Πακιστανικής καταγωγής ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου

Ο υποψήφιος του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, πακιστανικής καταγωγής Σαντίκ Καν επικράτησε στις εκλογές για τη Δημαρχία του Λονδίνου. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Καν συγκέντρωσε ποσοστό 56% ενώ ακολούθησε ο Ζακ Γκόλντσμιθ, με ποσοστό 43%. Στις εκλογές συμμετείχε το 45,6% των εγγεγραμμένων, 7,6% περισσότεροι σε σχέση με τις εκλογές του 2012.


Ο Σ. Καν είναι ο πρώτος μουσουλμάνος Δήμαρχος του Λονδίνου και θέτει τέρμα στην οκταετή παρουσία των Τόρις στο αξίωμα.

Ο 45χρονος βουλευτής των Εργατικών κέρδισε πανηγυρικά τον 41χρονο συντηρητικό αντίπαλό του, Ζακ Γκόλντσμιθ, επιχειρηματία και γιο δισεκατομμυριούχου αποδεικνύοντας πως "το βρετανικό όνειρο" ζει δίνοντας ευκαιρίες ακόμη και σε απλούς κοινούς θνητούς.

Ο βουλευτής του Τούτινγκ, μιας λαϊκής συνοικίας του νότιου Λονδίνου, είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της κοσμοπολίτικης βρετανικής πρωτεύουσας των 8,6 εκατομμυρίων, αλλά και μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Πρόκειται για τον πρώτο Μουσουλμάνο που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα σε μεγάλη δυτική πρωτεύουσα . Η ιστορική του επιτυχία έχει διπλή σημασία καθώς έφερε μετά από οκτώ χρόνια να επιστρέψει τη δημαρχία του Λονδίνου στους Εργατικούς. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια τόνωση στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος,Τζέρεμι Κόρμπιν . Για τις κακές γλώσσες, όμως, η θριαμβευτική νίκη του ροκανίζει επικίνδυνα την καρέκλα του Κόρμπιν. Στην επινίκια ομιλία του, ο Σαντίκ Χαν αναφέρθηκε στις ρίζες του λέγοντας ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι "κάποιος σαν και εμένα θα μπορούσε να εκλεγεί δήμαρχος του Λονδίνου και υποσχέθηκε να είναι δήμαρχος όλων των Λονδρέζων" .

Γιος Πακιστανού οδηγού λεωφορείου κατάφερε να λάβει το υψηλότερο ποσοστό που έχει εξασφαλίσει ποτέ στην Βρετανία ένα πολιτικός. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του μετά το αποτέλεσμα δηλώνοντας περήφανος γιατί οι Λονδρέζοι επέλεξαν την ελπίδα και όχι τον φόβο, την ενότητα και όχι τη διάσπαση.

Το Λονδίνο είναι μία πόλη όπου δοκιμάζονται οι έννοιες της ταυτότητας, της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης. Κατ΄αυτή την έννοια, ο Χαν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ιδανικός άνθρωπος για να παραλάβει τη σκυτάλη από τον ξανθό Μπόρις Τζόνσον με την κοφτερή γλώσσα και την προκλητική - πολλές φορές - συμπεριφορά.

"Είμαι Λονδρέζος, Ευρωπαίος, Άγγλος, ασιατικής καταγωγής, πακιστανικής κληρονομιάς, πιστός της ισλαμικής θρησκείας, πατέρας , σύζυγος", έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στους "New York Times".

O γιος ενός οδηγού και μιας ράφτρας έχει εργαστεί ως δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Οι γονείς του έφυγαν από την Ινδία τη δεκαετία του 1940, όταν διαιρέθηκε το κράτος στο Πακιστάν και την Ινδική Δημοκρατία. Ο Χαν μεγάλωσε με επτά αδέρφια σε μία εργατική πολυκατοικία σε ένα τελείως διαφορετικό Λονδίνο. "Ξέραμε ότι το ενοίκιο εκεί δεν θα αυξανόταν ξαφνικά, ενώ σήμερα ένας οδηγός είναι υποχρεωμένος να μετακομίζει κάθε χρόνο εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων των ενοικίων", δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα.

Γι΄αυτό και στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα της στέγασης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς , με λίγα λόγια, στην ακριβή ζωή της πρωτεύουσας. Αλλά αυτό που τον ενδιέφερε ήταν ΄να περάσει ένα μήνυμα πολυπολιτισμικότητας και κοινωνικής ισότητας. Ύστερα από τις σπουδές του στα Νομικά, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα αναλαμβάνοντας υποθέσεις φυλετικής διάκρισης και περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2005 και διορίστηκε υπουργός το 2009 στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν. "Όταν εκλέχτηκα βουλευτής συνάντησα τον Τόνι Μπλερ και τον Γκόρντον Μπράουν. Αλλά δεν ένιωσα κανένα δέος. Όταν όμως συνάντησα τον Νιλ Κίνοκ, ιστορικό ηγέτη του Εργατικού κόμματος, δεν κατάφερα να αρθρώσω κουβέντα", έχει πει ο ίδιος .

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'