Νεκρομαντεία -Μια αρχαία ελληνική μαγεία

Η βιβλική μάγισσα του Endor, από τον Κύριο του Otto van Moerdrecht, 15ος αιώνας

Οι μελετητές συμφωνούν ότι ως νεκρομαντεία ορίζεται μια ειδική κατάσταση μαντείας σχετική με την επίκληση των νεκρών, ενώ ο αντίστοιχος όρος nigromancy έγινε συνώνυμος για τη μαύρη μαγεία, σε αντίθεση με τη λευκή μαγεία ή την τέχνη της πονηριάς ή την μαγεία των ψευδαισθήσεων. Παρά το γεγονός ότι η τελευταία συχνά είναι ύποπτη ότι περνάει τη διαχωριστική γραμμή της δαιμονικής μαγείας, η νεκρομαντεία πάντα βρίσκεται σε απαγορευμένη περιοχή.


Η τέχνη της νεκρομαντείας βασίζεται σε τρεις αυθαίρετες πεποιθήσεις που γίνονται δεκτές αξιωματικά (δεν γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια):

1) Η επιβίωση της ψυχής μετά το θάνατο
2) Η υπερφυσική γνώση των πνευμάτων
3) Η επικοινωνία μεταξύ ζωντανών και νεκρών

Η νεκρομαντεία βρίσκεται σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς και εμφανίζεται τόσο στις παγανιστικές -πολυθεϊστικές πηγές, καθώς και στις βιβλικές πηγές. Μια από τις παλαιότερες καταγραφές είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Στην Ομήρου "Οδύσσεια", ο Οδυσσέας καλεί τα πνεύματα των νεκρών, προκειμένου να μάθει το μέλλον. Καθοδηγούμενος από την Κίρκη που εκτελεί διάφορες τελετές μέχρι να εμφανιστούν δύο πνεύματα, αλλά ο ίδιος περιμένει για τον ειδικό τον Τειρεσία. Διάφορες περιπτώσεις νεκρομαντείας έχουν καταγραφεί από τους Έλληνες συγγραφείς, τον Πλούταρχο, τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία, και τους Ρωμαίους συγγραφείς, τον Οράτιο, τον Κικέρωνα, τον Τάκιτο και τον Δίωνα Κάσσιο. Ποιητές όπως ο Λουκανός (δεν εννούμε τον Λουκιανό)  αφηγούνται τρομακτικά, αλλά εντυπωσιακά δραματικά τελετουργικά βασισμένα στη νεκρομαντεία.

Οι Ελληνικοί Μαγικοί Πάπυροι -Η Αλήθεια για τους Οξυρρύγχειους Παπύρους
Αρχαία Μαγικά Βιβλία που υπόσχονται Υπερδυνάμεις: Το Pseudomonarchia Daedonum
Αρχαία Μαγικά Βιβλία που υπόσχονται Υπερδυνάμεις: Το Σολομωνικό Γριμόριο Ars Notoria
Αρχαία Βιβλία Μαγείας που υπόσχονται Υπερδυνάμεις: Arbatel De Magia Veterum
Galdrabok: Το βιβλίο της Ισλανδικής Μαγείας των Ρούνων
Αρχαία Μαγικά Βιβλία που υπόσχονται Υπερδυνάμεις -Το Ars Almadel
Αρχαία Μαγικά Βιβλία -Το Γαλλικό βιβλίο της Μαγείας
Αράβικη Μαγεία – Οι Γητειές Των Τζίνι!

Αν και η νεκρομαντεία θεωρείται η πιο καταδικαστέα πρακτική μαντεία, η Βίβλος περιλαμβάνει το επεισόδιο νεκρομαντίας της γυναίκας του Endor που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Στην Χριστιανική σκέψη η νεκρομαντεία κατέχει ανίερη γειτνίαση με την δαιμονική επιρροή, αν και πίστευαν ότι ο Θεός επιτρέπει τις εμφανίσεις των πνευμάτων των νεκρών. Η φύση των πνευμάτων και των δαιμόνων που εμφανίζονταν με το πρόσχημα των νεκρών συγγενών ήταν συχνά αμφισβητούμενο θέμα. Η Νεκρομαντεία ορίζεται ως η μαντεία με την επίκληση των νεκρών. Μεσαιωνική πηγές εξισώνουν την νεκρομαντεία με την nigromancy. Που απορρέουν από τη λατινική λέξη niger = μαύρο, ο όρος αναφέρεται στη μαύρη μαγεία ή τη σκοτεινή τέχνη. Μαύρη μαγεία ορίζεται ως η βοήθεια από την χρήση κακών πνευμάτων, ενώ η λευκή μαγεία βασίζεται στην ανθρώπινη επιδεξιότητα και την πονηριά.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'