Αστεροειδής Γίγας πέρασε από τη Γη στις 10 Οκτωβρίου -Παραμένει κοντά αυτή την εβδομάδα, Απομακρύνεται τον Νοέμβριο (ΦΩΤΟ)

Λίγες μέρες μετά την υποτιθέμενη συντέλεια της ανθρωπότητας, ένα animation της NASA αποκάλυψε ένα γιγάντιο αστεροειδή να οδεύει προς τον πλανήτη μας.


Ονομάζεται αστεροειδής 86666 (2000 FL10), μεγέθους 2,5 χιλιομέτρων, ο διαστημικός βράχος έκανε το πιο κοντινό πέρασμα του στις 10 Οκτωβρίου.

Ένας αστεροειδής του μεγέθους του έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή, εάν χτυπούσε τη Γη, αλλά η NASA είχε ήδη δηλώσει ότι δεν αποτελεί απειλή.

Όλοι οι αστεροειδείς παρακολουθούνται από κοντά στη Γη με το πρόγραμμα Παρατήρησης Αντικειμένων του Jet Propulsion Lab, της NASA.

Αυτό το πρόγραμμα παρακολουθεί τις τροχιές των κομητών και αστεροειδών και δημοσιεύει προειδοποιήσεις, εάν κάποιος από αυτούς τους βράχους πρόκειται να συγκρουστεί με τη Γη, ή να πλησιάσει κοντά.

Οι πολίτες μπορούν επίσης να παρακολουθούν κομήτες και αστεροειδείς οι ίδιοι πληκτρολογώντας το όνομα του βράχου στη βάση δεδομένων μικρών σωμάτων του JPL.

Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης δημιουργεί μια διαδραστική ενότητα που μπορεί να κάνει μεγέθυνση και σμίκρυνση, και φιλτράρεται για να δείχνει τις τροχιές σε διαφορετικές ημέρες.

Χρησιμοποιώντας αυτό το πρόγραμμα περιήγησης για την παρακολούθηση του 86.666, οι τροχιές της Γης και του αστεροειδή άρχισαν να συμπίπτουν σημαντικά στις αρχές του Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στα πλησιέστερα σημεία τους αυτό το Σαββατοκύριακο που πέρασε και όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Μεγάλη φλεγόμενη σφαίρα έπεσε στη Ταϊλάνδη -Μετεωρίτης προπομπός του Αστεροειδή του Πουέρτο Ρίκο; (ΒΙΝΤΕΟ)
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο μετεωρίτης του Τσέλιαμπινσκ αδυνάτισε κατά 20 κιλά
Αστεροειδής θα φέρει την Συντέλεια χτυπώντας το Πουέρτο Ρίκο τον Σεπτέμβρη του 2015; (ΒΙΝΤΕΟ) Μέρος Πρώτο
Σύγκρουση Αστεροειδούς στο Πουέρτο Ρίκο: Η NASA Πραγματοποίησε Άσκηση με Επερχόμενο Αστεροειδή και με Σενάριο καταστροφής του από πυραύλους -Τρίτο Μέρος
H NASA διαψεύδει: Κανένας αστεροειδής δεν θα συγκρουστεί με τη Γη τον Σεπτέμβριο -Μέρος Πέμπτο
Γιγάντιος Αστεροειδής Κατευθύνεται προς τη Γη -Θα μπορούσε να εξολοθρεύσει τον Άνθρωπο


Στη συνέχεια φαίνεται ότι οι τροχιές Γης και αστεροειδή απομακρύνονται στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο αστεροειδής 86666 για πρώτη φορά εντοπίστηκε 16,2 χρόνια πριν, στις 30 Μαρτίου 2000 από το Catalina Sky Survey στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τον Αύγουστο, η NASA αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια απάντηση για να διασκεδάσει τις αμέτρητες φήμες και εικασίες σχετικά με τον αστεροειδή που επρόκειτο να περάσει από τη Γη τον Σεπτέμβριο.

Αυτές οι εικασίες πρότειναν ότι ένας αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη, κάπου μεταξύ 15 και 28 Σεπτεμβρίου κοντά στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Paul Chodas, διευθυντής του γραφείου των Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA είπε εκείνη την εποχή δεν υπήρχε «καμία επιστημονική βάση ή αποδεικτικά στοιχεία» που να επιβεβαιώνουν αυτές τις φήμες.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις Γης «ανά πάσα στιγμή στο εγγύς μέλλον» και όλοι οι γνωστοί δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς έχουν μικρότερη από «0,01 % πιθανότητα να συγκρουστούν με τη Γη στα επόμενα 100 χρόνια».

Ο αστεροειδής 86.666 τελικά όντως πέρασε με ασφάλεια από την Γη στις 10 Οκτωβρίου σε απόσταση 25.000.000 χλμ. Χωρίς να συνιστά κάποια απειλή.

Συγκριτικά, τα 25.000.000 χλμ είναι περίπου το μισό της απόστασης μεταξύ της Γης και του Άρη. Το φεγγάρι είναι 384.400 χλμ μακριά.

Το 2011 υπήρχαν φήμες σχετικά με τη λεγόμενη «Ημέρα της Κρίσεως» από τον κομήτη Elenin, ο οποίος τελικά δεν έθεσε ποτέ κανέναν κίνδυνο πρόκλησης βλάβης της Γης και χωρίστηκε σε ρεύμα μικρών συντριμμιών έξω στο διάστημα.

Τότε υπήρχαν ισχυρισμοί για το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας στις 21 Δεκεμβρίου 2012, επιμένοντας ο κόσμος θα τελείωνε με ένα μεγάλο αστεροειδή.

Νωρίτερα αυτό το έτος λέχθηκε ότι, οι αστεροειδείς 2004 BL86 και 2014 YB35, επίσης είναι σχετικά σε επικίνδυνες τροχιές κοντά στη Γη, αλλά τα περάσματα τους τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο συνέβησαν χωρίς περιστατικό.

Η Nasa ανιχνεύει, παρακολουθεί και χαρακτηρίζει τους αστεροειδείς και κομήτες που περνούν σε απόσταση 48.300.000 χλμ από τη Γη χρησιμοποιώντας τόσο επίγεια όσο και διαστημικά τηλεσκόπια.

Το Πρόγραμμα Παρατήρησης Αντικειμένων Κοντά στην Γη, κοινώς ονομάζεται «Spaceguard», βρίσκει τα αντικείμενα αυτά και προβλέπει την πορεία τους για να καθορίσει εάν κάποιο από αυτά μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον πλανήτη.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου κι ενώ ο μετεωρίτης είναι ήδη σε κοντινή τροχιά με την ΓΗ, η τρέχουσα κατάσταση στο Πρόγραμμα Παρατήρησης λέει:
«Δεν υπάρχουν γνωστές αξιόπιστες απειλές επιπτώσεων μέχρι σήμερα -μόνο οι συνεχείς και αβλαβείς βροχές μετεωριτών, και μικροσκοπικών αστεροειδών που καίγονται στην ατμόσφαιρα».

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'