«Σημειώσεις» 2600 ετών βρέθηκαν στο Ισραήλ

Σημειώματα γραμμένα με μελάνι πάνω σε κομμάτια κεραμικού, γνωστά ως όστρακα, αποκάλυψε η μεγάλη αρχαιολογική σκαπάνη στο φρούριο Αράντ του Ισραήλ.


O Eλιασίμπ, ο επιμελητής του απομακρυσμένου φρουρίου της ερήμου, λάμβανε τις εντολές του γραπτά, με σημειώματα χαραγμένα με μελάνι πάνω σε κομμάτια αγγείου. Οι παραγγελίες για κρασί, αλεύρι και λάδι που βρέθηκαν στο φρούριο Αράντ της Ιουδαίας μοιάζουν με συνηθισμένες λίστες που ετοιμάζουμε για τα ψώνια. Μια νέα ανάλυση αυτών των σημειωμάτων υποδεικνύει ότι τελικά πολλά περισσότερα άτομα γνώριζαν γραφή και ανάγνωση στους Αγίους Τόπους το 600 π.Χ., διαπίστωση, όπως αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ισραήλ, που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τη μακρά αντιπαράθεση σχετικά με τη συγγραφή των βιβλικών κειμένων.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, συνδυάζει την αρχαιολογία, την εβραϊκή Ιστορία και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, κάνοντας χρήση καινοτόμων τεχνικών, όπως είναι επεξεργασία ψηφιακών εικόνων, αλλά και ενός αλγορίθμου που διακρίνει ανάμεσα στους διαφορετικούς γραφείς. Με βάση τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των κειμένων που επελέγησαν, οι ερευνητές κατέληξαν ότι έξι διαφορετικά χέρια έγραψαν τα 18 μηνύματα περίπου την ίδια εποχή. Άρα ακόμα και οι απλοί στρατιώτες μπορούσαν να διαβάζουν και να γράφουν.



«Υπάρχει και κάτι ψυχολογικώς ενδιαφέρον πέρα από τις στατιστικές», επισημαίνει ο καθηγητής Ισραέλ Φίνκελσταϊν, του τμήματος Αρχαιολογίας και Αρχαίων Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. «Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζαν να διαβάζουν και να γράφουν χωρίς να κάνουν λάθη».

Η μελέτη βασίζεται σε έναν θησαυρό αποτελούμενο από 100 σημειώματα γραμμένα με μελάνι σε κομμάτια αγγείων (όστρακα), τα οποία εντοπίστηκαν κοντά στη Νεκρά Θάλασσα σε μια ανασκαφή αραβικού φρουρίου που χρονολογείται περίπου στο 600 π.Χ., πριν από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον Ναβουχοδονόσωρα και τον εκτοπισμό του πληθυσμού στη Βαβυλώνα και πριν από τη συγγραφή, όπως πιστεύουν πολλοί ακαδημαϊκοί, των πέντε βιβλίων του Μωυσή (Πεντάτευχος). Το φρούριο Αράντ, κοντά στα σύνορα με το αντίπαλο βασίλειο της Ιδουμαίας, είχε έκταση περίπου δύο στρεμμάτων και στέγαζε 30 στρατιώτες. Ο θησαυρός των κειμένων που βρέθηκε εκεί αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα του πώς έγραφαν διαφορετικοί άνθρωποι.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα σχετικά με τη συγγραφή των βιβλικών κειμένων πριν από το 586 π.X. είναι ότι λίγοι είχαν ικανότητα γραφής ή ότι δεν υπήρχαν αρκετοί γραφείς για να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο έργο.

Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά ανθρώπων που γνώριζαν γραφή στο φρούριο Αράντ απαντώνται και σε ολόκληρο το βασίλειο της Ιουδαίας. Μεταξύ των εκατό χιλιάδων κατοίκων πρέπει να υπήρχαν εκατοντάδες εγγράμματοι, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την υποδομή για τη σύνθεση των βιβλικών κειμένων που αποτελούν και τη βάση της ιουδαϊκής Ιστορίας και θεολογίας, μεταξύ των οποίων το Δευτερονόμιον και το Β΄ Βασιλέων, επισημαίνουν οι ερευνητές. Από τον 19ο αιώνα οι ειδικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν πότε γράφτηκαν τα βιβλικά κείμενα και, όπως τονίζει ο καθηγητής Φίνκελσταϊν, όσα γραφήκαν μετά το 586 π.Χ. πρέπει να γράφτηκαν στη Βαβυλώνα.

Για να καταλήξουν στο πόσοι ήταν εγγράμματοι, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μια μέθοδο του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με την οποία γίνεται ανάλυση της γραφής.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'