Ολλανδός τουρίστας νοσηλεύεται στην Αθήνα με συμπτώματα όμοια με της Χολέρας -Τι είναι η Χολέρα

Διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας ένας Ολλανδός τουρίστας, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα βαρύτατης λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην Κω, εκδήλωσε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γαστρεντερίτιδα αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του έτεινε εκτός ελέγχου και με βαρύτατες επιπλοκές, γεγονός που κινητοποίησε τους γιατρούς ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο του "ξεχασμένου" λοιμώδους νοσήματος της Χολέρας.

Ο Ολλανδός διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και υποβλήθηκε σε εργαστηριακές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν επικίνδυνου βακτηρίου, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται αύριο. Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει το πρόγραμμα των διακοπών του Ολλανδού καθώς διερευνάται εάν το προηγούμενο διάστημα προτού αφιχθεί στην Κω, είχε ταξιδέψει και εκτός Ευρώπης ενδεχομένως σε περιοχές όπου ενδημούν επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα, λοιμώδη νοσήματα.

Τι είναι ακριβώς η χολέρα που φοβούνται για τον Ολλανδό τουρίστα - Τα συμπτώματα για ενήλικες και παιδιά από το iatropedia.gr

Η χολέρα είναι μια βακτηριακή ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και προκαλεί σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολέρα μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και σε προηγουμένως υγιή άτομα.

Η σύγχρονη επεξεργασία των λυμάτων και του νερού έχει σχεδόν εξαλείψει την χολέρα στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι παρούσα στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αϊτή και κεντρικό Μεξικό. Ο κίνδυνος επιδημίας χολέρας είναι υψηλότερος σε καταστάσεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Δείτε επίσης το ιστορικό και το βακτήριο της πανώλης εδώ

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται στο βακτήριο της χολέρας (Vibrio cholerae) δεν νοσούν και ποτέ δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, επειδή αποβάλλουν τα βακτήρια χολέρας μέσω της αφόδευσης για 7-14 ημέρες, μπορεί να εξακολουθούν να μολύνουν άλλα άτομα μέσω μολυσμένου νερού. Οι περισσότερες συμπτωματικές περιπτώσεις χολέρας προκαλεί ήπια ή μέτρια διάρροια που είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί από τη διάρροια που προκαλείται από άλλα προβλήματα.

Μόνο περίπου 1 στα 10 άτομα αναπτύσσει μολυσμένα τα κλασικά συμπτώματα της χολέρας, συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τη μόλυνση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Διάρροια. Η διάρροια από χολέρα έρχεται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει γρήγορα επικίνδυνη απώλεια υγρών (ακόμα και 1 λίτρο σε μία ώρα). Η διάρροια λόγω χολέρας έχει συχνά ένα χλωμή, γαλακτώδη εμφάνιση που μοιάζει με “νερό στο οποίο έχει ξεπλυθεί ρύζι”.
-Ναυτία και έμετος. Συμβαίνουν ειδικά στα πρώτα στάδια της χολέρας. Ο εμετός μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες κάθε φορά.
-Αφυδάτωση. Αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί εντός ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων χολέρας. Ανάλογα με το πόσα σωματικά υγρά έχουν χαθεί, η αφυδάτωση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μια απώλεια 10% ή περισσότερο του συνολικού σωματικού βάρους υποδεικνύει σοβαρή αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης από χολέρα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, λήθαργο, βυθισμένα μάτια, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, ξηρό και ζαρωμένο δέρμα που αργεί να επανέλθει όταν το τσιμπάτε/ανασηκώνετε, μειωμένη ή καθόλου παραγωγή ούρων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή αρρυθμία.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια των ανόργανων συστατικών στο αίμα σας (ηλεκτρολύτες) που διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας. Αυτό ονομάζεται ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ηλεκτρολυτικές διαταραχές

Μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως:

-Μυϊκές κράμπες. Αυτές προκύπτουν από την ταχεία απώλεια αλάτων, όπως το νάτριο και το χλωριούχο κάλιο.
-Σοκ. Αυτή είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση στην πίεση του αίματος και πτώση στην ποσότητα του οξυγόνου στο σώμα σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σοβαρή καταπληξία μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.

Συμπτώματα της χολέρας στα παιδιά

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με χολέρα έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) λόγω της απώλειας υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

-Γενικευμένη αλλαγή συμπεριφοράς (αλλαγμένη κατάσταση συνείδησης)
-Επιληπτικά επεισόδια
-Κώμα

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ο κίνδυνος της χολέρας είναι μικρή σε ανεπτυγμένες χώρες και ακόμα και σε ενδημικές περιοχές είναι πιθανό να μολυνθείτε αν ακολουθήσετε τις συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και νερού. Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, σποραδικά κρούσματα χολέρας συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εάν αναπτύξετε σοβαρή διάρροια μετά την επίσκεψη σε μια περιοχή με ενεργή χολέρα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Αν έχετε σοβαρή διάρροια και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε χολέρα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη ανεξάρτητα από την αιτία.

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'