Κλείνουν τα Δαρδανέλλια οι Τούρκοι -Διαψεύδουν οι Ρώσοι. Ψύχραιμη στάση από τη Μόσχα

Οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, σύμφωνα με ρωσικά μέσα.


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα πλοία μας στα Δαρδανέλλια, αναφέρουν ρωσικές διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει σχετικά.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η αναμονή είναι προϊόν του συνωστισμού των πλοίων στα Στενά», ανέφερε ρωσική πηγή, δικαιολογώντας και το περιστατικό με το ρωσικό πλοίο Yauza και τουρκικό υποβρύχιο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Τούρκοι κλείνουν, κατά περιόδους τα Στενά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του καίριου αυτού ναυτικού διαύλου, ή λόγω ομίχλης.
«Όσον αφορά το υποβρύχιο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς συχνά τουρκικά πολεμικά διασχίζουν τα Στενά», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες πλοία περιμένουν για ώρες κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από αυτά.

Ρώσος αξιωματούχος, είχε, προηγουμένως, αναφέρει στο πρακτορείο RIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, – ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες..», είχε αναφέρει.

Η Σύμβαση του Montreux (Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, “εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις.”

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα η Ρωσία) μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά.”

Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Montreux (Μοντρέ) παρέμεινε σε ισχύ.

Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.

Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (Σαρλ ντε Γκολ), θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.

Στο μεταξύ, χθες, το ρωσικό μεταγωγικό σκάφος Yauza ακολουθήθηκε από τουρκικό υποβρύχιο κατά τη διέλευση των Στενών των Δαρδανελίων, κατευθυνόμενο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό καταγγέλλει η Μόσχα, επικαλούμενη και τουρκικές πηγές. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους αναφέρουν ότι το υποβρύχιο συνόδευε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μιχάλης Ιγνατίου
Sputnik, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις