Τρεις άντρες εξομολογούνται τι ένιωσαν όταν έπαθαν Έμφραγμα

Γνωρίζετε πιθανώς ότι μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο πόνος στο στήθος, η ταχυπαλμία, η δύσπνοια και ο πόνος στο χέρι ή τον ώμο.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η σοβαρότητα του επεισοδίου και το ακριβές σημείο απόφραξης της αρτηρίας καθορίζουν ποια θα είναι τα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν σε περίπτωση εμφράγματος.

Επειδή όμως η θεωρία απέχει από την πράξη, δείτε τι είπαν ότι ένιωσαν τρεις άνδρες που έχουν βιώσει το έμφραγμα από... πρώτο χέρι.

- Kalun Lee, 45 ετών
«Ένιωθα κούραση όταν έκανα απλά, καθημερινά πράγματα»

Ο 45χρονος από την Ουάσινγκτον πήγαινε καθημερινά περπατώντας στη δουλειά του, καλύπτοντας απόσταση μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο.

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 2010, καθώς περπατούσε ένιωσε να λαχανιάζει και σκέφτηκε ότι μάλλον έχει κολλήσει κάποια ίωση. Το ίδιο βράδυ, καθώς ανέβαινε τις σκάλες του σπιτιού του, ένιωσε να λαχανιάζει περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Του φάνηκε παράξενο, όμως μία εβδομάδα πριν είχε κάνει εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Αφού έφαγε το βραδινό του, κάθισε μπροστά στην τηλεόραση. Τότε εκδήλωσε πόνο στο στήθος και είχε τάση προς έμετο. «Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά», δηλώνει ο 45χρονος.

Αν και οι πιθανότητες για έμφραγμα ήταν με το μέρος του –ήταν νέος, σε καλή φόρμα, χωρίς περιττά κιλά, δεν κάπνιζε και δεν έπινε– ο επίμονος πόνος στο στήθος τον παρακίνησε να αναζητήσει μέσω του Google τα πιθανά συμπτώματα του εμφράγματος. Είδε ότι αυτό που ένιωθε θα μπορούσε να ταιριάζει στην περιγραφή των συμπτωμάτων του εμφράγματος κι έτσι αποφάσισε να επισκεφθεί προληπτικά νοσοκομείο.

Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη χλωμός, είχε δύσπνοια και πολύ έντονο πόνο στο στήθος. Οι γιατροί τον εξέτασαν, μέτρησαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του και του έκαναν ηλεκτροκαρδιογράφημα, καταλήγοντας σε διάγνωση για έμφραγμα.

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά δεν «δουλεύει» σωστά
Η καλύτερη άσκηση για «κάψετε» το σωσίβιο στην κοιλιά



- Paul Traynor, 44 ετών
«Έχασα πάνω από 20 κιλά και έριξα τη χοληστερόλη μου, οπότε δεν πίστευα ότι ήταν έμφραγμα»

Όταν έκλεισε τα 40, ο Paul αποφάσισε να κάνει μερικές αλλαγές στη ζωή του: Έκοψε το αλκοόλ και το τσιγάρο, έγινε χορτοφάγος, άρχισε να κάνει γιόγκα και έχασε περίπου 22 κιλά. Οι υγιεινές συνήθειες που υιοθέτησε τον βοήθησαν να ρίξει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδιά του σε επίπεδα που βρίσκονταν μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Ένα κυριακάτικο πρωί του 2015, ξύπνησε με πόνο στον αυχένα και τον τρικέφαλο, θεώρησε όμως ότι ο πόνος ήταν αποτέλεσμα της γυμναστικής. Ένιωθε όμως και κούραση, μια γενικευμένη εξάντληση, την οποία απέδωσε στο φόρτο εργασίας και το καινούργιο μέλος της οικογένειας. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα νεύρα που συνδέουν την καρδιά με τον εγκέφαλο δεν αποστέλλουν συγκεκριμένα σήματα πόνου, οπότε ο πόνος του εμφράγματος δεν είναι πάντα εύκολα αναγνωρίσιμος. Μπορεί να εκδηλώνεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, από το χέρι έως το στομάχι και τον αυχένα. Από την άλλη, το αίσθημα εξάντλησης υποδεικνύει ότι η καρδιά δεν μπορεί να «ανταποκριθεί» στις απαιτήσεις του οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εκδηλωθεί κρίση άγχους ή το άτομο να διακατέχεται από ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής, κάτι που ένιωσε και ο Paul.

Όταν, λίγες ώρες αργότερα, άρχισε να ιδρώνει και να ζαλίζεται, κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα και ανησύχησε τόσο που σταμάτησε και αναζήτησε μέσω του κινητού του στο διαδίκτυο τα συμπτώματα του εμφράγματος. Διάβασε για τα δύο πιο κλασικά συμπτώματα, τον πόνο και το σφίξιμο στο στήθος, όμως ο ίδιος δεν ένιωθε κάτι τέτοιο. Ευτυχώς όμως, η γυναίκα του επέμεινε να τον πάει στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί τού έκαναν καθετηριασμό, μια εξέταση που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα σε αιμοφόρο αγγείο της βουβωνικής χώρας, και διαπίστωσαν ότι υπήρχε απόφραξη σε τμήμα της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας του. Ο Paul υποβλήθηκε σε επείγουσα αγγειοπλαστική, χωρίς να διαπιστωθούν σοβαρές επιπλοκές.

- Tom Ivany, 28 ετών
«Νόμιζα ότι έχω γρίπη»

Ο Tom έχει οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης. Σε ηλικία 37 ετών, η μητέρα του υποβλήθηκε σε τετραπλό μπαϊπάς. Από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια, οι γιατροί παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας του και ο ίδιος ακολουθούσε τις οδηγίες τους κατά γράμμα. Το 2013, σε ηλικία 25 ετών, ενώ ο Tom είχε βγει για ψώνια με τη γυναίκα του, άρχισε να ζαλίζεται και να έχει ρίγη. Σκέφτηκε ότι κόλλησε γρίπη, όμως τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν και λίγο αργότερα έκανε εμετό. Η γυναίκα του τον έπεισε να πάνε στο νοσοκομείο.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειξε ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για έμφραγμα και μάλιστα σοβαρό. Οι γιατροί τοποθέτησαν δύο στεντ προκειμένου να ανοίξουν τις αρτηρίες του. Όταν τοποθετήθηκε το πρώτο στεντ, ο Tom δηλώνει πως ένιωσε σαν να έφυγαν «ένα εκατομμύριο κιλά» επάνω από το στήθος του.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'