Ο Τρωϊκός Πόλεμος μέρος του «Παγκοσμίου Πολέμου Μηδέν» σύμφωνα με νέα Θεωρία (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν σημαντικότερος, ακόμη και από ότι ο Όμηρος μας έκανε να πιστέψουμε. Η διάσημη πολεμική σύγκρουση μπορεί να ήταν μια από τις τελικές πράξεις σε αυτό που ένας αρχαιολόγος ονόμασε αυθαίρετα "Παγκόσμιος Πόλεμος Μηδέν" -ένα γεγονός που έφερε στην ανατολική Μεσόγειο της Εποχής του Χαλκού, την κατάρρευση, 3.200 χρόνια πριν.

Του Αριστοτέλη Φωκά

Και ποιος ήταν ο καταλύτης για τον πόλεμο; Ένας μυστηριώδης και αναμφισβήτητα ισχυρός πολιτισμός, που σχεδόν εξ ολοκλήρου αγνοήθηκε από τους αρχαιολόγους: οι Λούβιοι (Luwians).

Από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., ο πολιτισμός επικρατούσε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Το αιγυπτιακό Νέο Βασίλειο συνυπήρχε με τους Χετταίους της κεντρικής Μικράς Ασίας και τους Μυκηναίους της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων.

Μέσα σε λίγο περισσότερο από μία γενιά, όλοι κατέρρευσαν. Ο ένοχος ήταν η κλιματική αλλαγή εκείνης της εποχής; Κάποιο είδος καταιγιστικών σεισμών; Κοινωνικές αναταραχές; Οι αρχαιολόγοι δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Ο Eberhard Zangger, επικεφαλής των διεθνών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Λούβιων Σπουδών (Luwian Studies [1]), με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, λέει ότι δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της κατάρρευσης της ανατολικής Μεσογείου, επειδή λείπει ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ. Ένα άλλος ισχυρός πολιτισμός, στη δυτική Μικρά Ασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση (δείτε το βίντεο παρακάτω).

Περισσότερα
• Εντοπίστηκαν λεξάριθμοι στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια -Γράφτηκαν με βάση τα μαθηματικά
• O Οδυσσέας υπήρξε -Επιβεβαιώνεται και από τη NASA



Οι έρευνες του στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία δείχνουν ότι η δυτική Μικρά Ασία είναι εξαιρετικά πλούσια σε αποθέσεις ορυκτών και μεταλλευμάτων, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπήρξε μια σημαντική περιοχή στην αρχαιότητα.

Μέσα από μελέτες δορυφορικών εικόνων, ο Zangger διαπίστωσε επίσης ότι η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Μόνο μια χούφτα πόλεων από τις 340 μεγάλες περιοχές πόλεων, που ο ίδιος έχει εντοπίσει, έχουν ανασκαφεί.

«Μερικές από αυτές τις τοποθεσίες είναι τόσο μεγάλες που μπορούμε να τις δούμε από το διάστημα», λέει ο Zangger. «Υπάρχουν τόσα πολλά που περιμένουν να βρεθούν, είναι πραγματικά απίστευτο».

Τα κείμενα των Χετταίων μιλούν για διάφορα ασήμαντα βασίλεια στη δυτική Μικρά Ασία που είχαν παραλλαγές μιας κοινής γλώσσας -της κοινής γλώσσας των Λούβιων -Luwian. Σύμφωνα με τον Zangger, αυτό σημαίνει ότι εύλογα μπορούμε να πούμε γι' αυτούς ότι ανέπτυξαν έναν δικό τους πολιτισμό τον Λουβικό (Luwian).



Γνωρίζουμε από κείμενα των Χετταίων ότι τα βασίλεια των Λούβιων μερικές φορές σχημάτισαν συνασπισμούς αρκετά ισχυρούς ώστε να επιτεθούν στην αυτοκρατορία των Χετταίων [2]. Ο Zangger πιστεύει ότι πριν 3200 χρόνια οι Λούβιοι έκαναν ακριβώς αυτό και κατέστρεψαν την Αυτοκρατορία των Χετταίων (βλέπε χάρτη, παραπάνω).

Λίγο μετά την κατάρρευση των Χετταίων, τα αιγυπτιακά κείμενα τεκμηριώνουν μια στρατιωτική δύναμη εισβολής, που ονομάστηκε ως «Οι Λαοί της Θάλασσας». Ο Zangger λέει ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε στους Λαούς της Θάλασσας ως τους Λούβιους, που συνεχίζοντας την εκστρατεία τους για πλούτο και εξουσία και, στην πορεία, εξασθένιση και αποσταθεροποίηση του αιγυπτιακού Νέου Βασιλείου.



