Βρέθηκαν συντρίμμια του Airbus της EgyptAir ανοιχτά της Κρήτης -Μιλούν για τρομοκρατία

Βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους 230 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, πολλές ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ. Συγκεκριμένα βρέθηκαν δύο μεγάλα πορτοκαλί κομμάτια.


Το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες και είναι πολύ πιθανό η εξαφάνιση του να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, όπως δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως είναι τρομοκρατική ενέργεια, με αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες», είπε ο Μπορτνίκοφ.

Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες.

Περισσότερα
• Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από οπλισμένα μαχητικά
• Άγκυρα: Αγωγή εναντίον Έλληνα πιλότου για κατάρριψη τουρκικού F16 το 1996

Επιβεβαιώνει ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι "καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί" σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης πριν από μερικές ώρες πάνω από τη Μεσόγειο αεροσκάφους της EgyptAir.

"Οι πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και χάθηκε", δήλωσε ο Ολάντ επιβεβαιώνοντας ότι 66 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους 15 Γάλλοι.

«Έχουμε καθήκον να μάθουμε τα πάντα, να μάθουμε τα αίτια αυτού που προκλήθηκε και καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και να εξεταστεί περισσότερο από κάποια άλλη. Όταν θα έχουμε την αλήθεια, τότε θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα, είτε αυτό είναι δυστύχημα, είτε ισχύει μια άλλη υπόθεση που ο καθένας έχει στο μυαλό του, ίσως η εκδοχή μιας τρομοκρατικής ενέργειας».

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θέλει «τα πάντα να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών και των αιγυπτιακών αρχών ώστε σε συντονισμό με αυτές να μπορέσουμε να στείλουμε πλοία και αεροσκάφη», για να βρεθεί ο τόπος της συντριβής και να περισυλλεγούν τα συντρίμμια.

Εκφράζοντας την "θλίψη" και την "αλληλεγγύη" του προς τις οικογένειες των θυμάτων, ο Ολάντ δήλωσε ότι ελήφθησαν "μέτρα" για τις οικογένειες αυτές και "κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης τέθηκε αμέσως σε λειτουργία".

Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης συγκροτήθηκε το πρωί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ απ΄όπου αναχώρησε το αεροσκάφος Α320, το οποίο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ενώ είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό FIR.

Η γαλλική δικαιοσύνη αρχίζει τη διενέργεια έρευνας

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

"Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο" της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.



"Πληροφορίες κυκλοφορούν αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί", τόνισε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με οικογένειες των επιβατών οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

Ο Ερό είπε επίσης ότι η EgyptAir διαθέτει "από σήμερα το απόγευμα" θέσεις για συγγενείς των επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν στο Κάιρο.

"Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί πριν προβούμε σε σχόλια ή εκφράσουμε υποθέσεις", "πάρα πολλές πληροφορίες κυκλοφορούν που δεν έχουν ελεγχθεί", τόνισε εκφράζοντας εκ νέου την "αλληλεγγύη" του προς τις οικογένειες αυτές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για την ξαφνική εξαφάνιση του Airbus Α320. Το πλήρωμά του δεν έστειλε σήμα κινδύνου, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό και την ελληνική πολιτική αεροπορία, κάτι που οδηγεί στην υπόθεση πως σημειώθηκε ένα βίαιο και ξαφνικό συμβάν.

"Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε", δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της EgyptAir. "Καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί για τα αίτια της εξαφάνισης", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Καμμένος: Το αεροσκάφος της EgyptAir έκανε απότομες στροφές

Το αεροσκάφος της EgyptAir έκανε «απότομες στροφές» στον αέρα, πριν χάσει ύψος και εξαφανιστεί το πρωί της Πέμπτης από τα ραντάρ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δήλωσε από τη δική του μεριά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη συνδρομή φίλων και συμμάχων χωρών που διαθέτουν δορυφόρο στην ανατολική Μεσόγειο, για την πιθανότητα να έχει ληφθεί εικόνα που θα βοηθήσει τις αρχές της Αιγύπτου και της Ελλάδας να λύσουν το μυστήριο με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που αγνοείται από τις 3:37 το πρωί.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο γαλλικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε εισέλθει στο FIR Αιγύπτου 5-10 μίλια νότια του σημείου Κόμπι - σημείο εξόδου του FIR Αθηνών. Τότε το αεροσκάφος κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες πραγματοποίησε έκανε στροφή 90 μοιρών αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών δεξιά με καθοδική πορεία πέφτοντας στα 15.000 και στα 10.000 μίλια οπότε χάθηκε από τα ραντάρ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Άμεσα απογειώθηκε ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και από την Αστυπάλαια απέπλευσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στο σημείο πέριξ του οποίου εμφανίζεται το αεροσκάφος να χάθηκε από τα ραντάρ. Ο χώρος των ερευνών εκτείνεται σε απόσταση 40 μιλίων από το συγκεκριμένο σημείο και υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν περαιτέρω. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως μποφόρ, που καθιστούν δύσκολη την έρευνα από αέρος, καίτοι το C-130 πετά σε ύψος μικρότερο των 5.000 ποδιών.

Στο πλαίσιο των ερευνών διερευνάται μέσα από τις επίσημες πηγές η πληροφορία για στίγμα του αεροσκάφους μετά την εξαφάνιση του.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε τη συμμετοχή στις έρευνες ενός γαλλικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας FALCON και ενός αμερικανικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3C Orion. Η Αίγυπτος συμμετέχει με ένα αεροσκάφος C-130 και δύο 2 F-16.

Τις πρωινές ώρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις έρευνες παρέχοντας κάθε υποστήριξη προς τη φίλη χώρα.

Περαιτέρω το υποβρύχιο Ματρώζος -καίτοι βρίσκεται στη ΝΑΤΟική επιχείρηση active endeavour, 100 μίλια μακρύτερα από την περιοχή των ερευνών, έχει λάβει εντολή να κινηθεί προς το σημείο εφόσον απαιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ετοιμότητα αεροσκαφών F-16 από την Κρήτη.

Στην Κάρπαθο έχουν μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της πολεμικής Αεροπορίας και ένα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού για την πιθανότητα επιχείρησης περισυλλογής.

Τις έρευνες συντονίζει ένα ελληνικό αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από ένα ασφαλές αεροδρόμιο στη Γαλλία, ενώ η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνδράμει στη διερεύνηση που θα διεξάγουν αργότερα οι αρμόδιες αρχές της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

Κατά την πτήση του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών πετούσαν μόνο 4 πολιτικά αεροσκάφη σε πολύ μακρινή απόσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας ο κ. Καμμένος περιορίσθηκε να πει ότι "δεν ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη χώρα. Δεν ασχολούμαι".

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'