Τι είναι οι μυστηριώδεις επιπλέοντες Λόφοι του Πλούτωνα (ΦΩΤΟ)

Οι παγετώνες αζώτου στον Πλούτωνα φαίνονται να κουβαλούν ένα περίεργο φορτίο: πολλούς, απομονωμένους λόφοι που μπορεί να είναι θραύσματα από πάγου νερού από τα γύρω υψίπεδα του Πλούτωνα. Οι λόφοι αυτοί μετρούν χωριστά από ένα έως μερικά χιλιόμετρα μήκος, σύμφωνα με τις εικόνες και τα δεδομένα από την αποστολή του New Horizons της NASA.


Οι λόφοι, οι οποίοι βρίσκονται στην απέραντη πεδιάδα πάγου που ανεπίσημα ονομάστηκε Sputnik Planum εντός της «καρδιάς» του Πλούτωνα, είναι πιθανόν μικροσκοπικές εκδοχές από τα μεγαλύτερα, μπερδεμένα βουνά στα δυτικά σύνορα του Sputnik Planum. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της συναρπαστικής και πλούσιας γεωλογικής δραστηριότητας του Πλούτωνα.

Επειδή το παγωμένο νερό είναι λιγότερο πυκνό από το άζωτο που κυριαρχεί στον πάγο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι λόφοι παγωμένου νερό επιπλέουν σε μια θάλασσα κατεψυγμένου αζώτου και μετακινούνται με την πάροδο του χρόνου, όπως τα παγόβουνα της Αρκτικής στη Γη. Οι λόφοι είναι πιθανότατα θραύσματα από απόκρημνες ορεινές περιοχές που έσπασαν και μεταφέρονται από τους παγετώνες αζώτου στο Sputnik Planum. Κατά μήκος της διαδρομής ροής των παγετώνων σχηματίζονται «Αλυσίδες» από παρασυρμένους λόφους. Όταν οι λόφοι μπαίνουν στο ανάγλυφο της κεντρικής Sputnik Planum, μετακινούνται πάνω στον πάγου αζώτου, και ωθούνται προς τις άκρες των παγετώνων, όπου υπάρχει το σύμπλεγμα λόφων συγκεντρωμένο σε ομάδες φθάνοντας μέχρι και τα 20 χιλιόμετρα ολόκληρο.

Ο Πλούτωνας Υποδέχτηκε την Ανθρωπότητα (ΒΙΝΤΕΟ)
Μπορεί να υπάρχουν Εξωγήινοι κάτω από την κρούστα πάγου του Πλούτωνα, ισχυρίζεται ο φυσικός Brian Cox
Η NASA δημοσίευσε νέες φωτογραφίες του Πλούτωνα που "σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι εκεί" (ΦΩΤΟ, BINTEO)
Γαλάζιος Ουρανός και Παγωμένο Νερό στον Πλούτωνα -Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της NASA (ΦΩΤΟ)


Στο βόρειο άκρο της εικόνας, βλέπουμε τη περιοχή που ανεπίσημα ονομάζεται Challenger Colles -προς τιμή του πληρώματος που χάθηκε με το διαστημικό λεωφορείο Challenger -φαίνεται να υπάρχει μια ιδιαίτερα μεγάλη συσσώρευση αυτών των λόφων, μεγέθους 60 με 35 χιλιόμετρα. Αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκεται κοντά στο όριο με τα υψίπεδα, μακριά από το δίκτυο του εδάφους, και μπορεί να αντιπροσωπεύει μια θέση όπου λόφοι έχουν «παραλιοποιηθεί» λόγω του ότι ο πάγος αζώτου είναι ιδιαίτερα ρηχός.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει το κύριο θέμα σε αυτό το πλαίσιο δίπλα με μια μεγαλύτερη προβολή που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ημισφαιρίου του Πλούτωνα. Η φωτογραφία ελήφθη με Πολυφασματική Κάμερα Ορατής Απεικόνισης (MVIC) από το New Horizons. Ο βορράς είναι πάνω, φωτισμός είναι από πάνω κι αριστερά της εικόνας. Η ανάλυση της εικόνας είναι περίπου 320 μέτρα ανά pixel. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πάνω από περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά και περίπου 340 χιλιόμετρα πλάτος. Ελήφθη σε μια σειρά από περίπου 16,000 χιλιόμετρα από τον Πλούτωνα, περίπου 12 λεπτά πριν την πλησιέστερη προσέγγιση του New Horizons στον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου, 2015.

Αόρατα Γεγονότα
Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'