Σπύρος Μεταξάς - Κώστας Λαναράς: Οι Έλληνες των Panama Papers

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα περίφημα «Panama Papers», δεν χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα για να πάρουν «φωτιά» κάποια συγκεκριμένα τηλέφωνα στην κατά τα άλλα ήσυχη πόλη της Γενεύης.


Εκεί όπου κατοικούν μόνιμα οι Σπύρος Μεταξάς και Κώστας Λαναράς, τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν με δόξα και τιμή στα «Panama Papers», ανάμεσα σε 11.500.000 έγγραφα αρχείου της νομικής φίρμας Mossack Fonseca, που σχετίζονται όλα με 214.000 offshore εταιρείες.

O Σταύρος Παπασταύρου κλήθηκε ήδη την ερχόμενη εβδομάδα να δώσει εκ νέου εξηγήσεις για τη συμμετοχή του στην offshore εταιρεία Stabri, μετά τα νέα στοιχεία που έλαβαν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Στοιχεία που τους εστάλησαν, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, σε 450 σελίδες, στις οποίες περιλαμβάνονται έγγραφα δικηγορικού γραφείου, το οποίο φέρεται να ειδικεύεται στη σύσταση offshore, σύμφωνα με τα οποία ενισχύεται η άποψη ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της Starbi ήταν ο Παπασταύρου.

Οι Έλληνες της λίστας των Panama Papers

Ο Rothschild ταπεινώνει τον Obama: «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον πλανήτη»

Ο «αόρατος» νομικός σύμβουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στη σύσταση offshore, πιθανολογείται ότι είναι αυτό του Σπύρου Μεταξά, ενός Ελληνοελβετού δικηγόρου με καταγωγή από την Κέρκυρα, ο οποίος έγινε ευρύτατα γνωστός από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Μεταξάς ήταν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε ο Αντώνης Κάντας στα τέλη του 2004 για τη σύσταση εξωχώριων εταιρειών, μέσω των οποίων διακινήθηκε το μαύρο χρήμα από τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στα 62 του χρόνια μπορεί να μην δικηγορεί -θεωρείται ειδήμων στο εταιρικό δίκαιο- αλλά διατηρεί δύο τουλάχιστον εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με κύριο αντικείμενό της να συστήνει στους πελάτες της offshore εταιρείες σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, trust και ιδρύματα.

Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία του, από κάποια εκδήλωση ή μια γιορτή, ενώ ακόμη και αυτοί που τον έχουν γνωρίσει, δεν έχουν αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Τον χαρακτηρίζουν ως μυστικοπαθή και ως έναν άνθρωπο που κρατάει το στόμα του ερμητικά κλειστό σε ό,τι αφορά στη δουλειά του ως νομικού συμβούλου, αλλά και στους πελάτες του.

Δύο από τις εταιρείες του εδρεύουν στο κέντρο της πόλης, μια ανάσα από τη λίμνη και, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, στο πελατολόγιό του φιγουράρουν γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και Έλληνες πολιτικοί, όπως ισχυρίζονται έγκριτοι οικονομικοί και νομικοί κύκλοι της Γενεύης.

Δεν ήταν ποτέ λάτρης των θορυβωδών συγκεντρώσεων και εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντικοινωνικός για κάποιους, αποφεύγοντας τις κοσμικές εξόδους η κάποια σικ καλέσματα.

Μαζί με τη σύζυγό του, Ιζαμπέλ, μένουν σε ένα εξαιρετικής αισθητικής σπίτι με θέα στη λίμνη, ενώ τα ταξίδια του στην Ελλάδα γίνονται μόνο όταν υπάρχουν επαγγελματικά ραντεβού.

Στα περίφημα πλέον Panama Papers εμφανίζεται να είναι μέλος του συμβουλίου της εταιρείας Aisios, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005, μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου.

Στην Ελλάδα ήρθε κυριολεκτικά εν κρυπτώ, για να καταθέσει τον Ιούνιο του 2014, μετά τα όσα είχε καταθέσει ο Αντώνης Κάντας και τις κατηγορίες -για νομιμοποίηση 1.400.000 ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, για ξέπλυμα 1.700.000 ευρώ που σχετίζονταν με τις αγορές αντιαεροπορικών συστημάτων κ.ά.- που του είχαν αποδοθεί από τους ανακριτές διαφθοράς για σκέλη της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος και «εξαφανίστηκε» την ίδια ημέρα, επιστρέφοντας στην ασφάλεια της Γενεύης και την ηρεμία της Ελβετίας.

Το όνομά του φιγουράρει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ του Φαλτσιανί, κάτι μάλλον αναμενόμενο για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Futuribles, τα γραφεία της οποίας έχουν επισκεφθεί ουκ ολίγοι ισχυροί συμπατριώτες μας, τις προηγούμενες δεκαετίες, για να συμβουλευθούν τον «ειδήμονα» των offshore, Σπύρο Μεταξά.

Κώστας Λαναράς: Ο αόρατος τραπεζίτης και ο Μιωνής

Εκτός από τον Μεταξά, σημαίνοντα ρόλο στην υπεράκτια εταιρεία Aisios, όπου εμφανίζεται ως μέλος των συμβουλίων της, όπως δημοσιοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα μέσα από τα Panama Papers, είναι ο για πολλούς «αόρατος» τραπεζίτης Κωνσταντίνος Λαναράς.

Γεννημένος στη Γενεύη και μεγαλωμένος σε ένα άνετο περιβάλλον, ο Λαναράς, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά, ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στην Republic National Bank of New York, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η εξαγορά της εν λόγω τράπεζας από την HSBC Holdings στάθηκε η αρχή για ένα νέο επαγγελματικό βήμα στη ζωή του φιλόδοξου τραπεζίτη.

Η νέα τράπεζα μετονομάστηκε σε HSBC Private Bank και ο Λαναράς εξελίχτηκε σε ένα από τα καλύτερα στελέχη της. Η πολύχρονη καριέρα στον τραπεζικό τομέα της Ελβετίας, τον έφερε σε επαφή με πολλούς επιχειρηματίες από την Ελλάδα.

Ανάμεσα σε αυτούς θα έρθει και η γνωριμία με τον Σάμπι Μιωνή το 2000, με τον οποίο σταδιακά αποκτά πολύ στενή επαγγελματική επαφή. Τέτοια, ώστε κάποια στιγμή το 2005 αποφασίζει να αποχωρήσει από την HSBC και να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμφερόντων Σ. Μιωνή, Capital Management Advisors (CMA), με έδρα στη Γενεύη.

Εκεί παρέμεινε μέχρι και τον Αύγουστο του 2009. Η αποχώρησή του έγινε, λένε οι καλά γνωρίζοντες τον βίο του, λίγο πριν αρχίσει να ακούγεται σαν φήμη ότι υπάρχει λίστα μεγαλοκαταθετών της HSBC, η οποία θα κάνει πάταγο, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση από παλιούς συναδέλφους του.

Τα ίχνη του βρίσκονται μαζί με αυτά του Σπύρου Μεταξά -γνωρίζονται από τα μέσα του 2004- στο συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας Capland S.A. με έδρα τη Γενεύη. Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται να διαχειρίζεται την εταιρεία Stabri, η οποία συνδέθηκε με τον επίμαχο λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ, για τον οποίο ο Σταύρος Παπασταύρου πλήρωσε πρόστιμο 3.500.000 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο πρώην σύμβουλος του Σαμαρά, αναγκάστηκε να δανειστεί το ποσό από τον παιδικό του φίλο Μιωνή, αφού ο ίδιος ουδέποτε απέκτησε ούτε και διέθετε τόσα χρήματα.

Τέλος, ο Λαναράς συνεργαζόταν στενά και με τον φυγόδικο σήμερα επιχειρηματία Άγγελο Μεταξά, ο οποίος αναζητείται από τον Ιούνιο του 2015, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όταν εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'