Εξέγερση των Μηχανών: Μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ίδιο IQ με τετράχρονο παιδί

Οι μηχανές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μπορούν να κάνουν ήδη πολλά αξιόλογα πράγματα: είναι πολύ καλύτερες από ότι οι άνθρωποι στην εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών και είναι επίσης πολύ καλές στο να παίζουν σκάκι.
Οι ερευνητές έχουν για άλλη μια φορά δοκίμασαν τα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης βάζοντας μία από τις πιο ευφυείς μηχανές ΑΙ στον κόσμο να κάνει ένα τεστ IQ.
Τα αποτελέσματα είναι: Η ΑΙ έχει το ίδιο IQ με το μέσο τετράχρονο παιδί, όπως αναφέρει το MIT Technology Review [1].

Η μέτρηση νοημοσύνης μέσα από τεστ IQ θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί η πνευματική ικανότητα ανθρώπων από μια τεράστια γκάμα ανθρώπινων πολιτισμών. Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Stellan Ohlsson στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αποφάσισε να δοκιμάσει το τεστ νοημοσύνης σε μια νοημοσύνη διαφορετική από κάθε κανονική ανθρώπινη κουλτούρα: σε μια μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Στην έξυπνη μηχανή, που ονομάστηκε ConceptNet 4, δόθηκε μια προφορική λογική εξέταση βαθμολόγησης για τετράχρονα παιδιά. Η εξέταση αυτή γνωστή ως Προσχολική και Πρωτοβάθμια Κλίμακα Νοημοσύνης Wechsler [2], υπολογίζει το IQ του παιδιού, με μια επιλογή ερωτήσεων από τις πέντε κατηγορίες.

Εξέγερση των Μηχανών: Τα ρομπότ και όχι οι μετανάστες απειλούν την δουλειά σας
Επανάσταση των Ρομπότ: 1000 Ειδικοί, μαζί τους και ο Στίβεν Χόκινγκ Προειδοποιούν για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)
Η επανάσταση των μηχανών άρχισε -Ρομπότ έβρισε δημοσιογράφους στον αέρα (ΒΙΝΤΕΟ)
Επανάσταση των Ρομπότ: Ρομπότ σκότωσε εργάτη, αρπάζοντας τον και χτυπώντας τον, σε εργοστάσιο της Volkswagen στη Γερμανία
Στίβεν Χόκινγκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να Αποτελέσει το Τέλος της Ανθρωπότητας (ΒΙΝΤΕΟ)
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ρομπότ πέρασε επιτυχώς Τεστ για την Αυτογνωσία -Είμαστε Τρομοκρατημένοι
Μπιλ Γκέιτς: Ρομπότ ή Άνθρωποι Σκλάβοι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι (με μειώσεις των κατωτάτων μισθών)
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Νομίζεις είναι κουνούπι; κοίτα προσεκτικά!
Μην περιμένετε τον Tερμινέιτορ - είναι ήδη εδώ

Η κατηγορία λεξιλόγιο περιέχει ερωτήσεις όπως "Τι είναι μια γάτα;". Η κατηγορία πληροφοριών θέτει ερωτήσεις όπως "Πού μπορείτε να βρείτε μια τίγρη;", και το τμήμα λογικής λέξεων καλεί το παιδί να εντοπίσει ένα αντικείμενο, αφού του δίνονται τρεις ενδείξεις ως προς την ταυτότητά του. Η κατηγορία κατανόηση δοκιμάζει την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τα κίνητρα πίσω από τις δράσεις, για παράδειγμα ρωτώντας γιατί οι άνθρωποι λένε γεια σου ή σφίγγουν το χέρι. Τέλος, η κατηγορία ομοιότητες ζητά από το παιδί να καταλάβει τη σύνδεση μεταξύ δύο αντικειμένων, όπως "η βροχή και το χιόνι είναι και οι δύο κατασκευασμένες από _;"

Μετά την τροποποίηση του προγραμματισμού του ConceptNet 4 να είναι σε θέση να ασχοληθεί με τα θέματα που επρόκειτο να ερωτηθεί, οι ερευνητές έδωσαν στη μηχανή το ίδιο τεστ IQ. Οι απαντήσεις που έδωσε η μηχανή ήταν στενά συνδεδεμένες με το πώς αντιμετώπισε τη γλώσσα της ερώτησης, όσο οι ερωτήσεις ήταν απλές και συγκεκριμένες, η μηχανή τις αντιμετώπισε καλά. Κατά συνέπεια, τα πήγε πολύ καλά στο λεξιλόγιο και τις ομοιότητες λέξεων, ενώ ήταν στον μέσο όρο στις ερωτήσεις πληροφορίες.

Όταν έννοιες με εγγενή έννοια ή πρόθεση έπρεπε να αντιμετωπιστούν, όμως, υπήρχε αποτυχία. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε «γιατί οι άνθρωποι κάνουν χειραψία;» ερμήνευσε το ερώτημα ρωτώντας «ποιος ο λόγος που τα χέρια των ανθρώπων ταρακουνιούνται;». Ως εκ τούτου, η μηχανή αποφάσισε ότι οι άνθρωποι κάνουν χειραψία, επειδή έχουν επιληπτική κρίση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η μηχανή AI σκόραρε ελάχιστα στις ερωτήσεις κατανόησης.

Τα πήγε επίσης καταστροφικά στην κατηγορία λογική λέξεων, δίνοντας πραγματικά περίεργες απαντήσεις σε αντίθεση με αυτές που θα χρησιμοποιούσε κάθε παιδί. Όταν του δόθηκαν οι ερωτήσεις: «Αυτό το ζώο έχει χαίτη, αν είναι αρσενικό, ζει στην Αφρική, και είναι μια κίτρινη-καφέ γάτα", οι πέντε πιο συχνές απαντήσεις του ήταν «σκύλος», «γάτα», «σπίτι», «πλάσμα» και «αγρόκτημα».

Όπως είπε ο Ohlsson στο MIT Technology Review, "αν οι ενδείξεις λένε ότι είναι μια γάτα, τότε τα είδη γάτας είναι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις προς εξέταση" έτσι ώστε αυτό το είδος σφάλματος είναι προς το παρόν ανεξήγητο.

Όλες οι κατηγορίες θεωρούν, ότι το μετρούμενο λεκτικό IQ της μηχανής Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν πράγματι αντίστοιχο της νοημοσύνης ενός μέσου τετράχρονου παιδιού που κάνει το ίδιο τεστ. Ο Stephen Hawking είπε πρόσφατα στο BBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Αν και αυτό είναι απολύτως εύλογο, η AI έχει σαφώς πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσουμε στο σημείο όπου θα μπορεί να οργανώσει μια εξέγερση των μηχανών. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, ακόμα.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Παραπομπές:

  1. http://www.technologyreview.com/view/541936/iq-test-result-advanced-ai-machine-matches-four-year-old-childs-score/
  2. http://www.psychometrics.cam.ac.uk/services/psychometric-tests/wppsi-iii


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'