωσίβιο-κουλούρα, ενώ χθες το πρωί βρέθηκαν άλλοι δύο μετανάστες να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Στελέχη του Λιμενικού πάντως ανέφεραν χθες πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο θα πάρει μαζικό χαρακτήρα.

Ασφυξία στη Χίο

Η κατάσταση στη Χίο λαμβάνει διαστάσεις ασφυξίας, καθώς εκτός από την κλειστή δομή της ΒΙΑΛ φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δύο ανοιχτές δομές στην πόλη (Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ), με την τουριστική σεζόν να έχει ανοίξει και τις δημοτικές αρχές να αναζητούν χώρο για τη μεταφορά τους. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω εντάσεων στη ΒΙΑΛ, έχουν επιστρέψει στο έργο τους, με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου ωστόσο να διεκπεραιώνεται με αργούς ρυθμούς, εν αναμονή της άφιξης στελεχών από την ΕΕ.

Θετικό στοιχείο αποτελεί ο μηδενισμός των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με την καταγραφή του Συντονιστικού, το τελευταίο 24ωρο (Δευτέρα με Τρίτη πρωί) εισήλθαν στα νησιά μόλις 7 (!) άτομα (5 στη Λέσβο και 2 στη Χίο).

Συμπλοκές στην Ειδομένη

Αφγανοί και Κούρδοι μετανάστες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον καταυλισμό της Ειδομένης χθες το μεσημέρι, όταν συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, υποχρεώνοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών για να επιβάλουν την τάξη και να μην υπάρξουν θύματα.

Η συμπλοκή άρχισε για προσωπικούς λόγους, μεταξύ ομάδων ατόμων από τις δύο εθνότητες και γρήγορα μετατράπηκε σε «σύρραξη» με την άφιξη «ενισχύσεων» από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 300 Κούρδοι από τη μια και 25 Αφγανοί από την άλλη επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και έδωσαν μάχη σώμα με σώμα. Η άγρια συμπλοκή σταμάτησε με την επέμβαση της αστυνομίας, ενώ στο ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρθηκαν μερικοί ελαφρά τραυματίες για τις πρώτες βοήθειες. Ενας απ΄ αυτούς χρειάστηκε ράμματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.

Η διαδικασία αποχώρησης μεταναστών και προσφύγων από την Ειδομένη συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Χθες έφυγαν από τον καταυλισμό δύο λεωφορεία και ένα βαν με προορισμό την Πιερία και τα Λαγκαδίκια.

Υποσιτισμό καταγγέλλουν οι πρόσφυγες στο Ελληνικό

Σε μαζική αποχή από το συσσίτιο προχώρησαν την Κυριακή το μεσημέρι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στο γήπεδο baseball στο Ελληνικό. Με την κίνηση αυτή θέλησαν να διαμαρτυθούν για τις συνθήκες παραμονής τους. Στον χώρο αυτήν τη στιγμή διαμένουν 965 άτομα σε 137 σκηνές. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αφγανούς που αντιδρούν για την ποιότητα του φαγητού, ενώ κάνουν λόγο για διακρίσεις έναντι άλλων εθνικοτήτων.

Στις καταγγελίες τους υποστηρίζουν ότι η ποσότητα φαγητού που τους διανέμεται είναι μικρή, ενώ κάνουν λόγο για έλλειψη πολλών τροφών από το διαιτολόγιό τους. Πάντως, σύμφωνα με υπευθύνους του κέντρου φιλοξενίας, τη σίτιση έχουν αναλάβει τρεις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα χθες, για παράδειγμα, να έχουν μοιραστεί τρία διαφορετικά φαγητά.

Παράπονα διατυπώνονται και για την οσμή του φαγητού, με τους υπευθύνους να τα αποδίδουν στις διαφορετικές διατροφικές τους συνήθειες. «Οταν κάτι τους είναι άγνωστο, αρνούνται να το φάνε. Εμείς όταν καταλαβαίνουμε ότι δεν τρώνε ένα μπαχαρικό ή κάποιο υλικό, ζητάμε από τον στρατό να μην το χρησιμοποιήσει εκ νέου», έλεγαν.

Φωνάζουν για τις συνθήκες

Στον χώρο υπάρχουν συνολικά 30 ντουζιέρες και τουαλέτες, ενώ γίνονται προσπάθειες για να τοποθετηθούν περισσότερες. Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το πόσιμο νερό, ενώ υπάρχει έλλειψη σε πλυντήρια, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να πλένουν τα ρούχα τους στις κοντινές παραλίες. Επιπλέον, ορισμένοι διαμαρτύρονται για την υποχρέωσή τους να επιστρέφουν στον χώρο μέχρι κάποια ώρα, γεγονός που οι υπεύθυνοι αποδίδουν στην ασφάλειά τους. Αρμόδιοι για την καθαριότητα είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ενώ ο δήμος μαζεύει καθημερινά τα σκουπίδια.

Χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής άνοιξε το κέντρο φιλοξενίας στους δημοσιογράφους που συνομίλησαν τόσο με τους πρόσφυγες όσο και με τους υπευθύνους του κέντρου φιλοξενίας. Ενας Αφγανός υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση στους γιατρούς. Ωστόσο οι υπεύθυνοι του κέντρου επισημαίνουν ότι στον χώρο υπάρχει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας παιδίατρος και παθολόγος, ενώ περιστασιακά, όταν υπάρχει ανάγκη, προσέρχεται δερματολόγος και ψυχολόγος. Το περασμένο διάστημα σε κάθε βροχή οι σκηνές γέμιζαν νερά, ενώ υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν προβληματισμό για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν το καλοκαίρι λόγω ζέστης.

Πάντως το βασικό πρόβλημα των Αφγανών δείχνει να είναι η έλλειψη προοπτικής των κλειστών συνόρων. Σε αντίθεση με όσους προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, δεν τους αναγνωρίζεται προσφυγικό προφίλ. Ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και παραμένουν επί της ουσίας εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Πυρκαγιά σε σκηνή στον Κατσικά

Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι στον καταυλισμό του Κατσικά Ιωαννίνων, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία σε μία από τις σκηνές.

Πυκνοί καπνοί κάλυψαν το camp, πρόσφυγες και εθελοντές έδωσαν μάχη με κουβάδες και μπουκάλια για να σβήσουν τη φωτιά μέχρι την άφιξη της Πυροσβεστικής, ενώ άλλοι απομάκρυναν παιδιά και ηλικιωμένους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς σε άλλες σκηνές και την έσβησαν, ενώ διενεργούν προανάκριση για να διαπιστώσουν τα αίτια που την προκάλεσαν.

Η σκηνή, στην οποία διέμεναν προσωρινά μια γυναίκα με τα δυο της παιδιά, καταστράφηκε ολοσχερώς μαζί με τα υπάρχοντα της οικογένειας.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'