Ε.Ε: Απαγορεύεται η χρήση για 4 βότανα -Βαλσαμόχορτο, Κιστός, Ινούλα, Φύλλα ελιάς

Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:




- Κιστός (Cistus Ladanifera)
- Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)
- Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)
- Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)
και κάποια ακόμα.

Το μοναδικό, αυθαίρετο κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο του http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm. Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται. Τόσο απλά!!!

Βαλσαμόχορτο-Βαλσαμόλαδο (παρασκευή)- Η απάντηση για πολλές θεραπείες
Η δικαίωση της φραπελιάς !
Η οδηγία για την ρίγανη αφορά Όλη την Ελλάδα


Κίστος - Λαδανιά -Κουνούκλα -Cistusincanus




Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)

Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρόκειται για άθλια απόφαση, η οποία διαγράφει μια παράδοση αιώνων που θέλει αυτά τα βότανα να αποτελούν πρώτης γραμμής ιάματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πρέπει να ακυρωθεί"!

Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!

Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα μου για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών. Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες (σήμερα) ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή). Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

Επομένως, θεωρώ ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος και κηρύσσει παράνομα βότανα με ισχυρότατες ιαματικές παραδόσεις, όπως το σπαθόχορτο, ο κιστός και η ινούλα!

Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται για γραφειοκρατική στενοκεφαλιά και όχι για σοβαρή πολιτική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποσυρθεί!

Αόρατα Γεγονότα από τον Rolandos Pavlou
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

3 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Λοιπόν...πιστεύω αρκετά με αυτή την είδηση που κυκλοφορεί από εδώ και από εκεί. Αυτό που έχω να πω είναι αυτό που λέω πάντα. Πως έγιναν της μόδας οι βοτανοθεραπείες και ξεπετάγονται όλοι, σαν τα μανιτάρια, να το κάνουν επάγγελμα. Για το κείμενο αυτό και τα συμφραζόμενα γύρω από αυτό,που κρύβει αγανάκτηση αλλά και έλλειψη γνώσεων από τον αγανακτούντα, αγανακτώ εγώ. Διότι πρώτα πρώτα λέει τον Κίστο Κιστό και μου σπάει τα νεύρα. Δεύτερο, άλλος ο κίστος ladanifera που σημειώνεται στις οδηγίες και άλλος ο Κίστος incanus. Στο 'αρθρο υπάρχει η φωτογραφία του incanus. Τα υπέργεια μέρη του φυτού Cistus ladanifera περιέχoυν αιθέριο έλαιο, του οποίου η κατάποση μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία. Τρίτον, λάθος στη συλλογή της Ινούλας , αν συλλεγεί δηλαδή η graveolens,μπορεί να προκληθεί σοβαρή μη αναστρέψιμη βλάβη των νεφρών. Τέταρτον, οι σοβαρές επιπτώσεις του βαλσαμόχορτου στην υγεία λόγω αλληλεπίδρασης με φάρμακα και η φωτοευαισθησία που προκαλεί είναι ένας καλός λόγος να απαγορεύεται. Πέμπτον, για τα φύλλα της ελιάς μπορώ να πω μόνο πως με τόσο ψέκασμα που τρώνε με ευρωπαϊκή οδηγία, πολύ δύσκολο να βρείς αψέκαστη ελιά. Να προσέχετε πολύ και τα βότανα και πως διαβάζετε κάθε τι που κυκλοφορεί στο χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζω σε μια εξοχή της Σύρου. Με το σπαθόχορτο να είναι παντού τριγύρω μου. Κάθε δε χρόνο η παραγωγή του σπαθόλαδου για την αναγκαία χρήση της χρονιάς είναι γεγονός.
    Για χρόνια λοιπόν έχω γευτεί τις θαυματουργικές θεραπευτικές του ιδιότητες σχεδόν σ΄ όλα τις παθήσεις του δέρματος αλλά και όχι μόνο.
    Σαν τσάι πάλι και εκεί έχει προσφέρει αρκετά.
    Άρα λοιπόν ο πειραματισμός έχει δείξει ότι μόνο θετικά έχει κάποιος από την ορθή χρήση του σπαθόχορτου και όχι κάτι αρνητικό.
    Τώρα βέβαια αν και κάποιος πιεί ένα τόνο νερό κάτι θα πάθει αλλά αυτός δεν θα ήταν λόγος να μην πίνουμε νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εντολες περνουν και δυνουν δεν κυβερνουν αυτοι ειναι προδοτεςεμεις θα τα χρεισημοποιουμε και αυτοι να πανε ναγ.......ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'