Επίθεση Σόρος σε Πούτιν: «Είναι πιο επικίνδυνος από το ISIS, χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να διαλύσει την ΕΕ»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπολύει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζωρτζ Σόρος.

Ο διάσημος μεγιστάνας αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος, ισχυριζόμενος ότι επιδιώκει να διαλύσει την Ευρώπη μέσω των προσφυγικών ροών.

Σε άρθρο του στο Project Syndicate αναφέρει:


«Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ κάνουν ένα μεγάλο λάθος θεωρώντας ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αποτελέσει δυνητικό σύμμαχο στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Ο βασικός στόχος του Πούτιν είναι να επιταχύνει την αποσύνθεση της ΕΕ, και ο βασικός τρόπος για να το κάνει αυτό είναι πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με Σύρους πρόσφυγες.

Τα ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν αμάχους στη βόρεια Συρία αναγκάζοντάς τους να μεταναστεύσουν στην Ιορδανία και τον Λίβανο. 20.000 πρόσφυγες ήδη έχουν κατασκηνώσει σε στρατόπεδα, περιμένοντας το πράσινο φως από τις αρχές της Ιορδανίας για να μπουν στη χώρα. Ένας μικρότερος αριθμός περιμένει να μπει στον Λίβανο.»

Ο Σόρος υποστηρίζει ακόμα ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ως στόχο αμάχους, ενώ αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με την Τουρκία για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Τ.Σορος: Η ΕΕ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης –Η Ευρώπη ήθελε να τιμωρήσει τον Τσίπρα

Επιστρέφοντας στον Πούτιν, ο Σόρος εξαπολύει τα βέλη του:

«Είναι ένας χαρισματικός πολιτικός, αλλά δεν σκέφτεται στρατηγικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πιστέψει κανείς ότι εισέβαλε στην Συρία για να επιδεινώσει στην προσφυγική κρίση. Στην πραγματικότητα, η επέμβασή του αποτέλεσε δείγμα της πολιτικής του μυωπίας, καθώς ενεπλάκη σε σύγκρουση με την Τουρκία από την οποία και οι δύο πλευρές βγήκαν χαμένες.

Από την στιγμή όμως που ο Πούτιν βρήκε την ευκαιρία να ενισχύσει τις τάσεις αποσύνθεσης εντός της ΕΕ, την αξιοποίησε. Συσκότισε τα πραγματικά αίτια της επέμβασής του κάνοντας λόγο για μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ISIS. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ παίρνουν τα λόγια του Πούτιν στα σοβαρά αντί να τον κρίνουν από τα πεπραγμένα του. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι ότι οι δημοκράτες πολιτικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες τους, προβάλλοντας μια καλύτερη εικόνα του Πούτιν από αυτό που η πραγματικότητα δικαιολογεί.»

«Η πραγματικότητα είναι ότι Πούτιν και ΕΕ είναι δεμένοι σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο. Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα καταρρεύσει πρώτος», υποστηρίζει ο Σόρος, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η Ρωσία, η οποία απειλείται ακόμα και με χρεοκοπία το 2017.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί ο Πούτιν να αποφύγει την κατάρρευση είναι προκαλώντας συντομότερα την κατάρρευση της ΕΕ. Μια ΕΕ που διαιρείται μοιάζει απίθανο να μπορέσει να διατηρήσει το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Αντιθέτως, ο Πούτιν θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό όφελος από μια διάσπαση της Ευρώπης.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η ΕΕ είναι καταδικασμένη να αποσυντεθεί. Από την κρίση του 2008 και τα αλλεπάλληλα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα, η ΕΕ έχει μάθει πώς να πέφτει από την μία κρίση στην άλλη. Σήμερα όμως αντιμετωπίζει 6 ή 7 κρίσεις ταυτόχρονα, κάτι που ίσως αποδειχτεί αδύνατο να διαχειριστεί.

Ο αγώνας για επιβίωση της ΕΕ έρχεται αναγκαστικά σε σύγκρουση με τον Πούτιν. Το ISIS είναι μια απειλή και για τους δύο αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Όσο τρομακτική και αν είναι η απειλή των τζιχαντιστών, δεν συγκρίνεται με τον κίνδυνο που αποτελεί η Ρωσία.

Το ISIS, όπως και η Αλ Κάιντα, έχει εντοπίσει την Αχίλλειο πτέρνα του δυτικού πολιτισμού, τον φόβο του θανάτου. Ενισχύοντας την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και στρέφοντας πολίτες και κυβερνήσεις ενάντια στους μουσουλμάνους, το ISIS ελπίζει να πείσει νέους μουσουλμάνους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν του εξτρεμισμού. Άπαξ και αυτό γίνει κατανοητό, μία είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί: Να αρνηθούμε να συμπεριφερθούμε (στους μουσουλμάνους) με τον τρόπο που θέλει ο εχθρός μας.

Με την απειλή της Ρωσίας του Πούτιν όμως δεν θα είναι εύκολο να αναμετρηθούμε. Και όσο δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό το καθήκον γίνεται ακόμα δυσκολότερο.»

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'