Οι Μυκηναίοι, ίσως πρόβλεψαν μια επίθεση στο έδαφός τους και σχημάτισαν μια δική τους μεγάλη συμμαχία, λέει ο Zangger. Έπλευσαν το Αιγαίο και επιτέθηκαν στους Λούβιους, μειώνοντας τον πολιτισμό τους και καταστρέφοντας τις πόλεις κλειδιά τους, όπως η Τροία -γεγονότα που απαθανάτισε η Ιλιάδα του Ομήρου.

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όμως, και με την ξαφνική απουσία οποιασδήποτε άλλης απειλής, ο Zangger πιστεύει ότι οι Μυκηναίοι έπεσαν σε εμφύλιο πόλεμο -γεγονότα που υπαινίσσονται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ο πολιτισμός τους ήταν ο τελευταίος που κατέρρευσε στην περιοχή.

Ο Zangger λέει ότι μόνο μια τέτοια ακολουθία γεγονότων ταιριάζει με τα στοιχεία που τεκμηριώνονται στα αρχαία κείμενα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και εξηγεί επίσης γιατί η αρχαιολογική ιστορία δείχνει ότι σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη στην περιοχή καταστράφηκε από πόλεμο στο τέλος της Εποχής του Χαλκού. Θέτει τις ιδέες του σε ένα νέο βιβλίο, και σε ένα νέο σάιτ στα αγγλικά [1].

Πομπώδης αφήγηση -αλλά είναι αλήθεια;

Τι λένε όμως οι άλλοι αρχαιολόγοι σχετικά με την ιδέα ενός χαμένου πολιτισμού των Λουβίων;
«Πολλοί σταμάτησαν να προσπαθούν να επιβάλουν αυτό το είδος μονολιθικής πολιτιστικής ταυτότητας για τους αρχαίους λαούς πριν από δεκαετίες», λέει ο Christoph Bachhuber στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να ανακαλύψουν παρόμοια παραδείγματα μνημειακής τέχνης και αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη δυτική Μικρά Ασία και ιδανικά κείμενα από τις ίδιες τοποθεσίες για να στηρίξουν τον ισχυρισμό του Zangger για έναν πολιτισμό», λέει.

«Τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία των κειμένων είναι κυρίως μετά την Εποχή του Χαλκού και δίνουν μια ελαφρώς συγκεχυμένη εικόνα, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο ότι υποστηρίζει αλλά και ότι υπονομεύει τη θεωρία του Zangger», λέει ο Ilya Yakubovich, ιστορικός γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο Φιλίππου του Marburg στη Γερμανία.

Η ευρύτερη αφήγηση του «Παγκοσμίου Πολέμου 0» του Zangger είναι επίσης συζητήσιμη. «Φέρνει την ιδέα ενός αρχαίου διεθνούς πολέμου», λέει ο Michael Galaty [3] στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισσίπι. «Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι θα απέφευγαν να προβούν σε χρήση τέτοιων όρων».

Ο Bachhuber την αποκαλεί «μεγάλη πομπώδης αφήγηση» και επισημαίνει ότι σήμερα, οι αρχαιολόγοι είναι δύσπιστοι ότι οι αρχαίες αφηγήσεις όπως του Ομήρου προσεγγίζουν την ιστορική αλήθεια.

Ο Zangger, ωστόσο, λέει ότι υπάρχουν αρκετές άλλες αρχαίες καταγραφές του Τρωικού Πολέμου, που όλες αναφέρουν μια παρόμοια ιστορία με αυτή του Ομήρου. Μια τέτοια καταγραφή είναι γραμμένη τον πρώτο αιώνα μ.Χ., και αναφέρεται στα τώρα-χαμένα αιγυπτιακά μνημεία που τεκμηριώνουν τη σύγκρουση.

Παρά τις επικρίσεις αυτές, όμως, υπάρχει σχεδόν καθολικός έπαινος για το γεγονός ότι οι ιδέες του Zangger θα ανεβάσουν το προφίλ αρχαιολογικής έρευνας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, στην παραμελημένη από καιρό δυτική Μικρά Ασία, το οποίο μπορεί μόνο να ωφελήσει την επιστημονική κοινότητα.

«Πραγματικά μεταφέρει το παιχνίδι σε μεγαλύτερες ολιστικές μελέτες της περιοχής», λέει ο Bachhuber. «Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος που τράβηξε την προσοχή σε αυτή την περιοχή».

Σύνταξη- Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Αναφορές

  1. http://luwianstudies.org/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Assuwa_league
  3. http://www.amec.msstate.edu/faculty/bio.php?id=802


Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'