Ερωτηματικά για την πτώση του ελικοπτέρου του Π.Ν. -Η Τουρκία αμφισβήτησε τις έρευνες για το ελικόπτερο

Ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την πτώση του ελικοπτέρου Augousta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου στο Αιγαίο, μ΄αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αξιωματικοί.


Οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ταυτοποιήθηκαν. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

«Δεν ακούστηκε τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως η πτώση να οφείλεται σε πρόσκρουση καθώς το ελικόπτερο πετούσε πολύ χαμηλά. Φυσικά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, όπου έπεσε το ελικόπτερο.

«Με πήραν στις 3.30 από το Πεντάγωνο και μου είπαν για το ελικόπτερο. Αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω στις χαράδρες που ξέρω. Και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια» είπε η Ειρήνη Κατσοτούρχη, στο Real Fm.

«Παρακαλούσα το Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια» τόνισε η γυναίκα που ανακάλυψε επίσης μία από τις απανθρακωμένες σορούς.

Το στίγμα του ελικοπτέρου – απώλεια σήματος και επικοινωνιών – χάθηκε από τα ραντάρ περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ πετούσε πάνω από τη νήσο Κίναρο στο Αιγαίο. Το ελικόπτερο εκτελούσε νυχτερινή άσκηση και πετούσε σε χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΝ, στις 4:40 π.μ. υπήρξε θερμικό ίχνος σε απόκρημνη περιοχή στη νήσο Κίναρο, ενώ στις 7:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή». Στο Κέντρο Επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων σήμανε αμέσως «κόκκινος συναγερμός». Στην έρευνα μετέχουν φρεγάτες, super puma, ένα C-130, άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών. Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα συντρίμμια είναι πάρα πολύ απόκρημνη, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση.

Ο Κωνσταντίνος Πανανάς

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης

O Ελευθέριος Ευαγγέλου

Την οδύνη του για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του Π.Ν. εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των ερευνών.

Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του Π.Ν. εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Τουρκία αμφισβήτησε τις έρευνες για το ελικόπτερο που έπεσε στο Αιγαίο

Αμφισβητούν οι Τούρκοι τις έρευνες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο με τους τρεις χειριστές που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα και διάσωση που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Κανείς δεν νοιάζεται για το τι γίνεται στο Αιγαίο; - Ελλάδα οικόπεδο και αποικία

Όπως προκύπτει:


  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.
  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).
  • Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.


Κατά την επίσημη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι αυτό είναι μια πάγια τακτική.

Απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού.

Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Η σημερινή νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'